

4 Slimme Oplossingen
Bloedluis bestrijden en voorkomen?
Heb je kippen of ander gevogelte als hobby of ben je professioneel bezig in de kippenfokkerij? Dan ontkom je vroeg of laat niet aan bloedluis. Deze kleine bijtertjes teisteren kippen- en vogelpopulaties met hun bloeddorst en kunnen enorme schade aanrichten. Lees verder en ontdek hoe je ze bestrijdt en voorkomt.
Bloedluis bestrijden met azijn
Een mogelijkheid is om al het hout in te sprayen met azijn gemengd met water. Bloedluizen zijn hier geen fan van over het algemeen. Het is niet schadelijk voor de vogels, hoewel de geur niet aangenaam is en de vraag is of je dit wil. Het effect is ‘medium’ te noemen, waardoor andere opties wellicht beter voor je werken.
Bloedluis bestrijden met stoom
Bloedluizen houden niet van hitte. Verhit daarom je dierenverblijf met stoom of water van ten minste 70 graden. Dit kan bijvoorbeeld met een stoomreiniger of door een waterkoker te laten koken met de deksel open.
Een andere manier is om met een verfstripföhn alle naden en kieren te behandelen. Van tevoren maak je alles schoon met heet sodawater, waarna je met de föhn over de naden en kieren heen gaat. De bloedluizen knappen ter plekke uit elkaar door de hitte. Een verfstripföhn huur je bij de gemiddelde doe-het-zelf-zaak.
TIP: behandel hierna de wanden, kieren en stokken met droge witkalk.
Bloedluis bestrijden met roofmijten
Wil je de natuur zijn werk laten doen? Gebruik roofmijten. Deze beestjes eten bloedluizen op en kun je gerust in het kippenhok loslaten. Ze hebben geen enkele nadelige gevolgen voor kippen, waardoor het een 100% natuurlijke bestrijdingsvorm is. Je kunt roofmijten eenvoudig online bestellen.