Mieren plaag bestrijden in huis, de tuin en keuken
Mieren plaag bestrijden in huis, de tuin en keuken

Over mieren

Mierenplaag bestrijden in huis,
de tuin en keuken

Mieren bestrijden is een frustrerende klus wanneer je dit niet op tijd en niet op de juiste manier aanpakt. Dacht je eindelijk van de mieren plaag af te zijn, zie je binnen enkele dagen de eerste mieren al weer verschijnen.

Onderschat het gevaar van mieren niet. Ondanks dat er zo goed als geen mieren in Nederland leven die je bijten, kunnen ze de nodige overlast veroorzaken. Gegraven tunnels kunnen je bestrating laten verzakken of je planten worden aangevreten waardoor je hun aanwezigheid merkt in je tuin.

Heb je last van mieren, onderneem dan direct actie. Onderzoek eerst het soort, de grootte van de plaag en ontdek vervolgens de beste bestrijdingsmiddelen.

 

Methodes om mieren te bestrijden
die je liever vermijdt

Je kunt mieren op talloze manieren bestrijden, maar helaas werkt niet elke manier even effectief en zijn er zelfs manieren die een mierenplaag eerder bevorderen dan voorkomen.

Wil je zeker weten dat je op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier van de mieren af komt die niet schadelijk is voor je eigen gezondheid? Bekijk de volgende manieren van bestrijden die je liever vermijdt en ontdek verderop in deze pagina de enige ‘groene’ manier.

Bestrijdingsmethodes voor mieren

Een giftig product dat prima werkt, maar niet al te goed is voor je eigen gezondheid. Op de verpakking staat vermeld dat huisdieren en kinderen er absoluut niet mee in aanraking mogen komen. Geen prettige wetenschap wanneer je beseft dat mierenpoeder op de grond gestrooid moet worden.

Mierenpoeder wordt zowel binnen als buiten gebruikt. Het is een stof die dodelijk is voor bijen, terwijl deze nuttige insecten een essentiële functie in de natuur hebben. Uiteindelijk is mierenpoeder een oplossing die meer en grotere nadelen heeft dan dat er voordelen aan vastzitten.

Mierenspray werkt over het algemeen goed omdat het mieren direct doodt, hoewel de nadelen behoorlijk zijn. De spray kan dodelijk zijn voor huisdieren, zelfs voor vissen wanneer deze ermee in aanraking zouden komen. Je kunt daarom nagaan dat er chemische bestanddelen in zitten die slecht zijn voor je gezondheid.

Daarnaast wordt beweerd dat het een werkingsduur van rond de vier weken heeft, hoewel recensies op internet anders beweren en een werkingsduur van maar twee tot drie dagen beweren.

Het is niet geschikt voor grote oppervlakten en de oppervlakten waarop gesprayd is, mogen niet schoongemaakt worden omdat dan de werking stopt. Al met al een oplossing die niet goed is voor het milieu en de gezondheid. Daarom geen aanrader.

Van de drie minder geschikte opties is dit de minst slechte. De stof die erin zit, is nog altijd schadelijk voor je gezondheid en die van huisdieren, hoewel de doosjes er voor zorgen dat je er minder snel mee in aanraking kunt komen.

'Groene' manieren die effectief werken bij een mierenplaag

Je hebt inmiddels over bestrijdingsmiddelen gelezen waarvan je weet dat ze niet zo goed zijn voor je eigen gezondheid en die voor je hele huishouden. Maar wat kun je dan beter gebruiken bij het bestrijden van mieren? Bestaan er betere, milieuvriendelijkere en minstens zo effectieve bestrijdingsmanieren?

Het antwoord op deze vraag is een simpele JA.

De onderstaande oplossingen werken zeer effectief en daarbij zijn het bestrijdingsmiddelen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

Effectieve millieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen

Diatomeeënaarde is eenvoudig te gebruiken door het simpelweg te strooien op plaatsen waar insecten kruipen en het in de openingen van holletjes en nestjes doen. Dit 100% natuurlijk product heeft een effectieve en langdurige werking. De microscopische messcherpe randjes van diatomeeënaarde zorgen ervoor dat mieren uitdrogen en daardoor niet meer kunnen leven. Ook als het zeer fijne poeder nat wordt, blijft het functioneel.

