Grijze_muis_met_kaas
Grijze_muis_met_kaas

Over de huismuis

Huismuizen: Herkennen & bestrijden (in tuin en huis)

Overlast van muizen is een algemeen probleem. De huismuis is één van de meest vervelende plaagdiertjes waarvan je veel last kunt hebben.

Ze zijn te vinden in en rondom huizen, bedrijfsgebouwen, in open velden en op landbouwgrond. Huismuizen consumeren en vervuilen voedsel bedoeld voor mensen, dieren en vee.

Daarnaast veroorzaken ze aanzienlijke schade aan materialen en eigendommen en verspreiden ze ziekteverwekkende bacteriën en virussen, waaronder salmonella dat voedselvergiftiging veroorzaakt.

Hoe herken je een huismuis?

De huismuis (Mus musculus) heeft een aantal specifieke kenmerken. Hun zachte, bruingrijze vacht is iets lichter op hun buik en ze hebben in verhouding grote oren en ogen. De voorpoten hebben vier vingers, de achterpoten hebben vijf tenen en ze hebben een geringde, geschubde staart die ongeveer net zo lang is als de rest van hun lichaam.

Het lichaam van een volwassen huismuis is van kop tot staart tussen de 7 en de 10 centimeter en ze wegen tussen de 10 en 45 gram. De vrouwtjes wegen meestal iets meer dan de mannetjes. De vieze, muffe lucht die ze verspreiden, verraadt dat je te maken hebt met huismuizen.

De huismuis heeft een groot aanpassingsvermogen en kan zich onder verschillende omstandigheden goed staande houden. De huismuis komt overal voor waar mensen leven en heeft daar zijn naam aan te danken.

Huismuizen hebben een voorkeur om granen te eten, maar bij gebrek daaraan eten ze eigenlijk alles. De huismuis heeft scherpe zintuigen en daarmee een goed ontwikkelde smaak, gehoor, reuk en gevoelsorgaan. Het zijn uitstekende klimmers en kunnen tegen een ruw horizontaal vlak op lopen.

De huismuis kan wel tot 30 cm hoog springen en kan door gaatjes die amper 5 mm groot zijn. Ze zijn geneigd om in warme periodes naar buiten te trekken en wanneer het kouder wordt komen ze weer terug naar binnen. Hoor je ze niet meer, dan betekent dat niet ze er niet meer zijn.

Een vrouwtje kan per jaar 5 tot 10 keer bevallen en iedere worp 5 a 6 jongen voortbrengen. Ze heeft een draagtijd van 3 weken en haar jongen zijn na 2 maanden geslachtsrijp. De gemiddelde levensduur van de huismuis is ongeveer 12 maanden.

Hoe constateer je dat er huismuizen in de buurt zijn?

Muizen komen vooral ’s nachts tevoorschijn. Hoor je krassende geluiden, vind je aangevreten verpakkingen in je voorraadkast of ruik je in huis op bepaalde plaatsen een aparte geur die je niet kent?

Grote kans dat er huismuizen aan het werk zijn geweest.

Deze acht onderwerpen duiden op een muizenplaag:

De makkelijkste manier om erachter te komen of je last hebt van muizen. Vind je een levende of dode muis, ga er dan vanuit dat er meer zijn. Zie je overdag een levende muis, dan kan dit duiden op een plaag, een voedseltekort of verstoring van het nest.

Vind je muizenkeutels, dan weet je dat je een probleem hebt. Per muis worden tussen de vijftig en tachtig keutels per dag gelegd. Ze liggen meestal verspreid over het hele gebied waar de muis actief is, want ze poepen tijdens het lopen.

Een muizenkeutel is tussen de drie en acht millimeter groot en, mits vers, glanzend en zacht. Wanneer ze hard worden, lijken ze een beetje op hagelslag.

Bij muizen en ratten blijven de tanden groeien, waardoor ze moeten blijven knagen om hun tanden kort en scherp te houden. Muizen knagen aan allerlei zaken, waaronder aan elektriciteitskabels. Veroorzaakt dit kortsluiting, dan heb je grote kans op brand. Zo kan een klein muisje enorme schade aanrichten.

