Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips
Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips

Over de bruine rat

Bruine rat: Herkennen & bestrijden

Het aantal bruine ratten neemt toe in Nederland. Andere benamingen voor hetzelfde dier zijn rioolrat of Noorse rat. De bruine rat is, net zoals de zwarte rat, een drager van ziektes en kan deze overbrengen op mensen. De bruine rat begeeft zich graag in de buurt van voedselbronnen zoals in stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslagplaatsen.

Hoe herken je de bruine rat?

Een bruine rat is groter dan de zwarte rat en heeft een (licht)bruine vacht. Bij de buik is de vacht net iets lichter dan dat deze op zijn rug is.  De staart is korter dan de lengte van de kop en het lijf samen. Het gewicht van een bruine rat is om en nabij de 500 gram.

Een bruine rat leeft in het algemeen dichter bij de grond en laat uitwerpselen achter die bruin van kleur zijn. De keutels zijn dikker in het midden en smaller aan de uiteinden.

Een bruine rat kenmerkt zich door:

  • Zijn lichaamslengte van 22 tot 30 centimeter;
  • De harige, flinke oren;
  • Een stompe snuit;
  • Zijn forse bouw;
  • De bleke kleur onder de staart.

Is een bruine rat gevaarlijk?

Hebben we het over lichamelijke aanvallen, dan komt dit zeer weinig voor. Een rat kan springen en bijten, maar zal dit alleen doen wanneer hij zich in het nauw gedreven voelt. Hij zal eerder reageren door weg te rennen dan door aan te vallen wanneer je oog in oog staat.

Belangrijk: Word je toch gebeten, ga dan direct naar een arts om je beet te laten behandelen!

Het grootste gevaar schuilt in de vele ziektes en bacteriën die ze kunnen overbrengen via hun speeksel, urine en uitwerpselen. Er worden zelfs nog regelmatig ziektes gevonden bij ratten die nog niet bekend waren.

Je kunt je voorstellen dat al deze ziektes voor enorme problemen kunnen zorgen bij mensen. Vermijd daarom altijd alle contact met ratten of voorwerpen waaraan ze geknaagd hebben of die ze aangeraakt hebben. Gooi verpakkingen van eten waaraan geknaagd is in zijn geheel weg. Gebruik altijd handschoenen en een mondkapje wanneer je urine, keutels of smeersporen wegpoetst.

Hoe constateer je ze in de buurt?

Knaagsporen en knaagschade aan diverse materialen zijn de eerste tekenen dat er ratten in de buurt kunnen zijn. Pas op met elektrische bekabeling. Knaagbranden kunnen ontstaan doordat het geknaag van de beesten kortsluiting veroorzaakt.

Rattenkeutels en buiksmeersporen zijn de volgende hints dat deze vervelende beesten in je huis zijn gesetteld. Buiksmeersporen vind je vooral langs de looppaden en doorgangen die voor de ratten makkelijk en veilig zijn.

Twee minder duidelijke, doch voorkomende, hints die duiden op bruine ratten zijn de pootafdrukken die ze achterlaten in een pas drooggevallen plas water en de vers uitgegraven zandhopen en -holen. Bruine ratten zijn namelijk goede gravers.

De keutels van een bruine rat

De keutels van een bruine rat zijn 5 tot 7 mm dik en 12 tot 22 mm lang. De kleur is bruin en ze hebben een klosvorm. De spits toelopende keutels zijn dikker in het midden en smaller aan de uiteinden, vergelijkbaar met een rijstkorrel. Je vindt ze op looproutes en bij eet- en drinkplaatsen. De bruine rat legt zo’n veertig keutels per dag en ze liggen meestal dicht bij elkaar.

Onthoud dat deze uitwerpselen altijd ziekteverwekkende bacteriën bevatten waardoor ze schadelijk zijn voor ieders gezondheid.

Het geluid van een bruine rat

Van nature zijn ratten redelijk stil. Als ze geluid maken, kan dat fluitend, piepend, gillend en krijsend zijn. Wanneer ze vriendschappelijk stoeien, samen eten of elkaar ergens op willen wijzen, dan piepen ze zachtjes. Wordt het geluid gillend of zelfs krijsend, dan betekent het dat de rat pijn heeft, angst ervaart, ruzie maakt met een soortgenoot of een situatie opmerkt waarbij hij zijn territorium wil verdedigen.