Je kunt dit product tegen meerder soorten insecten eenvoudig met een poederstrooier en verstuiver aanbrengen. Ook is het mogelijk om het middels professionele poederverstuivers in grotere ruimten aan te brengen en te verdelen.

Diatomeeën aarde werkt tegen veel soorten ongedierte, zoals bloedluis, zilvervisjes, papiervisjes, kakkerlakken, vlooien, luizen, mijten, vliegen, bladluis en bedwantsen.

LET OP: Draag een masker als je met diatomeeënaarde werkt. Ondanks het feit dat dit product niet giftig is, kan het wel irritatie aan luchtwegen en ogen veroorzaken doordat het een zeer hoog absorberend vermogen heeft. 

Gebruik je elektronische units, dan heb je een eenvoudig en effectief wapen tegen veel soorten ongedierte en insecten, waaronder mieren. De unit brengt het elektromagnetische veld in disbalans, waar insecten er niet tegen kunnen.

In plaats van ze te doden met de kans dat de karkassen ergens in huis gaan liggen rotten, verjaagt Pest Free ongedierte succesvol. Schoon, milieuvriendelijk en zonder enige chemicaliën die je eigen gezondheid schaden.

Elektronische units werken o.a. tegen: Mieren, kakkerlakken, ratten & muizen.

Hoe kun je mieren voorkomen?

Om mieren niet alleen te bestrijden, maar in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk dat je weet wat je het beste tegen miereneitjes kunt doen. Voorkom een mierenplaag door het probleem bij de kern aan te pakken. Weet wat te doen wanneer er vliegende mieren verschijnen en weet hoe je mieren in de keuken, in huis en in de tuin voorkomt.

 

Bestrijd je mieren, dan is het nodig om het nest uit te roeien. Bestrijd je alleen de rondlopende mieren, dan gaat de productie van nieuwe mieren in het nest gewoon door en ben je aan het dweilen met de kraan open.

Vind je de plek waar de eitjes worden gelegd, dan heb je de plek gevonden waar het probleem ontstaat. Miereneitjes worden door de koningin gelegd in het mierennest. Je komt miereneitjes daarom niet zomaar tegen in huis of in de tuin, het nest is de beschermplek voor de eieren.

Een nest vinden is niet heel moeilijk. Volg de mieren op hun terugweg nadat ze eten hebben gevonden, ze lopen in de meeste gevallen exact dezelfde route terug naar het nest als die ze net hebben afgelegd naar het eten.

Heb je het nest gevonden? Mooi. Er is een aantal mogelijkheden, zoals het alom bekende kokende water over de ingang gieten. Helaas dood je hiermee niet de hele kolonie, omdat het water niet alle gangen en kamers van het nest bereikt.

Strooi rondom en in de ingang diatomeeënaarde, zodat ze er doorheen móeten lopen. De scherpe diatomeeënaarde bezorgt ze mieren wondjes en absorbeert hun vocht zodat ze uitdrogen.

Mieren komen af op eten. Je keuken heeft een enorme aantrekkingskracht op mieren doordat er altijd wel een kruimel blijft liggen. Heb je al last van mieren, zorg dan voor een schone keuken zodat de aantrekking minder wordt.

Berg eten op in goed afgesloten bakjes, zorg dat de verpakkingen aan de buitenkant schoon zijn (een druppel jam die op een potje zit, is erg aantrekkelijk voor mieren), gooi etensresten buiten in je kliko en niet in de afvalbak in huis, kortom: geef ze geen enkele kans.

In de tuin kun je er toch weinig aan doen? Mis. Eet je buiten aan je tuintafel? Maak deze na iedere maaltijd goed schoon zodat er geen etensresten achterblijven. Veeg losgegraven zandkorrels met een bezem terug de voegen in. Mieren houden van rottend hout of blad, verwijder dit en doe het in de groene bak.

Bepaalde plantensoorten hebben een afstotende werking op mieren. Plant je basilicum, knoflook, rozemarijn, salie, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel of oregano in je tuin, dan heb je geuren geplaatst die mieren niet fijn vinden. Weer je ze uit je tuin, dan komen ze je huis niet binnen. Maar wat doe je wanneer dat wel gebeurt?