Overal waar muizen en ratten lopen, schuren zij met hun buik over de grond of met hun vacht langs muren. De vacht is vet en vuil, waardoor de viezigheid een spoor vormt. Dit heet buiksmeer. Wanneer je een flinke plaag hebt, kan het buiksmeer in combinatie met urine en stof een ophoping vormen. Dit noem je ‘urinepilaren’.

Wanneer je met een lamp in een bepaalde hoek op de grond schijnt, kun je de sporen van muizen zien, vooral wanneer er stof op de grond ligt. Wil je na een schoonmaakbeurt checken of er nog muizen aanwezig zijn? Strooi ’s avonds een laagje talkpoeder op de plek waar ze waarschijnlijk veel lopen en je ziet de volgende dag aan de sporen dat ze er nog zijn.

Muizen stinken. Hun urine heeft een zeer onaangename geur en aangezien ze dit gebruiken om zich te oriënteren en om hun territorium af te bakenen, verraadt de geur de aanwezigheid van muizen.

Waar één muis is, zijn er meer. Ze hebben voorkeur om hun nest op een rustige plek te bouwen, zoals tussen plafonds of op de zolder tussen opgeslagen spullen. Ze bouwen hun nest van alles dat ze kunnen vinden en dat met knagen los te maken is.

In hun constante drang om op zoek te zijn naar eten, hoor je ze knagen, lopen en krassen tegen muren of tussen plafonds. Het klinkt vaak alsof ze ergens iets vanaf aan het schrapen zijn.

Is een huismuis gevaarlijk?

De huismuis veroorzaakt het meeste gevaar van alle muizen. De andere soorten passen zich minder makkelijk aan, waardoor je ze niet zo snel zult zien.

Mocht je denken dat een muis niet zoveel kwaad kan, bedenk dan dat een muis je gezondheid flink kan schaden. Een muis plast en poept waar hij loopt en kan hiermee ziektes overbrengen zoals salmonella, de ziekte van Weil en het Hantavirus.

Alle drie zijn ziektes waar je behoorlijk veel problemen door kunt ondervinden. Onderschat daarom nooit het gevaar dat muizen met zich meebrengen.

Naast dit gevaar bestaat er materieel gevaar. Muizen moeten blijven knagen omdat hun tanden blijven groeien. Pakken ze hiervoor de isolatie van je spouwmuur of een paar stroomkabels, dan is de schade soms niet te overzien.

Een huismuis bestrijden

Wil je een huismuis bestrijden en weet je zeker dat het om een huismuis gaat, probeer dan te achterhalen waar hij zich heeft genesteld. Het hangt van de plek van de overlast af hoe je het beste kunt omgaan met het bestrijden.

Heb je te maken met een huismuis in de tuin, dan dien je te onderzoeken of er ergens een nest of een nest of een hol zit.

Zie je een huismuis in de tuin, dan wil dat niet per definitie zeggen dat er een nest in je tuin zit, maar het is wel belangrijk om dat te onderzoeken of te laten onderzoeken.

Je kunt vanuit de tuin al snel last van muizen in de spouwmuur van je huis krijgen en omdat ze via de spouw overal in je huis kunnen komen, is het een kwestie van tijd voordat je muizen op zolder hebt.

Heb je een huismuis in de tuin gezien, dan wil dat in ieder geval zeggen dat er in de buurt een muizennest aanwezig is.

PestiNext heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in gifvrije toepassingen tegen ratten en muizen. Je krijgt van ons altijd een oplossing die duurzaam en milieuvriendelijk is. Soms is dat erg lastig en gaat het niet zoals jij en wij dat willen.

Soms kun je een probleem met muizen niet voor 100% oplossen, maar wel beheersbaar maken en houden. Afhankelijk van de situatie is dat acceptabel of niet. Samen met jou kijken we wat de beste oplossing is en hoe we daar het beste kunnen komen.