Niet alle geluiden die een rat kan maken zijn hoorbaar voor het menselijke oor. Ze kunnen ultrasoon geluid uitstoten dat buiten het bereik valt dat wij als mensen kunnen horen. Naast hun eigen geluiden kun je ze ook horen wanneer ze zich verplaatsen. Dit vormt een ritselend, krassend geluid.

Het bestrijden van een bruine rat in de tuin

Heb je te maken met een bruine rat in de tuin, dan dien je te onderzoeken of er ergens een nest of een hol zit. Dit kun je herkennen aan een rond gat in de grond van ongeveer vijf tot acht centimeter doorsnee. Gaten van een rattenhol zijn te vinden onder dichte begroeiing, onder schuurtjes en onder tegels.

Zie je een bruine rat in de tuin, dan wil dat niet per definitie zeggen dat er een nest in je tuin zit, maar het is wel belangrijk om dat te onderzoeken of te laten onderzoeken. Heb je een bruine rat in de tuin gezien dan wil dat wel zeggen dat er in de buurt een rattenhol aanwezig is. Dat je plotseling last van de bruine rat kunt krijgen, kan te maken hebben met een kapot riolenstelsel. Ratten hebben een groot aanpassingsvermogen waardoor de bruine rat zich heel goed kan handhaven in een stedelijke en landelijke omgeving.

PestiNext heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in gifvrije toepassingen tegen ratten en muizen. Je krijgt van ons altijd een oplossing die duurzaam en milieuvriendelijk is. Soms is dat erg lastig en gaat het niet zoals jij en wij dat willen.

Soms kun je een probleem met ratten niet voor 100% oplossen, maar wel beheersbaar maken en houden. Afhankelijk van de situatie is dat acceptabel of niet. Samen met jou kijken we wat de beste oplossing is en hoe we daar het beste kunnen komen.

Het bestrijden van een bruine rat in huis

Tref je een bruine rat aan in huis, dan is het nog belangrijker om direct met de bestrijding te beginnen dan wanneer je hem in je tuin ziet. Je gezondheid loopt direct gevaar en daarom is directe bestrijding noodzakelijk.

Dit is tevens een situatie waarin je zo snel mogelijk uit moet vinden waar het rattennest is, omdat een rat zelden alleen is. Omdat je geen gif mag gebruiken bij de bestrijding, is het belangrijk dat je de juiste aanpak volgt.

Neem direct maatregelen en voorkom dat ze je huis binnendringen. Je slaapt er slechter door, zit niet meer rustig op je bank en zelfs wanneer je op vakantie bent, zit het in je achterhoofd. Ratten veroorzaken herrie en stank in huis, zelfs wanneer ze tussen de plafondplaten zitten.

Maak openingen in je buitenmuur dicht. Gebruik eenvoudig en efficiënt rvs weringgaas.

Maak je tuin of buitenplaats zo onaantrekkelijk mogelijk voor ratten, voorkom nestelgelegenheid en plaatsen waar ze voedsel kunnen vinden.

Zorg ervoor dat er geen drinkgelegenheid is voor ratten, ze kunnen niet zonder water.

Maak doorgangen binnen zoveel mogelijk dicht. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de gaten langs afvoerpijpen te dichten met purschuim.

Creëer een voor ratten ondraaglijke omgeving in je huis door een elektronische unit te gebruiken. Deze innovatieve oplossing brengt het metabolisme in de war waardoor ratten een enorme behoefte aan water krijgen en hierdoor gedesoriënteerd raken. Een huis wordt hiermee ondraaglijk gemaakt voor ze.

Onze beste verkochte artikelen tegen ratten

rattenvoerdoos-rattenkist - compleet-budget ongedierte bestrijden

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos compleet

14,96

GoodNature complete set

GoodNature automatische rattenval

129,00

PestiNext rattenkist - rattenvoerdoos met klapval

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos met klapval

9,98

PestiNext rattenval - rattenklem

PestiNext Professionele Rattenklem

3,25

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?