

Over kakkerlakken
Kakkerlakken: Herkennen & bestrijden
Een van de minst geliefde insecten is de kakkerlak. Ze worden geassocieerd met slechte hygiëne, zijn relatief groot en snel en hebben de naam moeilijk te bestrijden te zijn. Daarnaast staan ze bekend als snelle voortplanters, waardoor je binnen de kortste keren een plaag hebt.
Lees verder en ontdek of deze aannames kloppen én ontdek hoe deze vervelende insecten worden bestreden. Heb je een kakkerlak in huis, wacht dan absoluut niet af en gebruik deze informatie om een plaag te voorkomen. Voor je het weet zitten ze namelijk overal.
Hoe zien kakkerlak uitwerpselen eruit?
Hun uitwerpselen zien eruit als een klein, korrelig, donkerbruin hoopje van ongeveer 1 mm doorsnede. Vind je hun uitwerpselen, dan ben je meestal vlakbij hun schuilplaats. Dit geldt tevens voor vervellingshuidjes en eipakketjes.
Hoe zien kakkerlakeitjes eruit?
Voordat je een goede beschrijving leest, ontkrachten we eerst een verhaal dat als algemeen bekend wordt aangenomen. Trap je op een kakkerlak, dan komen de eitjes vrij en komen uit. Dit is niet waar. Trap je een kakkerlak kapot, dan is ook het eipakket stuk en kunnen de eitjes niet meer uitkomen. Eitjes kunnen buiten het eipakket niet leven.
Het omhulsel van het eipakket is hard, bijna leerachtig. De kleur verschilt van gebroken wit tot roze-achtig. Ze worden meestal gelegd op een ruwer oppervlak en het wijfje probeert soms het pakket te camoufleren met gronddeeltjes of andere materialen die in de buurt liggen.
Sommige soorten leggen het pakket direct, sommigen houden het langer bij zich en weer anderen laten het pakket niet los totdat de eitjes uitkomen.
Hoe kun je kakkerlakken voorkomen?
Wil je voorzorgsmaatregelen nemen zodat je de kans verkleint op overlast van kakkerlakken? Houd je aan deze tips.
- Laat geen voedsel rondslingeren en doe alles afgesloten in bakjes in de koelkast. Hetzelfde geldt voor eten van huisdieren;
- Laat geen etensresten staan, gooi deze direct weg in een afgesloten prullenbak of kliko. Laat geen vuilniszakken staan, want hier vreten ze zich makkelijk doorheen;
- Maak vuilnis zo veel mogelijk vrij van etensresten, door bijvoorbeeld lege jampotten eerst om te spoelen voordat je ze ergens in of om het huis verzamelt;
- Zorg dat je geen onbedoelde schuilplaatsen voor ze creëert. Laat geen papieren liggen, stapel geen hout op in je tuin, maak kieren en gaten bij afvoeren dicht. Hoe minder schuilplaatsen er zijn, hoe minder snel ze zullen blijven.