insect-bloedluis
insect-bloedluis

4 Slimme Oplossingen

Bloedluis bestrijden en voorkomen?

Heb je kippen of ander gevogelte als hobby of ben je professioneel bezig in de kippenfokkerij? Dan ontkom je vroeg of laat niet aan bloedluis. Deze kleine bijtertjes teisteren kippen- en vogelpopulaties met hun bloeddorst en kunnen enorme schade aanrichten. Lees verder en ontdek hoe je ze bestrijdt en voorkomt.

Bloedluis bestrijden, wat werkt (niet)?

Hebben je kippen, of ander gevogelte, last van bloedluis? Onderneem direct actie voordat je hele vogelpopulatie ziek wordt, om nog maar te zwijgen van de last die ze hebben van deze kleine, bloeddorstige beestjes. Het veroorzaakt daardoor onrust, wat je niet wilt.

Het is belangrijk om te weten hoe je bloedluis bestrijdt en misschien nog belangrijker hoe je het vooral niét bestrijdt.

Mocht je denken dat het probleem makkelijk te bestrijden is met gif, weet dan dat dit in de meeste gevallen verboden is. Gifsoorten zoals fipronil staan op de zwarte lijst en mogen in geen geval worden gebruikt.

Een gifsoort die is toegestaan, is spinosad. Het werkt op het zenuwstelsel van insecten en mijten wanneer ze het eten of ermee in aanraking komen. Deze stof werkt op het zenuwstelsel en leidt uiteindelijk tot complete verlamming en de dood.

Spinosad staat op de risicolijst van Milieukeur omdat het een hoger risico voor het milieu heeft. Daarom eigenlijk gewoon een afrader, er zijn effectievere en milieuvriendelijkere manieren beschikbaar.

Wat werkt dan wel en is daarbij milieuvriendelijk? Er zijn diverse mogelijkheden die voor- en nadelen hebben. Je kunt een föhn gebruiken om de mijten met verhitting te bestrijden, je kunt azijn gebruiken, je kunt ze bestrijden met diatomeeënaarde. Hoe het werkt en wat de beste optie is? Lees verder en ontdek het antwoord op je vragen.

Bloedluis bestrijden met diatomeeënaarde

Een 100% milieuvriendelijke manier is het gebruik van diatomeeënaarde. Het is gifvrij en totaal onschadelijk voor mens en dier. Insecten kunnen er niet tegen omdat de stof schadelijk is voor het beschermlaagje van mijten en luizen waardoor ze slijten en uitdrogen, verschrompelen en snel afsterven.

Het gaat hier om een zeer fijn, stofachtig natuurproduct dat erg vocht absorberend is. Voorkom daarom altijd dat het stoft. Behandel het voorzichtig zodat het niet teveel stuift. Bij inademing en contact met de ogen kan het irritaties geven. Draag voor alle zekerheid een stofmasker en een bril als je met dit product gaat werken.

Op welke manieren gebruik je diatomeeënaarde en wat is het voordeel?

Je kunt diatomeeënaarde op verschillende manieren gebruiken en voor verschillende doeleinden. Lees deze tips hoe je het kunt gebruiken en waarvoor het effectief is.

Kippen vinden het heerlijk om een stofbad te nemen. Als ze dit doen en je hebt er diatomeeënaarde aan toegevoegd, dan worden je kippen vanzelf ingesmeerd en dus automatisch behandeld tegen bloedluis.

Diatomeeënaarde bevat een rijke bron van essentiële mineralen waardoor niet alleen wormen en parasieten worden bestreden, maar het is ook nog eens gezond voor je kippen als voedingssupplement.

Diatomeeënaarde in je kippenren heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Het bestrijdt rode vogelmijt/ bloedluis, het is goed voor de reiniging van het darmstelsel en behandelt wormen en parasieten, en het bevat essentiële mineralen waardoor je kippen weer gaan stralen als nooit tevoren.

Ga voorzichtig om met diatomeeënaarde, puur om het feit dat het zeer vochtabsorberend is en daarom irritaties aan de luchtwegen en ogen kan veroorzaken. Draag een stofbril en masker. Heb je astma of een andere longaandoening, gebruik het dan extra voorzichtig en draag altijd beschermende kleding, masker en bril.

Bloedluis bestrijden met azijn

Een mogelijkheid is om al het hout in te sprayen met azijn gemengd met water. Bloedluizen zijn hier geen fan van over het algemeen. Het is niet schadelijk voor de vogels, hoewel de geur niet aangenaam is en de vraag is of je dit wil. Het effect is ‘medium’ te noemen, waardoor andere opties wellicht beter voor je werken.

