kakkerlakken in huis herkennen en bestrijden
kakkerlakken in huis herkennen en bestrijden

Over kakkerlakken

Kakkerlakken: Herkennen & bestrijden

Een van de minst geliefde insecten is de kakkerlak. Ze worden geassocieerd met slechte hygiëne, zijn relatief groot en snel en hebben de naam moeilijk te bestrijden te zijn. Daarnaast staan ze bekend als snelle voortplanters, waardoor je binnen de kortste keren een plaag hebt.

Lees verder en ontdek of deze aannames kloppen én ontdek hoe deze vervelende insecten worden bestreden. Heb je een kakkerlak in huis, wacht dan absoluut niet af en gebruik deze informatie om een plaag te voorkomen. Voor je het weet zitten ze namelijk overal.

Hoe herken je een kakkerlak?

Om een kakkerlak te herkennen, dien je eerst te weten welke soorten er zijn en waaraan je deze kunt herkennen. Hieronder vind je de diverse soorten die in Nederland voorkomen.

Verschillende kakkerlakken in Nederland:

De bruinbandkakkerlak is één tot anderhalve centimeter lang en geelbruin gekleurd. Ze komen voor in verwarmde gebouwen en op relatief drogere plaatsen dan andere soorten. Ze eten praktisch alles en leven ’s nachts.

Elk pakketje eitjes bevat zestien exemplaren die na ongeveer twee maanden uitkomen. Een nimf doet er tussen de twee en vier maanden over om uit te komen.

De vrouwtjes zijn iets kleiner dan de mannetjes: 6 tot 8 mm tegenover 9 tot 11 mm. Het lichaam is bruin tot donkergrijs en is gek genoeg niet geschikt om binnen te leven. Daarom zul je binnenshuis geen plaag krijgen van deze soort.

Alleen de mannetjes kunnen stukjes vliegen of zweven en doen dit alleen wanneer het warm is. Ze hebben een vaste levenscyclus en sterven richting het najaar. In de lente komen de nimfen uit, waardoor ze dus in de herfst en winter niet te zien zijn.

Een kakkerlak met een gemiddelde lengte van 12 tot 15 mm, bruingekleurd en heeft twee donkere lengtestrepen op zijn schild. Het zijn goede klimmers doordat ze kleverige onderdelen op hun poten hebben.

De Duitse kakkerlak is de meest voorkomende in ons land en houden van warme, vochtige omgevingen. Je ziet ze voornamelijk ’s nachts. Ze eten alles wat ze op hun weg tegenkomen en leggen tot 40 eitjes per keer die na een maand uitkomen. Daarna duurt het tot 6 maanden voordat ze volwassen zijn.

De Surinaamse kakkerlak is 3,5 cm lang en is donkerbruin van kleur met een iets donkerder gekleurd hoofd. Ze houden niet van licht en leven daarom vooral in bomen, het liefst in een warme en vochtige omgeving. Wanneer ze ’s nachts op pad gaan, eten ze het liefste plantaardig voedsel.

Ze kunnen niet vliegen of zweven en het vrouwtje hoeft niet bevrucht te worden om voor nakomelingen te zorgen. Ze legt gemiddeld 25 eitjes per keer.

De Oosterse kakkerlak lijkt een beetje op een tor en is tussen de 2,5 en 3 cm lang. Ze zijn donkerbruin of zwart en leven vooral in gebouwen. Ze kunnen tegen lagere temperaturen waardoor ze buiten makkelijker overleven dan sommige andere soorten.

Het zijn alleseters en de vrouwtjes leggen eipakketjes van 16 stuks per keer. De eitjes komen na 2 maanden uit en het duurt relatief lang voordat ze volwassen zijn, zo’n 9 maanden.

De grootste soort die je in Nederland kunt tegenkomen, is de Amerikaanse kakkerlak. Met een lengte van tussen de 2,8 en 4,5 cm lang en een roodbruinige kleur zijn het flinke jongens die tot zelfs 6 weken zonder eten kunnen.

Het vrouwtje legt tot 28 eitjes per keer die er tot 2 maanden over doen om uit te komen. De ontwikkeling daarna hangt af van hoeveel ze eten, ze kunnen er meer dan een jaar over doe om volwassen te worden. Ze leven ’s nachts op vochtige en warme plaatsen.

Hoe herken je of je last hebt van kakkerlakken?

Er is een aantal kenmerken dat kan aanduiden dat je met kakkerlakken te maken hebt. Het duidelijkste signaal is het waarnemen van een (lopende) kakkerlak, hoewel dit niet snel zal gebeuren. Ze houden niet van licht, waardoor je ze vooral ’s avonds of ’s nachts kunt zien.

Omdat ze zich in de kleinste spleetjes schuilhouden, zijn ze moeilijk te vinden. Je herkent een plaag aan andere signalen, zoals stank. Hoe meer kakkerlakken er zijn, hoe ondraaglijker de lucht wordt. Ze verspreiden feromonen waarmee ze met elkaar communiceren, deze zijn voor mensen niet prettig.

Zie je in je voorraadkast aangevreten fruit of verpakkingen? Dan kan dat het werk zijn van een kakkerlak. Hun extreem sterke kaken gaan vrijwel overal doorheen.

