Mieren plaag bestrijden in huis, de tuin en keuken
Mieren plaag bestrijden in huis, de tuin en keuken

Last van mieren in huis?

Een mieren plaag in huis bestrijden

Mieren in huis bestrijden is een frustrerende klus wanneer je dit niet op tijd en niet op de juiste manier aanpakt. Dacht je eindelijk van de mierenplaag af te zijn, zie je binnen enkele dagen de eerste mieren al weer achter elkaar aan in huis marcheren.

Wil je iets doen tegen de mieren in huis? Onderzoek eerst de oorzaak, de grootte van de plaag en ontdek vervolgens de beste (natuurlijke en milieuvriendelijke) bestrijdingsmiddelen.

Wij helpen je stap voor stap.

Last van mieren in huis?
Dit is de oorzaak

Mieren zijn altijd aanwezig in grote groepen. Het is een illusie om te denken dat je geen mieren in je buurt hebt, ze zijn eigenlijk altijd en overal. Mieren houden van warmere temperaturen, waardoor je ze in de winter nauwelijks waarneemt. Ze leven dan vooral onder de grond.

Overlast van mieren ontstaat vaak vanuit hygiëne. Buiten eten, kruimels die op de grond vallen, gemorst drinken op de grond, het zijn allemaal voedingsbodems voor mieren.

Omdat mieren altijd op zoek zijn naar voedsel, is je keuken waarschijnlijk de plek waar je het eerste met mieren zult worden geconfronteerd.

Kunnen mieren in huis schade veroorzaken?

Vele kleintjes maken een grote, zo ook bij mieren. Ze kunnen meer schade aanrichten dan je zou denken. Hun kracht en bijna bovennatuurlijke uithoudingsvermogen zijn niet te onderschatten.

Mieren maken lange, complexe gangenstelsels onder de grond. Ze ondermijnen hiermee, zonder dat je het merkt, zomaar een dragende muur in je huis. Funderingen worden aangetast, schuttingen verzakken, terrassen kunnen scheefzakken, kortom: een flinke mierenplaag kan hele grote (en dure) gevolgen hebben.

Bladluis klampt zich makkelijk aan mieren vast. Wanneer ze een interessante plek vinden en hun taxi verlaten, kunnen bladluizen makkelijk een hele oogst verpesten voor een groente- of fruitteler. Zo is de mier indirect net zo gevaarlijk als direct.

Hoe ontstaat een mierenplaag in huis?

Mieren zijn zó klein, dat ze altijd wel een ingang vinden in je woning. Is er één mier die een weg naar je huis heeft gevonden, dan volgt de rest dat spoor al snel. Door hun geur en hun reukvermogen volgen ze elkaar eenvoudig.

Voor je het weet lopen ze in colonne af en aan in je keuken en is geen kruimel brood meer veilig. Houd je alles netjes opgeruimd en afgesloten, dan is hier al veel minder kans op.

Zijn mieren schadelijk voor je gezondheid?

Mieren kunnen meer gezondheidsrisico’s opleveren dan je zou verwachten. Een mier plast en poept op de plek waar hij loopt. Is dat over jouw boterham en zit je even niet op te letten, dan eet je de uitwerpselen onbewust op. Hieraan kun je een flinke voedselvergiftiging overhouden.

Dit is de reden waarom je eten altijd goed en verstandig op moet bergen. Je wilt immers niet dat mieren eroverheen lopen en hun ontlasting op je eten laten vallen.

Hoe kun je mieren in huis voorkomen en bestrijden?

Heb je in huis etenswaren die te lang op het aanrecht liggen of waarvan de verpakking niet goed dicht zit? Dan is de kans groot dat er mieren op af komen.

Laat geen potten jam staan die niet goed zijn afgesloten. Wanneer potten leeg zijn en je slaat ze op totdat je naar de glasbak gaat, spoel ze dan even om zodat er geen etensresten in zitten waar mieren op af kunnen komen. Maak andere soorten verpakkingen schoon voordat je ze in de kliko of vuilnisbak gooit.

Mieren bestrijden in huis

Gebruik je een elektronische unit, dan heb je een eenvoudig en effectief wapen tegen veel soorten ongedierte en insecten, zoals kakkerlakken, ratten, muizen en mieren. De unit brengt het elektromagnetische veld in disbalans, waar het ongedierte niet tegen kan.

In plaats van ze te doden met de kans dat de karkassen ergens in huis gaan liggen rotten en nog meer ongedierte aantrekken, verjaagt de unit het ongedierte succesvol. Schoon, milieuvriendelijk en zonder enige chemicaliën die je eigen gezondheid schaden.

Diatomeeënaarde beschadigt het natuurlijke pantser van insecten en absorbeert vocht. Insecten halen zich als het ware open aan de scherpe diatomeeën en drogen uit omdat het vocht wordt geabsorbeerd. 

Waar je de ingang(en) van mierennest(en) ziet verstuif je het poeder in en rond de ingang en over de looppaden. Komen er na een paar dagen elders openingen doe daar dan hetzelfde. Blijf je dit herhalen dan zul je zien dat de overlast van mieren verdwijnt.

Een dun laagje diatomeeënaarde is voldoende dus strooi niet onnodig veel, simpelweg omdat dat niet nodig is. Het is 100% natuurlijk en niet schadelijk voor mensen of huisdieren.

LET OP: Lees wel goed de gebruiksaanwijzing voordat je gaat strooien, op dat moment moet je een mondkap en oogbescherming gebruiken.

Er zijn een aantal alternatieve bestrijdingsmiddelen die je kunt uitproberen. Het succes is niet gegarandeerd maar er zijn gevallen bekend waar dat deze huisproducten effectief bleken te zijn. 

Mengsel van Azijn en water
Maak een mengsel van azijn en water en spray dit op de plekken waar je de mieren ziet lopen. Ze houden niet van de geur en het werkt verrassend goed.

Bakpoeder
Strooi bakpoeder bij het nest en op de looproutes. Ze eten het op en doordat het poeder uitzet, ontploffen de mieren. Hetzelfde geldt voor meel en gist. Meng je dit met honing, dan komen ze er nog sneller op af. Niet diervriendelijk, wel effectief.

Bloempot met tuinaarde
Zet een bloempot gevuld met tuinaarde op zijn kop op een mierennest en laat deze twee weken staan. De mieren verhuizen hun nest naar de verse tuinaarde en je kunt na twee weken alles in één keer weggooien.

Kokend water met citroengeur
Meng kokend water met afwasmiddel met citroengeur. Giet het op de paden en op de nesten. Mieren vinden de geur vreselijk en zullen weggaan. Dit werkt alleen bij regelmatige herhaling.

Alle producten tegen mieren

mierenpoeder-mierenpakket-pestinext

Totaalpakket tegen mieren

24,98

PestiNext mieren poeder 100 gram

PestiNext Mierenpoeder – ECO

9,9714,97

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?