Bloedluis bestrijden met stoom

Bloedluizen houden niet van hitte. Verhit daarom je dierenverblijf met stoom of water van ten minste 70 graden. Dit kan bijvoorbeeld met een stoomreiniger of door een waterkoker te laten koken met de deksel open.

Een andere manier is om met een verfstripföhn alle naden en kieren te behandelen. Van tevoren maak je alles schoon met heet sodawater, waarna je met de föhn over de naden en kieren heen gaat. De bloedluizen knappen ter plekke uit elkaar door de hitte. Een verfstripföhn huur je bij de gemiddelde doe-het-zelf-zaak.

TIP: behandel hierna de wanden, kieren en stokken met droge witkalk.

Bloedluis bestrijden met roofmijten

Wil je de natuur zijn werk laten doen? Gebruik roofmijten. Deze beestjes eten bloedluizen op en kun je gerust in het kippenhok loslaten. Ze hebben geen enkele nadelige gevolgen voor kippen, waardoor het een 100% natuurlijke bestrijdingsvorm is. Je kunt roofmijten eenvoudig online bestellen.

7 stappenplan voor gebruik van diatomeeënaarde in de kippenren

Lees hoe je stapsgewijs te werk gaat en hoe je diatomeeënaarde tegen bloedluis bij kippen doordacht inzet.

Begin met je kippenhok/ kippenren grondig schoon te maken. Gooi oud hooi, gras en dergelijken allemaal weg in afgesloten plastic zakken. Dit zit immers vol met vogelmijten.

Heb je een zandgrond in je kippenhok, veeg deze dan schoon. Heb je een houten, betonnen of tegelvloer, schrob deze dan met water schoon.

Behandel alle naden, kieren, zitstokken, legkasten en alle andere dingen aan wanden en muren met diatomeeënaarde. Veeg het er met een zachte borstel op en in. Overdag zitten de bloedluizen verstopt in de kleinste naadjes en kieren in wanden, achter kasten en zitstokken. Behandel ze nauwkeurig en serieus.

Strooi de schoongemaakte vloer in en verdeel de aarde met een zachte veger gelijkmatig over de vloer. Let hierbij op dat er niet een hele dikke laag hoeft te worden aangebracht. Om je een indicatie te geven heb je maar 5 gram per m² nodig. Een heel dun laagje is dus voldoende. Alles wat je meer doet, is weggegooid geld.

Maak voerbakken goed schoon en ontsmet ze. Als ze droog zijn behandel je deze ook met aarde.

Strooi gerust wat aarde tussen materiaal wat je op de vloer legt zoals hooi, gras of houtsnippers.

Houd je kippenren hygiënisch schoon en behandel deze regelmatig zoals hierboven omschreven. Je kippen blijven stralen van geluk en zullen de heerlijkste verse eitjes ter wereld blijven brengen.

Hoe kun je bloedluis voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, zowel voor jezelf, je kippen als voor je portemonnee. Houd je je aan een goed hygiëneprotocol, dan verklein je de kans op bloedluizen drastisch.

Zorg dat het hok dusdanig is ingericht, dat je overal makkelijk bij kunt en maak een planning voor deze belangrijke werkzaamheden die je kans op een bloedluizenplaag drastisch verminderen.

 • Ververs het water
 • Maak de mestplank schoon
 • Was de waterbakken
 • Raap de eieren op
 • Reinig de zitstokken
 • Verwijder uitwerpselen in en buiten het hok
 • Maak de zitstokken en mestplanken schoon met desinfecterend middel
 • Maak de voerbakken goed schoon
 • Desinfecteer de legnesten (’s zomers maandelijks, ’s winters tweemaandelijks)
 • Verschoon het stro in de legnesten
 • Verschoon de bodembedekking van het nachthok in zijn geheel. Strooisel voelt droog aan en ruikt niet naar ammoniak
 • Maak de vloer schoon met desinfecterend middel
 • Werk de binnenkanten van het hok bij met witkalk
 • Graaf eens per jaar de grondlaag van de buitenren 20 centimeer af en vul dit aan met schoon zand
 • Wit de binnenzijde van het hok met witkalk

Onze best werkende artikelen tegen bloedluis

Bloedluis_Totaalpakket_PestiNext

Afweerpakket tegen bloedluis

44,97

PestiNext bloedluis poeder 5 kg

PestiNext – Bloedluis / Vogelmijt poeder

21,9984,97

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?