duiven-verjagen-met-behulp-van-duivenpinnen
duiven-verjagen-met-behulp-van-duivenpinnen

Over duiven verjagen (uit de tuin of van balkon)

Duiven verjagen

Hoeveel kwaad kunnen een paar duiven nou? Ok, je hebt af en toe een paar witte flatsen op je auto of op je vensterbank, maar verder kan het weinig kwaad, toch?

Denk je zo over duiven, lees dan alsjeblieft verder.

Duiven kunnen veel meer schade aanrichten dan je je in eerste instantie voorstelt. Zowel materieel als voor je gezondheid zijn duiven gevaarlijke beesten. Op deze pagina lees je alles over de gevaren die deze vogels met zich meebrengen en hoe je ze bestrijdt.

De eerste en belangrijkste tip krijg je direct:

Heb je last van duiven, onderneem dan NU actie.

Het gevaar van een duivenplaag

Er bestaan tal van soorten duiven. Degene die juist overlast veroorzaakt is de stadsduif. Een stadsduif legt zo’n twintig eieren per jaar en ieder ei komt na iets meer dan twee weken al uit. Na vier weken vliegen de jongen uit en na vijf maanden zijn deze al geslachtsrijp.

Dit verklaart waarom ze overal aanwezig zijn en waarom een plaag altijd op de loer ligt.

Heb je last van een duivenplaag, ben jezelf er dan van bewust dat deze een direct gevaar voor je gezondheid vormt en daarnaast voor je woning of bedrijfspand.

Zijn duiven afzonderlijk gevaarlijk?

In Amsterdam worden duiven vaak aangeduid als vliegende ratten. Een logische benaming, omdat ze allerlei bacteriën, schimmels en virussen kunnen overbrengen die de hygiëne aantasten. Je hoeft zelfs niet eens per se een duif aan te raken om via dit beest besmet te worden.

Je kunt bij het inademen van minuscule deeltjes van uitwerpselen of huidschilfers last krijgen van bijvoorbeeld de papegaaienlongziekte, astma of duivenmelkerslongziekte. Andere ziektes die ze overbrengen, zijn salmonella, E-coli en listeria.

Overige gevaren van duiven

Komen duiven in de buurt van bijvoorbeeld een kippenren, dan zorgen ze eenvoudig voor overdracht van de bloedluis. Zodra een kippenpopulatie hiermee is besmet, kost het je veel tijd en moeite om dit ongedaan te maken.

LET OP: Kippen kunnen doodgaan wanneer ze last hebben van bloedluis.

Duiven zijn het hele jaar door bezig met nestelen. Ze planten zich het hele jaar voort en hebben daarom geschikte plekken en nesten nodig. Het zijn goede inbrekers en ze zijn gek op leegstaande gebouwen om hun nest in te bouwen. Ondanks dat laten ze zich niet tegenhouden door mensen, want een richel, vensterbank of een balkon zijn ook prima plekken voor ze.

LET OP: Nesten zijn broedplaatsen voor luizen, mijten, vlooien en tapijtkevers die op deze manier eenvoudig je huis binnen kunnen dringen. Het weghalen van een bewoond nest is strafbaar. Is het nest uiteindelijk verlaten, dan is het niet meer verboden om weg te halen.

Bescherm jezelf goed wanneer je een verlaten nest verwijdert. Gebruik wegwerphandschoenen, een mondkapje en oogbescherming. Het stof in het verlaten nest bevat nog steeds bacteriën, huidschilfers, virussen en soms zelfs andere ongediertesoorten die schadelijk zijn voor je eigen gezondheid.

Buiten de gezondheidsrisico’s die duiven veroorzaken, zorgen ze voor veel schade aan gebouwen. Duiven zijn namelijk meesters in het slopen van dakgoten, regenpijpen, afvoeren, dakpannen, airco’s, schoorstenen en kozijnen. 

Niet dat ze deze onderwerpen letterlijk kapot breken want dat doen ze niet. Het gaat juist om de uitwerpselen van een duif.

Een enkele duif laat per jaar gemiddeld 15 kilo poep vallen. Deze uitwerpselen bevatten salpeterzuur en dit vreet het gebouw aan. Met name wanneer het gebouwd is van kalksteen of zandsteen is de schade al snel niet meer te overzien. Daken corroderen, voegen brokkelen uit muren en de poep die op geparkeerde auto’s terechtkomt, bijt uit in de lak en veroorzaakt vlekken die niet meer weg te krijgen zijn.

Herken je een duivenplaag te laat, dan kan de schade snel oplopen

Vind je rondom je huis veel nestmateriaal zoals takken en veren?