Hoe zien kakkerlak uitwerpselen eruit?

Hun uitwerpselen zien eruit als een klein, korrelig, donkerbruin hoopje van ongeveer 1 mm doorsnede. Vind je hun uitwerpselen, dan ben je meestal vlakbij hun schuilplaats. Dit geldt tevens voor vervellingshuidjes en eipakketjes.

Hoe zien kakkerlakeitjes eruit?

Voordat je een goede beschrijving leest, ontkrachten we eerst een verhaal dat als algemeen bekend wordt aangenomen. Trap je op een kakkerlak, dan komen de eitjes vrij en komen uit. Dit is niet waar. Trap je een kakkerlak kapot, dan is ook het eipakket stuk en kunnen de eitjes niet meer uitkomen. Eitjes kunnen buiten het eipakket niet leven.

Het omhulsel van het eipakket is hard, bijna leerachtig. De kleur verschilt van gebroken wit tot roze-achtig. Ze worden meestal gelegd op een ruwer oppervlak en het wijfje probeert soms het pakket te camoufleren met gronddeeltjes of andere materialen die in de buurt liggen.

Sommige soorten leggen het pakket direct, sommigen houden het langer bij zich en weer anderen laten het pakket niet los totdat de eitjes uitkomen.

Hoe kun je kakkerlakken voorkomen?

Wil je voorzorgsmaatregelen nemen zodat je de kans verkleint op overlast van kakkerlakken? Houd je aan deze tips.

  1. Laat geen voedsel rondslingeren en doe alles afgesloten in bakjes in de koelkast. Hetzelfde geldt voor eten van huisdieren;
  2. Laat geen etensresten staan, gooi deze direct weg in een afgesloten prullenbak of kliko. Laat geen vuilniszakken staan, want hier vreten ze zich makkelijk doorheen;
  3. Maak vuilnis zo veel mogelijk vrij van etensresten, door bijvoorbeeld lege jampotten eerst om te spoelen voordat je ze ergens in of om het huis verzamelt;
  4. Zorg dat je geen onbedoelde schuilplaatsen voor ze creëert. Laat geen papieren liggen, stapel geen hout op in je tuin, maak kieren en gaten bij afvoeren dicht. Hoe minder schuilplaatsen er zijn, hoe minder snel ze zullen blijven. 

Is een kakkerlak gevaarlijk?

Kakkerlakken vormen een gevaar voor je gezondheid. Ze laten vervellingshuidjes, uitwerpselen en speeksel achter die slecht zijn voor de gezondheid. Onderschat niet hoe groot de schade is die ze kunnen aanrichten. Mensen kunnen allergiën, eczeem of zelfs astma krijgen door (onbewust) in aanraking te komen met kakkerlakken.

Kakkerlakken brengen ziektes over zoals:

  • Hepatitis;
  • Tyfus;
  • Salmonella;
  • TBC (Tuberculose);
  • Dysenterie.

Daarnaast kunnen ze parasieten overbrengen die veel schade aan het menselijk lichaam aanbrengen. Ze kunnen schimmelinfecties en maag- en darmontstekingen veroorzaken.

Wat kun je doen bij een kakkerlak in huis?
5 belangrijke stappen

Heb je aanwijzingen gevonden die je het vermoeden geven dat je last hebt van kakkerlakken of heb je er één zien lopen? Wacht niet af en onderneem direct actie voordat je echt in grote problemen komt.

Denk allereerst nooit te makkelijk. Heb je een schoon huis, dan wil dit niet automatisch betekenen dat er geen kakkerlakken kunnen komen. Een huis of appartement in de buurt kan een broeinest zijn waardoor ze je woning toch binnenkomen.

Niet om hen de schuld te geven, maar wanneer jij last hebt van kakkerlakken, is de kans groot dat je buren dat ook hebben. Wellicht zonder dat ze het zelf weten. Woon je in een huurwoning, neem dan direct contact op met de beheerder of de woningbouwvereniging.

Zet eigen acties uit door middel van het gebruik van lijmplaten en diatomeeënaarde.

Probeer alle gaten, kieren en naden in je huis zo goed mogelijk af te dichten. Doe dit met harde materialen, ze kunnen zich immers door veel materiaalsoorten heen vreten.

Neem altijd contact op met een professional, zodat je zeker weet dat je plaag op de juiste manier wordt verholpen. Alleen zelf actie ondernemen is in veel gevallen helaas niet genoeg. Bestrijd je kakkerlakken niet op de juiste manier, dan wordt het probleem alleen maar groter.

Zorg te allen tijde dat je je woning goed ventileert zodat de luchtvochtigheid daalt. Laat geen vochtige doeken, sponzen of andere spullen liggen.

Gebruik liever geen sprays. Deze bevatten chemicaliën die sowieso niet goed zijn voor je eigen gezondheid en ze zijn in veel gevallen niet effectief genoeg om de overlast te stoppen.

Onze meest verkochte producten tegen kakkerlakken

PestiNext kakkerlak poeder 100 gram

PestiNext kakkerlakken poeder

9,9714,97

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?