Fruitvlieg herkennen en bestrijden
Fruitvlieg herkennen en bestrijden

Over fruitvliegjes

Fruitvliegjes bestrijden of vangen?
Deze methode werkt écht

Heb je last van fruitvliegjes? Dan heb je een probleem waar je niet zomaar van af komt. Fruitvliegjes planten zich razendsnel voort en wanneer je niet direct ingrijpt, zit je binnen de kortste keren met een onomkeerbare plaag.

Fruitvliegjes zijn erg klein en kunnen gemakkelijk door kleine naadjes en kiertjes naar binnen komen. Kiertjes langs ramen en kozijnen zijn een gemakkelijke ingang voor deze kleine vliegende insecten.

Zijn ze eenmaal binnen, dan beginnen ze direct met voortplanten en wordt de kans op een plaag met de minuut groter. Ter illustratie: één wijfje kan tussen de 400 en 900 eitjes leggen. Wacht niet tot het zover is en onderneem actie.

Hoe herken je een fruitvliegje?

De fruitvlieg is ongeveer drie millimeter lang, heeft een geelbruine of gevlekte kleur en heeft felle ogen. Ze hebben een extreem snelle voortplantingscyclus: binnen elf dagen na legging van het eitje is een fruitvlieg volwassen. Een rottende tomaat kan dus na een week al zorgen voor enorme overlast.

De fruitvlieg eet voornamelijk groenten en fruit. Ze hebben een levensduur van ongeveer negen weken en we kennen ze allemaal als fervente bewoners van de groene kliko of van de restafvalbak. Ze komen voornamelijk af op rottend fruit, suikerhoudende producten en alcoholresten of gistende middelen.

Zie je deze insecten vliegen, dan ziet dat er traag uit, soms zelfs zwevend. Wil je ze vangen, dan kunnen ze zich verrassend snel verplaatsen. Onthoud dat ze niet per se fruit nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. Natte sponzen, vaatdoeken of dweilen met een bepaalde zuurgraad door gisting zijn al voldoende voor fruitvliegen om eitjes op te leggen.

Hoe voorkom je fruitvliegjes?

De eerste preventie tegen fruitvliegjes is het zorgen voor een goede algehele hygiëne. Dit is de beste preventie tegen fruitvliegjes en alle andere soorten ongedierte.

Hiernaast laat je geen fruit open en bloot een fruitschaal liggen, gooi je fruitresten niet weg in een slecht gesloten afvalbak en zet je de groene bak ook wanneer hij niet vol is aan de straat. Laat geen alcoholresten in glazen staan en spoel lege potten en flessen om wanneer je ze niet direct naar de glasbak brengt.

Laat geen afwas staan op het aanrecht en zorg ervoor dat je de afvoer schoon houdt. Sponzen, doekjes en dweilen vervang je regelmatig of je kiest ervoor deze te desinfecteren met chloor.

Ondanks dat fruitvliegjes door de kleinste kiertjes passen, voorkom je met het plaatsen van horren het grootste gedeelte fruitvliegen.

Waar komen fruitvliegjes vandaan?

Je kunt fruitvliegjes zelf onbedoeld meebrengen op fruit dat je hebt gekocht in de supermarkt of bij de groenteboer. Fruitvliegen leggen hun eitjes op de huid van zeer rijpe of gistende vruchten. De banaan die je hebt gekocht, kan al behoorlijk wat eitjes bevatten van een hele vloot vliegjes.

Fruitvliegjes hebben een enorm goed reukvermogen, waardoor ze hun favoriete geuren al van ver kunnen ruiken. Ze vliegen rond, ruiken van afstand het fruit op jouw fruitschaal en ja hoor, daar zijn ze al.

Wat trekt fruitvliegjes aan?

Fruitvliegen zijn erop gebouwd om gistend en/ of rottend fruit en alcoholresten te vinden. Ze kunnen rottend fruit, groente en alcohol al van verre afstand detecteren. Heb je een fruitschaal in de keuken of in de huiskamer, dan zijn er altijd wel wat fruitvliegjes die het weten te vinden.

Ook gebruikte koffiepads of koffiefilters waar koffiedik in zit zijn een aantrekkingsbron voor deze snelle voortplanters. Zorg er daarom voor dat je ook deze resten in een goed afgesloten bak stopt.

Zelf een fruitvliegjesval maken: fruitvliegjes bestrijden met azijn

Een fruitvliegjes val maak je snel en gemakkelijk zelf.

Je hebt hiervoor nodig: een glazen potje, een plastic zakje, een elastiek, een schaar en wat appelciderazijn.

Heb je alle spullen verzameld, doorloop dan de onderstaande stappen om effectief fruitvliegjes tegen te gaan.

Giet ongeveer een centimeter appelciderazijn in de glazen pot.

Appelciderazijn heeft een fruitig aroma dat fruitvliegjes niet kunnen weerstaan en aantrekkelijk op ze werkt.

Knip het plastic zakje ruim, zodat het gemakkelijk over de bovenkant van de glazen pot past. Prik een gaatje in het midden van het plastic waar fruitvliegjes net doorheen kunnen. Maak ze niet te ruim want anders kunnen ze er ook weer uit en dat is juist niet de bedoeling. Het plastic hoeft niet strak te zitten.

Druk het plastic iets naar beneden in de glazen pot zodat er een soort trechter ontstaat. De punt mag niet in aanraking komen met de azijn.

Maak met het elastiekje het plastic vast om de glazen pot.

Zet de azijnval neer op een plaats waar veel fruitvliegjes aanwezig zijn. Dit kan zijn in de buurt van afval, achter een bar of op diverse plaatsen in de keuken. Plaats ze waar je overlast hebt van fruitvliegen.

Alle producten tegen fruitvliegen

Sorry, er zijn geen producten gevonden. Probeer een andere categorie.

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?