insect-bloedluis
insect-bloedluis

Over bloedluis

Bloedluis: Herkennen & bestrijden

Heb je kippen of ander gevogelte als hobby of ben je professioneel bezig in de kippenfokkerij? Dan ontkom je vroeg of laat niet aan bloedluis. Deze kleine bijtertjes teisteren kippen- en vogelpopulaties met hun bloeddorst en kunnen enorme schade aanrichten. Lees verder en ontdek hoe je ze herkent, bestrijdt en voorkomt.

Wat zijn bloedluizen?

Bloedluis, ook wel vogelmijt genoemd, komt voor bij kippen en is een ware nachtmerrie voor professionele en particuliere kippenhouders. De bloedluis is een kleine parasiet die grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van kippen en mensen.

Mensen ervaren de gevolgen van de bloedluis wanneer deze ’s nachts hun schuilplaats verlaten en op zoek gaan naar een bloedmaaltijd. Word je gebeten, dan veroorzaakt dit rode plekken en jeuk. Ze zitten vaak in verlaten vogelnestjes die bijvoorbeeld onder je dakpannen verborgen zitten. Op deze manier komen ze makkelijk je huis binnen.

Zitten ze in een kippenhok of -ren, dan hebben je kippen het zwaar. ’s Nachts komen ze uit hun schuilplaatsen en kunnen ze met wel honderden tegelijk via de poten van de kip omhoog klimmen om een bloedmaaltijd te nuttigen. Overdag verstoppen ze zich in kieren en spleten van het hok, waar ze tot overmaat van ramp zich voortplanten.

De gelegde eitjes komen razendsnel uit. Een bloedluis kan een week na uitkomst zelf eitjes leggen, waardoor de plaag ontzettend snel kan uitbreiden.

In welke periode komen bloedluizen het meeste voor?

Bloedluizen gedijen het beste bij warm zomerweer. Let in deze periode extra goed op je kippen. Hun gedrag verraadt de aanwezigheid van bloedluizen. Zijn de kippen continu met hun snavel over hun lichaam aan het wroeten, met name in het gedeelte bij de buik, dan is de kans groot dat er bloedluizen aan het werk zijn geweest.

Let op! Bloedluizen zijn gevaarlijk voor je pluimvee

Een kip kan letterlijk worden doodgezogen door deze nare beestjes. Bevat de borst weinig vlees meer, dan is de kip al een flink eind leeggezogen. De kip is verzwakt, duizelig en kan amper op haar poten staan. Is dit het geval, dan is de kip zelden nog te redden. Besef daarom de ernst van een plaag.

Hoe herken je bloedluis?

Bloedluizen herkennen is niet eenvoudig omdat ze klein zijn en zich overdag goed verstoppen. De bloedluizen lijken op een hele kleine spinnen die niet groter zijn dan een halve millimeter. Oorspronkelijk hebben ze een gelige kleur maar na het voeden van (kippen)bloed is een bloedluis letterlijk bloedrood.

Gevolgen van bloedluis bij kippen

Dat bloedluizen gevaarlijk zijn voor kippen is inmiddels duidelijk. In eerste instantie krijgen kippen rode vlekjes en jeuk als ze door bloedluis gebeten worden. Dit is lastig te constateren, maar als de overlast erger wordt, raken de kippen vermoeid en worden ze bleek.

Bloedluizen kunnen andere ziektes op je kippen overbrengen. Ze zorgen voor een enorme toename van stress en onrust onder de kippen en zelfs agressief gedrag in je toom kippen. Er ontstaat een afname in de productie en de kwaliteit van eieren. te herkennen aan bloedstippen op de eieren.

Alsof bovengenoemde nog niet ernstig zat is, krijgen je kippen last van bloedarmoede met het sterven van kippen als gevolg.

Hoe kun je bloedluis ontmoedigen en voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Mocht je onverhoopt toch last krijgen van bloedluizen, wacht niet af maar reageer direct. De gevolgen staan hierboven omschreven en je wilt dit niet bij de hand hebben. Actie is op zo’n moment nodig.

Wil je weten hoe je bloedluis kunt weren en afschrikken? Er bestaan meerdere mogelijkheden, waaronder een aantal zeer milieuvriendelijke en gifvrije.

Onze best werkende artikelen tegen bloedluis

Bloedluis_Totaalpakket_PestiNext

Afweerpakket tegen bloedluis

44,97

PestiNext bloedluis poeder 5 kg

PestiNext – Bloedluis / Vogelmijt poeder

21,9984,97

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?