Hoe kom je van bedwantsen af - Bestrijden en voorkomen
Hoe kom je van bedwantsen af - Bestrijden en voorkomen

Over de bedwants

Bedwants: Herkennen & bestrijden

Bedwantsen zijn insecten die de grootte hebben van een appelpitje. Ze verplaatsen zich erg snel over de grond, tegen wanden en op plafonds.

Bedwantsen worden voornamelijk overgebracht via vuile was. Heeft bijvoorbeeld een hotelgast één of meerdere bedwantsen in zijn of haar bagage zitten, dan infecteren ze de kamer en het omgelegen gebied razendsnel. Gevolg: er kruipen bedwantsen in je kleding en in je koffers en zo verspreiden ze zich snel in je omgeving wanneer je weer thuis bent.

Een bedwants herkennen is niet eenvoudig. Dat je ze niet ziet, betekent niet dat ze er niet zijn. Bedwantsen komen alleen uit hun schuilplaats om zich te voeden. De rest van de tijd verstoppen ze zich op allerlei soorten plaatsen.

Waar zit de bedwants?

Bedwantsen hebben een voorkeur voor hout boven metaal en steen en bevinden zich liever in binnenmuren dan in buitenmuren. Nauwe schuilplaatsen waarin ze diep kunnen wegkruipen zijn favoriet, het liefst zo dicht mogelijk naast het hoofdeind van een bed.

Heb je het vermoeden dat je gebeten bent door een bedwants, kijk dan op de volgende plaatsen en probeer te ontdekken waar ze zich schuilhouden.

 • In of om stopcontacten
 • Frames en hoofdeinden van je bed
 • In elektrische apparaten
 • Nachtkastjes
 • Achter plinten
 • Onder tapijt
 • Tussen vloerdelen
 • Naden van matrassen
 • Kasten (vooral waar beddengoed wordt bewaard)
 • In barsten en spleten van muren
 • Beddengoed
 • Verlichting
 • Ombouw van opklapbedden en meubilair
 • Achter betimmeringen
 • Achter deklijsten van kozijnen

Hoe kun je een bedwants herkennen?

Het herkennen van het beestje zelf is niet makkelijk, omdat ze klein en heel snel zijn. Er zijn echter wel signalen die aangeven dat je last hebt van bedwantsen.

Allereerst is er de bedwantsbeet, het meest duidelijke signaal om te zien dat je direct actie moet ondernemen. Ga op zoek naar vervellingshuidjes, uitwerpselen (deze zien er uit als kleine, zwarte vlekjes), eitjes (ongeveer één millimeter in doorsnede en parelwit van kleur) en kleine bloedvlekjes.

Bedwantsen houden zich meestal schuil in slaapkamers. Wanneer ze zich overdag verbergen op de eerder genoemde plekken, zijn ze lastig waar te nemen. De lichaamswarmte en kooldioxide die wij ’s nachts uitstoten zijn aantrekkelijk voor ze om op af te komen, ze ‘ruiken’ hiermee bloed en dus eten.

Levende exemplaren zijn ongeveer vijf millimeter lang, ovaalvormig en lichtbruin van kleur. Hebben ze gegeten, dan worden ze donkerder, ronder en beter waarneembaar.

De bedwants beet, de bultjes en uitslag

Mensen reageren niet allemaal hetzelfde op een beet. Soms duurt het dagen voordat een lichaam reageert op een beet, in andere gevallen binnen enkele minuten.

Een bedwants beet uit zich in de meeste gevallen in kleine plekjes die irriteren, jeuken, rood worden of zelfs blaren veroorzaken. Heb je meerdere beten, dan is de kans groter dat je er meer last van hebt. Er is in dit geval meer speeksel van de bedwants in je huid terechtgekomen, waardoor je lichaam meer moeite heeft met het afweren ervan.

Heb je een behaarde huid, dan is dit geen reden waarom je niet gebeten zou worden. Het is wel aangetoond dat bedwantsen meer moeite hebben om de huid te vinden en er dus langer over doen om te bijten wanneer je behaard bent.

Wat en hoe eet een bedwants?

Een bedwants heeft gemiddeld iedere vijf tot zeven dagen een bloedmaaltijd nodig. Dit is zo ongeveer de enige reden waarom ze uit hun schuilplaats komen. Ze gaan in de meeste gevallen ’s nachts op jacht naar voeding, tenzij de persoon die ze op het oog hebben als ‘prooi’ bijvoorbeeld overdag slaapt.

