Hoe kom je van bedwantsen af - Bestrijden en voorkomen
Hoe kom je van bedwantsen af - Bestrijden en voorkomen

Over bedwantsbeten

Bedwants beet herkennen & behandelen

Ontdek hier alles over hoe je een bedwants beet herkent en behandelt. Lees hoe je een plaag voorkomt en hoe je zorgt dat deze nare bijtertjes je geen lichamelijke klachten opleveren.

Over de bedwants beet

Een bedwants heeft bloed nodig als voeding om zich te kunnen ontwikkelen. Ze hebben de voorkeur voor mensenbloed of van een warmbloedig huisdier. Het duurt tussen de vijf en tien minuten voordat ze het bloed opnemen. De beet van een bedwants veroorzaakt jeukende huidirritaties, die na enige dagen gepaard kunnen gaan met zwellingen. Word je vaker gebeten, dan kun je je onwel voelen.

Hoe kun je een bedwants beet herkennen?

Een bedwants herkennen is niet eenvoudig, een beet evenmin. Dat je de bedwants niet opmerkt, betekent niet dat ze er niet zijn. Bedwantsen komen alleen uit hun schuilplaats om zich te voeden. De rest van de tijd verstoppen ze zich op allerlei soorten plaatsen.

Word je gebeten, dan is het herkennen van de beet niet altijd eenvoudig. Allereerst voel je niets op het moment dat je gebeten wordt, omdat ze een verdovend stofje afstoten dat er voor zorgt dat je de beet niet opmerkt. Hetzelfde stofje zorgt later voor de zeer vervelende jeuk.

Bij iedereen is de reactie op een beet anders. Sommige mensen hebben er geen last van en zien geen tekenen van een beet op hun lichaam. Anderen kunnen zware, allergische reacties krijgen na een beet. De jeuk van één enkele beet kan tot twee weken (!) aanhouden. Een erg naar gevolg dat je liever vermijdt.

Wat wel een vast gegeven is, is het feit dat bedwantsen meestal drie ‘maaltijden’ nuttigen. Je ziet dan drie beten netjes op een rij. Wordt een bedwants gestoord tijdens zijn maaltijd, bijvoorbeeld doordat je je omdraait, dan zal hij nog een keer op dezelfde plek bijten. Dit kan extra irritatie veroorzaken en eruitzien als een soort uitslag.

Ben je voor meer insecten allergisch, dan loop je kans dat de bulten nog meer gaan zwellen en jeuken. Is dit het geval, raadpleeg dan altijd een huisarts en voorkom erger. Deze kan tevens iets voorschrijven tegen de jeuk wanneer het echt niet te houden is.

Voorbeeldfotos-bedwants-beet

Is een bedwants beet gevaarlijk?

Het is belangrijk om te weten dat bedwantsen niet vanzelf weggaan. Een beet op zich is niet ernstig, vooral wanneer je er niet allergisch voor bent of weinig van merkt. Zoals gezegd is het bij allergie voor insectenbeten wel verstandig om een huisarts te raadplegen.

Heb je een beet te pakken, houd deze en de eventuele omliggende wondjes dan schoon. Doe je dit niet, dan kan dit een plek vormen waar andere bacteriën of virussen je lichaam kunnen binnendringen en tot een ontsteking kunnen leiden. Dit is voornamelijk een risico bij kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Het gevaar schuilt wat dat betreft voornamelijk in lichamelijke reacties en gevolgen. Het is echter niet zo dat een bedwants na een beet verhuist naar de buren. Ze planten zich voort en kunnen op deze manier voor een plaag zorgen.

Een andere manier waarop ze zich vermenigvuldigen, is het uitstoten van bepaalde geuren en daarmee andere bedwantsen aan te trekken. Iedere bedwants verspreidt een geurstof genaamd feromonen.

De feromonen laten andere bedwantsen weten dat er een veilige plek in de buurt is die voldoet aan hun eisen. Mannetjes trekken met deze geur vrouwtjes aan, wat weer tot vermenigvuldiging leidt en een plaag in de hand werkt.

Breiden de bedwantsen zich uit tot een plaag, dan wordt de geur in deze omgeving steeds viezer. De zoete, weeë geur kan misselijkmakend zijn, waardoor het ondraaglijk wordt om in de ruimte te zijn waar de plaag zich bevindt.

Heb je last van een bedwantsenplaag, neem dan direct contact op voor advies van een professional.

Hoe moet je een bedwants beet behandelen?

Een beet bestrijden is niet nodig wanneer je niet allergisch bent voor insectenbeten. Bedwantsen verspreiden geen ziektes en zorgen alleen voor jeuk en/ of uitslag. Houd, zoals eerder vermeld, een beet altijd zo schoon mogelijk om andere bacteriën geen kans te geven.

Een beet kan wel tot twee weken lang last veroorzaken, waardoor de overlast van deze beestjes uiteindelijk zeer lang onaangenaam kan zijn. Er zijn gevallen bekend van mensen bij wie de rode plekken nooit helemaal meer zijn weggetrokken.

Hoe erg de jeuk misschien is, zorg dat je niet krabt. Dit verergert de jeuk uiteindelijk alleen maar. Krab je de bultjes open, dan kan een litteken ontstaan.

Laat je niet misleiden door middelen die bij de drogist verkrijgbaar zijn. Deze helpen niet tegen bedwantsen beten.

Heb je zo veel last van een beet dat je er niet meer normaal door kunt functioneren? Verschijnen er op andere plekken van je lichaam ook bultjes zonder dat daar een beet heeft plaatsgevonden? Neem dan direct contact op met de huisarts.

Bedwantsen voorkomen en bestrijden

We leven in een tijd waarin we liever niet met chemicaliën te werk gaan. Bedwantsen zitten in de meeste gevallen in je slaapkamer en je wilt niet acht uur in een ruimte liggen die vergeven is van gif om beestjes uit te roeien.

Gelukkig is er een manier die milieuvriendelijk, effectief en niet schadelijk voor je gezondheid is. Heb je last van bedwantsen, gebruik dan diatomeeënaarde. Lees verder en ontdek hoe je in enkele eenvoudige stappen en op een goedkope manier afrekent met deze beestjes, zonder dat het je gezondheid schaadt.

Wil je meer weten over hoe je zelf aan de slag kunt? Kijk dan op de pagina bedwants bestrijden en ontdek alles over de kracht van diatomeeënaarde.

Alle producten tegen bedwantsen

PestiNext bedwantsen spray

PestiNext Bedwants spray

14,97

PestiNext Bedwants poeder 100 gram

PestiNext Bedwants poeder FoodGrade

9,97

bedwantsval bedwantsen vangen

Bedwantsenval voor je bed – 12 stuks in pak

12,97

Bluestar cimex

Bluestar Cimex

24,95

bedwantsvallen 10 stuks

Bedwantsen val 10 stuks

22,47

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?