

Over mieren
Mierenplaag bestrijden in huis,
de tuin en keuken
Mieren bestrijden is een frustrerende klus wanneer je dit niet op tijd en niet op de juiste manier aanpakt. Dacht je eindelijk van de mieren plaag af te zijn, zie je binnen enkele dagen de eerste mieren al weer verschijnen.
Onderschat het gevaar van mieren niet. Ondanks dat er zo goed als geen mieren in Nederland leven die je bijten, kunnen ze de nodige overlast veroorzaken. Gegraven tunnels kunnen je bestrating laten verzakken of je planten worden aangevreten waardoor je hun aanwezigheid merkt in je tuin.
Heb je last van mieren, onderneem dan direct actie. Onderzoek eerst het soort, de grootte van de plaag en ontdek vervolgens de beste bestrijdingsmiddelen.
Hoe kun je mieren voorkomen?
Om mieren niet alleen te bestrijden, maar in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk dat je weet wat je het beste tegen miereneitjes kunt doen. Voorkom een mierenplaag door het probleem bij de kern aan te pakken. Weet wat te doen wanneer er vliegende mieren verschijnen en weet hoe je mieren in de keuken, in huis en in de tuin voorkomt.
Bestrijd je mieren, dan is het nodig om het nest uit te roeien. Bestrijd je alleen de rondlopende mieren, dan gaat de productie van nieuwe mieren in het nest gewoon door en ben je aan het dweilen met de kraan open.
Vind je de plek waar de eitjes worden gelegd, dan heb je de plek gevonden waar het probleem ontstaat. Miereneitjes worden door de koningin gelegd in het mierennest. Je komt miereneitjes daarom niet zomaar tegen in huis of in de tuin, het nest is de beschermplek voor de eieren.
Een nest vinden is niet heel moeilijk. Volg de mieren op hun terugweg nadat ze eten hebben gevonden, ze lopen in de meeste gevallen exact dezelfde route terug naar het nest als die ze net hebben afgelegd naar het eten.
Heb je het nest gevonden? Mooi. Er is een aantal mogelijkheden, zoals het alom bekende kokende water over de ingang gieten. Helaas dood je hiermee niet de hele kolonie, omdat het water niet alle gangen en kamers van het nest bereikt.
Strooi rondom en in de ingang diatomeeënaarde, zodat ze er doorheen móeten lopen. De scherpe diatomeeënaarde bezorgt ze mieren wondjes en absorbeert hun vocht zodat ze uitdrogen.
Mieren komen af op eten. Je keuken heeft een enorme aantrekkingskracht op mieren doordat er altijd wel een kruimel blijft liggen. Heb je al last van mieren, zorg dan voor een schone keuken zodat de aantrekking minder wordt.
Berg eten op in goed afgesloten bakjes, zorg dat de verpakkingen aan de buitenkant schoon zijn (een druppel jam die op een potje zit, is erg aantrekkelijk voor mieren), gooi etensresten buiten in je kliko en niet in de afvalbak in huis, kortom: geef ze geen enkele kans.
In de tuin kun je er toch weinig aan doen? Mis. Eet je buiten aan je tuintafel? Maak deze na iedere maaltijd goed schoon zodat er geen etensresten achterblijven. Veeg losgegraven zandkorrels met een bezem terug de voegen in. Mieren houden van rottend hout of blad, verwijder dit en doe het in de groene bak.
Bepaalde plantensoorten hebben een afstotende werking op mieren. Plant je basilicum, knoflook, rozemarijn, salie, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel of oregano in je tuin, dan heb je geuren geplaatst die mieren niet fijn vinden. Weer je ze uit je tuin, dan komen ze je huis niet binnen. Maar wat doe je wanneer dat wel gebeurt?