Een geruststelling is dat bedwantsen niet op je klimmen wanneer je ligt te slapen. Ze bijten je op het punt waar jij contact maakt met het bed, wat betekent dat de beten aan de kant zitten waarop je slaapt.

Tussen de vijf en tien minuten drinken ze hun maaltijd, waarna ze hun schuilplaats weer opzoeken. De hele cyclus van het verlaten van de schuilplaats, voeden en terugkeren duurt ongeveer twintig minuten.

Bedwantsen uitwerpselen

Een bedwants heeft gemiddeld iedere vijf tot zeven dagen een bloedmaaltijd nodig. Dit is zo ongeveer de enige reden waarom ze uit hun schuilplaats komen. Ze gaan in de meeste gevallen ’s nachts op jacht naar voeding, tenzij de persoon die ze op het oog hebben als ‘prooi’ bijvoorbeeld overdag slaapt.

Een geruststelling is dat bedwantsen niet op je klimmen wanneer je ligt te slapen. Ze bijten je op het punt waar jij contact maakt met het bed, wat betekent dat de beten aan de kant zitten waarop je slaapt.

In tussen de vijf en tien minuten drinken ze hun maaltijd, waarna ze hun schuilplaats weer opzoeken. De hele cyclus van het verlaten van de schuilplaats, voeden en terugkeren duurt ongeveer twintig minuten.

Is een bedwants gevaarlijk?

Het is belangrijk om te weten dat bedwantsen niet vanzelf weggaan. Een beet op zich is niet ernstig, vooral wanneer je er niet allergisch voor bent of weinig van merkt. Zoals gezegd is het bij allergie voor insectenbeten wel verstandig om een huisarts te raadplegen.

Het gevaar schuilt wat dat betreft voornamelijk in lichamelijke ongemakken. Het is echter niet zo dat een bedwants na een beet verhuist naar de buren. Ze planten zich voort en kunnen op deze manier voor een plaag zorgen.

Een andere manier waarop ze zich vermenigvuldigen, is het uitstoten van bepaalde geuren. Iedere bedwants verspreidt een geurstof genaamd feromonen. Deze feromonen laat andere bedwantsen weten dat er een veilige plek in de buurt is die voldoet aan hun eisen. Mannetjes trekken met deze geur vrouwtjes aan, wat weer tot vermenigvuldiging leidt en een plaag in de hand werkt.

Breiden de bedwantsen zich uit tot een plaag, dan wordt de geur in deze omgeving steeds viezer. De zoete, weeë geur kan misselijkmakend zijn, waardoor het ondraaglijk wordt om in de ruimte te zijn waar de plaag zich bevindt. Dit wil je dus hoe dan ook niet in huis, laat staan in je slaapkamer.

Heb je last van een bedwantsenplaag en wil je snel weer een bedwantsvrije slaapkamer?

Bedwantsen voorkomen en bestrijden

Bedwantsen voorkomen en bestrijden

Bedwantsen voorkomen en bestrijden
We leven in een tijd waarin we liever niet met chemicaliën te werk gaan. Bedwantsen zitten in de meeste gevallen in je slaapkamer en je wilt niet acht uur in een ruimte liggen die vergeven is van gif om beestjes uit te roeien.

Gelukkig is er een manier die milieuvriendelijk, effectief en niet schadelijk voor je gezondheid is. Heb je last van bedwantsen, gebruik dan diatomeeënaarde. Lees verder en ontdek hoe je in enkele eenvoudige stappen en op een goedkope manier afrekent met deze beestjes, zonder dat het je gezondheid schaadt.

Wil je meer weten over hoe je zelf aan de slag kunt? Kijk dan hoe je de bedwants kunt bestrijden en ontdek alles over de kracht van diatomeeënaarde.

Alle producten tegen bedwantsen

PestiNext bedwantsen spray

PestiNext Bedwants spray

14,97

PestiNext Bedwants poeder 100 gram

PestiNext Bedwants poeder FoodGrade

9,97

bedwantsval bedwantsen vangen

Bedwantsenval voor je bed – 12 stuks in pak

12,97

Bluestar cimex

Bluestar Cimex

24,95

bedwantsvallen 10 stuks

Bedwantsen val 10 stuks

22,47

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?