Vliegende mieren: Hoe bestrijd je mieren met vleugels?

Mieren met vleugels (oftewel vliegende mieren) zijn niks anders dan de mannelijke en vrouwelijke mieren van een kolonie die vruchtbaar zijn. Op een bepaald moment vliegen ze allemaal tegelijk uit om met elkaar te paren, dit heeft de bruidsvlucht. Na de bevruchting sterft het mannetje en vormt het vrouwtje een nieuwe kolonie in de grond (of op de plek waar die miersoort leeft).

Voor vliegende mieren is daarom geen aparte bestrijding. Bestrijd je een mierenkolonie, dan heb je automatisch geen last meer van de vliegende mieren uit dat nest.

Je hebt nu alle manieren van het bestrijden van mieren onder de knie. Om er nu echt zeker van te zijn dat je nooit meer last hebt van mieren, is het van belang dat je onderzoekt hoe een plaag ontstaat.

Hoe ontstaat een mierenplaag en hoe voorkom je dit?

Afhankelijk van het soort mier is er een andere reden van aantrekking. Een plaag bestaat enkel doordat je bepaalde hygiënekwesties niet helemaal goed op orde hebt, een optimale omgeving creëert voor een bepaalde soort mier, niet op tijd begint met de bestrijding of niet effectief omgaat met deze bestrijding.

Verschillende soorten mieren voorkomen

Faraomieren leven vooral binnen in warme ruimtes.

De werksters zijn 1,5 tot 2 mm lang, geelbruin en hebben een bruin buikgedeelte. Mannetjes zijn met hun 3mm net iets groter, ze zijn zwart en deze hebben vleugels.  De grootste faraomieren zijn koninginnen die 3,5 tot 6 mm lang worden. Ze kenmerken zich door een donkerrode kleur en hun vleugels. Alle faraomieren hebben zwarte ogen en je herkent ze aan de twee segmenten bij hun taille.

Heb je last van faraomieren?

Zoek de bron in huis of in het pand waar ze de plaag veroorzaken en tref daar de maatregelen tegen.

De wegmier leeft in de grond en is dus voornamelijk buiten te vinden. Werksters zijn 4 tot 5 mm lang en koninginnen worden groter, tot 15 mm lang. Allen zijn donkerbruin of zwart en hebben een klein segment bij hun taille.

Zijn ze bij je in huis, dan vind je het nest in de omgeving in de grond. Volg het spoor en pak het probleem bij de kern aan.

De Roger's mier is een minder bekende soort. Ze zijn 2 mm lang, roodbruin van kleur, hebben een groot segment bij de taille en bezitten een angel.

Roger's mieren leven doorgaans in afval of op vochtige plekken.

Bezorgen ze je overlast, let er dan op of er dat soort plekken zijn waar ze naartoe lopen.

Argentijnse mieren worden tot 2 mm lang. Ze zijn licht- tot donkerbruin en hebben flinke kaken waarmee ze bijten. Ze verjagen andere mieren uit hun nest, waardoor ze zomaar een klein nest kunnen veranderen in een enorme kolonie.

Heb je last van de Argentijnse mier, volg hun spoor en ontdek waar ze een nest hebben overgenomen zodat je ze kunt bestrijden.

Houtmieren zijn 6 tot 12 mm lang. Zwermers zijn echter groter: 17 tot 20 mm. Vind je hoopjes zaagsel bij bijvoorbeeld houten kozijnen, dan is dat een teken dat ze in de buurt zijn. Ze nestelen in hout, maar eten het niet op. Ze knagen het weg om hun nest te kunnen bouwen.

Een plaag van deze soort kan behoorlijke gevolgen hebben voor je huis. Bewerk in dit geval altijd houten oppervlakten met diatomeeënaarde.

Alle producten tegen mieren

mierenpoeder-mierenpakket-pestinext

Totaalpakket tegen mieren

24,98

PestiNext mieren poeder 100 gram

PestiNext Mierenpoeder – ECO

9,9714,97

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?