Daas herkennen en bestrijden
Daas herkennen en bestrijden

Over de dazenbeet

Een daasbeet of paardenvliegbeet herkennen & behandelen

Alleen al in Nederland bestaan ongeveer 38 verschillende soorten dazen, ook wel paardenvlieg genaamd. Van die 38 soorten zijn er 12 die in ons land een plaag kunnen vormen. Ze hebben geen angel en kunnen dus niet steken. Bijten doen ze des te venijniger.

De snuit bestaat uit kleine mesjes die je bij een beet als het ware opensnijden met een minuscuul sneetje als gevolg. Helaas helpt kleding hier niet altijd tegen, ze bijten door dunne kleding zoals t-shirts heen.

Dazen worden vaak verward met horzels. Het grootste verschil is dat horzels niet bijten. Het platteland is een favoriet terrein voor de daas omdat het er vaak vochtig is en er zowel lichte als donkere plaatsen te vinden zijn.

Hoe herken je een dazenbeet
of een paardenvliegbeet

Een dazenbeet is anders dan de steek van een mug, bij of wesp. De daas bijt met zijn zaagtandjes vrijwel meteen wanneer hij op zijn prooi landt. Ze verkiezen grootvee boven mensen, wat niet betekent dat je niet gebeten kunt worden, integendeel.

Een daasbeet of paardenvliegbeet herkennen is lastig. Iedereen ervaart de pijn anders. Achterhaal eerst of je daadwerkelijk gebeten bent door een daas of paardenvlieg, voordat je met de behandeling begint.

Bij een beet zuigt hij een klein beetje bloed uit zijn prooi. De beet is zo pijnlijk omdat het gedeelte dat de beet maakt, eruitziet als een schaar.

Tijdens de beet zet de daas deze extra vast in je huid met een soort haakjes. Dit in combinatie met de relatief dikke bijtonderdelen en het vrijgekomen speeksel dat vol zit met anti-stollingsstoffen, zorgt voor de stekende pijn.

Je hebt na een beet last van jeuk, roodheid, branderigheid, zwelling en soms zelfs een ontsteking. Er zijn extreme gevallen bekend waarbij een kneuzing is ontstaan.

Wat te doen bij een dazenbeet?

Ben je gebeten door een daas, reinig dan het bijtwondje en desinfecteer de plek goed. Houd het wondje goed schoon en koel de plek eventueel met een koude, natte doen of met een washandje met ijsklontjes. De kans op een zwelling wordt kleiner en de jeuk wordt minder.

Meestal geneest een bijtwondje na een aantal dagen vanzelf. Let wel op dat het geen bacteriële infectie wordt en houd de wond goed schoon.

Heb je voornamelijk last van de jeuk, dan kun je bij de apotheek terecht voor jeukremmende middelen zoals Flammazine of Azaron. Een koud kompres is een andere optie en helpt goed tegen jeuk.

Is een daasbeet gevaarlijk?

Een daas kan via een beet bacteriën van de vorige prooi overbrengen naar de nieuwe prooi. Ben je allergisch voor steekvliegen, dan kan een beet voor grote problemen zorgen. Een eerste beet zorgt nooit voor een allergische reactie, pas vanaf de tweede keer in je leven dat je gebeten wordt, gaat je lichaam een allergische reactie vertonen.

Het lichaam ziet vanaf de tweede beet in dat geval het speeksel van de daas als ‘gevaarlijk’ en gaat het aanvallen. Bij allergie kun je daardoor in een anafylactische shock raken.

Raak je in een dergelijke shock, dan is een medische ingreep door middel van een adrenaline-injectie vereist. Hierdoor worden je bloedvaten vernauwd en verdwijnt je duizeligheid. Dit is een gebruikelijke actie bij een acute allergische reactie.

Een daasbeet bij paarden

Voor paarden is een dazenbeet wél gevaarlijk. De daas draagt de voor paarden levensbedreigende ziekte moeraskoorts met zich mee, een virale infectieziekte die bloedarmoede veroorzaakt. Een paard kan hieraan overlijden.

Symptomen waardoor je in shock kunt raken

Wanneer jij of een van je naasten gebeten is, houd dan symptomen in de gaten die kunnen leiden tot een anafylactische shock.

Ben je gebeten door een daas en gaat de bijtplek ontsteken? Raadpleeg dan direct je huisarts. Dit geldt tevens wanneer er ongebruikelijke lichamelijke reacties ontstaan, wanneer er pusvorming ontstaat of wanneer de wond gaat stinken.

 • Ademhalingsproblemen
 • Braakneigingen en daadwerkelijk braken
 • Diarree
 • Duizeligheid
 • Opgezwollen gezicht, handen, keel, lippen, ogen of tong
 • Jeuk
 • Misselijkheid
 • Slikproblemen en moeite met slikken
 • Vlekkerige huid, huiduitslag
 • Piepend geluid wanneer je uitademt
 • Ziek of zeer zwak gevoel

Hoe voorkom je overlast van dazen?

Voor paarden bestaan sprays en smeersels om dazen op afstand te houden. Heb je zelf last van deze bijtende beestjes, dan is een dazenval een uitkomst.

Loop je in een omgeving waar je veel last hebt van dazen? Draag dikkere stof en zorg dat je kleding niet donkergekleurd is. Donkere kleuren trekken dazen aan.

Alle producten tegen dazen

Pestinext dazen weg 1ltr

PestiNext Anti-Dazenspray – 1 liter

18,97

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?