Tref je een huismuis aan in huis, dan is het nog belangrijker om direct met de bestrijding te beginnen dan wanneer je hem in je tuin ziet. Je gezondheid loopt direct gevaar en daarom is directe bestrijding noodzakelijk.

Dit is tevens een situatie waarin je zo snel mogelijk uit moet vinden waar het muizennest is, omdat een muis zelden alleen is. Omdat je buiten geen gif mag gebruiken bij de bestrijding (en gebruik van gif sowieso niet verstandig is), is het belangrijk dat je de juiste aanpak volgt.

Neem direct maatregelen en voorkom dat ze je huis binnendringen. Je slaapt er slechter door, zit niet meer rustig op je bank en zelfs wanneer je op vakantie bent, zit het in je achterhoofd. Muizen veroorzaken herrie en stank in huis, bijvoorbeeld wanneer ze tussen de plafondplaten zitten.

  1. Maak openingen in je buitenmuur dicht. Gebruik eenvoudig en efficiënt rvs weringgaas;
  2. Maak je tuin of buitenplaats zo onaantrekkelijk mogelijk voor muizen en voorkom nestelgelegenheid en plaatsen waar ze voedsel kunnen vinden;
  3. Zorg ervoor dat er geen drinkgelegenheid is voor muizen;
  4. Maak binnen doorgangen zoveel mogelijk dicht, hoe klein de doorgang ook mag zijn;
  5. Creëer een voor muizen ondraaglijke omgeving in je huis door een elektronische unit te gebruiken. Deze innovatieve oplossing brengt het metabolisme in de war waardoor muizen een enorme behoefte aan water krijgen en hierdoor gedesoriënteerd raken. Een huis wordt hiermee ondraaglijk gemaakt voor ze.

PestiNext kan jou helpen met het gifvrij bestrijden van muizen. Je vindt bij ons de middelen om muizen uit huis te verjagen en je vindt bij ons de nieuwste vangmethodes.

Wil je de huismuis liever niet bestrijden, maar vangen?

Wil je een muis op een zo diervriendelijk mogelijke manier vangen, dan kan dat een hele uitdaging zijn. Het gebruik van muizengif is buiten verboden omdat er veel risico`s aan verbonden zijn. Daarom is het mogelijk om muizen te vangen en uit te zetten of humaan te doden.

Belangrijk om te weten is dat de huismuis zich beter laat vangen in een afgeschermde ruimte. Zet een muizenval altijd in een bak zodat er een beschutte omgeving ontstaat. Je kunt kan dan de val van lekker eten voorzien net als de bak zelf. Strooi hierin wat vette zaden waar muizen dol op zijn. Voelt de omgeving voor de huismuis vertrouwd aan, zullen ze eerder geneigd zijn om in de val te lopen.

Wil je een muis vangen, dan is het belangrijk dat je een goede plaats uitzoekt. Over het algemeen zal een huismuis niet in een val lopen die ergens midden in een ruimte is geplaatst. Zet een val altijd tegen en wand of in een hoek.

Gebruik altijd een diervriendelijke muizenval om een huismuis levend te vangen. Is de muis gevangen, zet hem dan ver uit de buurt van de vangstplek weer uit. Zet je hem te dichtbij uit, dan vindt hij zijn weg terug en ben je terug bij af.
Zorg ervoor dat een muizenval altijd afgeschermd staat voor kinderen, huisdieren en andere dieren, zodat zij niet in de val kunnen komen.

Heb je last van meerdere muizen en komt de muizenoverlast steeds weer terug, dan is het verstandig om professionele muizenbestrijding in te schakelen.

Onze meest verkochte artikelen tegen muizen

PestiNext lokaasdepot muizen met klapval

Muizenval met lokaasdepot

4,9739,99

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Pest Free professionele muizenklem

Professionele muizenklem – muizenval

1,8515,50

anti muizen en rattenspray

Anti Muizen en Ratten spray

13,96

PestiNext - RVS wering gaas

Muizengaas – Rattengaas – wering gaas – 5 cm – per meter

7,6742,99

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?