Is er veel vogelpoep rondom je huis te vinden?

Loopt je afvoerpijp regelmatig over?

Vliegen de duiven af en aan?

 

Dit zijn allemaal tekens van een (aankomende) duivenplaag.

Onderneem je te laat actie, dan kan het zomaar zijn dat je binnen de kortste keren flinke geluidsoverlast krijgt van een grote groep koerende duiven.

Het gevolg, een risico voor je eigen gezondheid en die van je gezin.

Duiven verjagen – De enige echt effectieve manier

Duiven zijn vogels en vogels mag je wettelijk niet doden. Een nest mag je officieel gezien niet weghalen, tenzij de vogels er niet meer in wonen. Verjagen is daarom de enige manier. Gelukkig bestaan er manieren om vogels te verjagen.

Er is één product dat je eigenlijk altijd dient te plaatsen: duivenpinnen.

Door de duivenpinnen maak je het landen op vensterbanken en andere plekken onmogelijk, waardoor ze jouw pand met rust zullen laten. Hoe de duivenpinnen werken vertel ik je later. Eerst vertel ik je over het weren van duiven op je balkon en in de tuin.

TIP: Het beste resultaat haal je door deze manieren van weren te combineren met de duivenpinnen.

Een onder het poep zittend balkon ben je al snel zat. Naast dat het vies is, brengen de beesten ook flink wat geluid mee. Weg is je nachtrust. Snel tijd voor een aantal actiepunten. 

Om te beginnen zorg je ervoor dat je balkon geen drinkplaats is. Ontstaat er op je balkon een grote plas na een regenbui, dan zullen de duiven hierop af komen om te drinken.  

Ten tweede is het altijd een goed idee om de beesten preventief af te schrikken. Nepvogels doen het vaak goed en zo weerkaatsend licht. Om het weerkaatsend licht voor elkaar te krijgen raden wij je aan een touw op te hangen met daar een aantal oude cd's aan bevestigd. 

Als derde maken we de landing van de duiven moeilijker. Hiervoor zijn er een aantal slimme trucjes, zoals het plaatsen van een touw dat enkele meters boven de balkonrand hangt. Het touw zorgt ervoor dat de duiven tijdens de landing hun evenwicht verliezen, met als gevolg dat ze verder zullen gaan. Vliegen ze toch over de reling om op de balkonbodem te landen, dan ligt daar al preventief plastic op ze te wachten. Duiven houden niet van een plastic ondergrond en zullen daarom al snel weer vertrekken.

Als laatste kun je ervoor kiezen het gehele balkon af te schermen met een net. Hiermee kunnen ze helemaal niet op je balkon komen.

Wanneer duiven in een boom nestelen, is het niet mogelijk om duivenpinnen te gebruiken. Nu zul je inventiever moeten zijn. Hebben duiven je complete tuin overgenomen, dan is het al helemáál tijd voor maatregelen.

De eerste stap is het voorkomen van drinkplaatsen die ontstaan door regenwater en het voorkomen van voedingsplaatsen. Dek vijvers af met een net, zet geen huisdiervoer buiten, sluit vuilnisbakken goed af en strooi geen etensresten in je tuin voor andere vogels.

De tweede stap is het afschrikken van duiven. Dit kun je dopen door nepvogels rondom je vijver, rondom de bomen en/of door de gehele tuin te plaatsen. Een andere optie is het hangen van reflectief materiaal, zoals oude cd's of wegwerpschalen van aluminium.  Ook kun je ervoor kiezen om heliumballonnen in je tuin of bij de bezette boom te plaatsen, de beweging hiervan schrikt de duiven af.

TIP: Verplaats het afschrik-materiaal regelmatig zodat de duiven er niet aan kunnen wennen

Een andere methode om duiven uit je tuin te houden is het strooien van sterk geurende kruiden op je balkon of in je tuin. Duiven kunnen niet tegen de geur van mottenballen, kaneel, knoflook en peper. 

Alhoewel het afschrikken van duiven met geuren een optie is met potentie tot succes, is het in veel gevallen niet echt effectief.

Deze optie heeft namelijk alleen zin bij windstil en droog weer. 

Alle producten tegen duiven

PestiNext-anti-klim-strips-voor-katten-14- (3)

Plastic Vogelpinnen – Vogelwering – Anti Klim

3,25

Duiven totaalpakket

Pakket tegen duiven

21,25

Silicone kit

Silicone kit

5,97

Vogelwering - duivenwering - meeuw wering

Vogelpinnen – Duivenpinnen – 50cm

3,99

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?