Grijze_muis_met_kaas
Grijze_muis_met_kaas

Muizen in huis en in de tuin bestrijden? Dit werkt!

Heb je last van muizen, dan is dit niet alleen vervelend, maar ook nog eens slecht voor je gezondheid. Muizen brengen ziektes over op mensen, kun je nagaan wat een muizenplaag voor ellende kan veroorzaken. En als dat gebeurt, zie er dan maar eens vanaf te komen.

Het oplossen van een muizenplaag is een flinke klus en het lukt alleen wanneer je alle maatregelen treft die je verderop ontdekt.

Het gevaar van muizen

Er is maar één muizensoort die je huis kan teisteren. De andere soorten passen zich minder makkelijk aan, waardoor je ze niet zo snel zult zien. De huismuis is, zoals de naam al zegt, de meest voorkomende muis in huis.

Mocht je denken dat een muis niet zoveel kwaad kan, bedenk dan dat een muis je gezondheid flink kan schaden. Een muis plast en poept waar hij loopt en kan hiermee ziektes overbrengen zoals salmonella, de ziekte van Weil en het Hantavirus.

Alle drie zijn ziektes waar je behoorlijk veel problemen door kunt ondervinden. Onderschat daarom nooit het gevaar dat muizen met zich meebrengen.

Naast dit gevaar bestaat er materieel gevaar. Muizen moeten blijven knagen omdat hun tanden blijven groeien. Pakken ze hiervoor de isolatie van je spouwmuur of een paar stroomkabels, dan is de schade soms niet te overzien.

Hoe weet je of je last hebt van muizen?

Muizen komen vooral ’s nachts tevoorschijn. Hoor je krassende geluiden, vind je aangevreten verpakkingen in je voorraadkast of ruik je in huis op bepaalde plaatsen een aparte geur die je niet kent?

Grote kans dat er muizen aan het werk zijn geweest.

Deze acht onderwerpen duiden op een muizenplaag:

De makkelijkste manier om erachter te komen of je last hebt van muizen. Vind je een levende of dode muis, ga er dan vanuit dat er meer zijn. Zie je overdag een levende muis, dan kan dit duiden op een plaag, een voedseltekort of verstoring van het nest.

Vind je muizenkeutels, dan weet je dat je een probleem hebt. Per muis worden tussen de vijftig en tachtig keutels per dag gelegd. Ze liggen meestal verspreid over het hele gebied waar de muis actief is, want ze poepen tijdens het lopen.

Een muizenkeutel is tussen de drie en acht millimeter groot en, mits vers, glanzend en zacht. Wanneer ze hard worden, lijken ze een beetje op hagelslag.

Bij muizen en ratten blijven de tanden groeien, waardoor ze moeten blijven knagen om hun tanden kort en scherp te houden. Muizen knagen aan allerlei zaken, waaronder aan elektriciteitskabels. Veroorzaakt dit kortsluiting, dan heb je grote kans op brand. Zo kan een klein muisje enorme schade aanrichten.

Overal waar muizen en ratten lopen, schuren zij met hun buik over de grond of met hun vacht langs muren. De vacht is vet en vuil, waardoor de viezigheid een spoor vormt. Dit heet buiksmeer. Wanneer je een flinke plaag hebt, kan het buiksmeer in combinatie met urine en stof een ophoping vormen. Dit noem je ‘urinepilaren’.

Wanneer je met een lamp in een bepaalde hoek op de grond schijnt, kun je de sporen van muizen zien, vooral wanneer er stof op de grond ligt. Wil je na een schoonmaakbeurt checken of er nog muizen aanwezig zijn? Strooi ’s avonds een laagje talkpoeder op de plek waar ze waarschijnlijk veel lopen en je ziet de volgende dag aan de sporen dat ze er nog zijn.

Muizen stinken. Hun urine heeft een zeer onaangename geur en aangezien ze dit gebruiken om zich te oriënteren en om hun territorium af te bakenen, verraadt de geur de aanwezigheid van muizen.

Waar één muis is, zijn er meer. Ze hebben voorkeur om hun nest op een rustige plek te bouwen, zoals tussen plafonds of op de zolder tussen opgeslagen spullen. Ze bouwen hun nest van alles dat ze kunnen vinden en dat met knagen los te maken is.

In hun constante drang om op zoek te zijn naar eten, hoor je ze knagen, lopen en krassen tegen muren of tussen plafonds. Het klinkt vaak alsof ze ergens iets vanaf aan het schrapen zijn.

Ontdek waar de muizen vandaan komen

Heb je één of meerdere van de bovenstaande kenmerken ondervonden, dan is het noodzaak op zoek te gaan naar het nest. Dit vind je niet zomaar, zeker niet wanneer ze tussen je spouwmuur of plafond zitten.

Heb je nog geen idee waar de muizen en hun nest(en) zich precies bevinden, loop dan eens rustig rond wanneer het donker is. Wellicht zie je er één wegschieten en zich schuil houden. Dit wijst vaak aan waar het nest ongeveer is.

Hierna inventariseer je overdag de rest van je informatie omdat je dan meer details kunt zien. Zoek de ingang(en) van hun nest(en) onder struiken, planten, straatwerk, plateau’s, containers, betonplaten en tegen gevels en muren. Inspecteer kruipruimtes, kelders, plafonds, schuren en garages.

Kijk of je ergens knaagschade ziet aan hout, plastic of containers. Muizen gebruiken vaak dezelfde paden om over te lopen. Kijk tussen struiken en bossages of je daar sporen ziet. In het zand tussen struiken kun je precies zien of er een pad is gevormd doordat je de pootafdrukken ziet.

Let er goed op of je uitwerpselen van muizen ziet liggen. Muizenpoep is vaak te vinden in de buurt van voedsel, langs muren of kabelgoten. Wil je weten hoe hun uitwerpselen eruit zien en waar je precies op moet letten? Lees alles over muizen keutels.

Heb je de inspectie gedaan? Bekijk dan de manieren van muizen bestrijden:

Heb jij bij de inspectie vooral binnenshuis sporen gevonden en heb je vooral last van muizen in huis? Dan is het belangrijk dat je ze de kans ontneemt om op de belangrijkste plekken te nestelen. Heb je muizen op zolder, in het plafond of in de spouwmuur? Ga niet aan de slag met gif en allerlei chemische rommel. Volg per locatie de volgende tips op.

Sluit alle toegangen af die muizen toegang geven tot je spouwmuur. Onthoud dat een gaatje van een halve centimeter genoeg voor ze is om doorheen te kruipen, dus dicht alles helemaal af. Neem contact op met je buren wanneer je niet in een vrijstaand huis woont, want ze kunnen dan nog wel via de spouwmuur van je buren bij jou terechtkomen.

Heb je je spouwmuur afgesloten, dan is de kans klein dat ze alsnog op de zolder hun gang gaan. Kijk op de zolder of er geen gaten in het dak zitten waardoor ze naar binnen kunnen komen.

Je kruipruimte is een andere plek waar ze makkelijk doorgangen vinden. Zorg dat ze ook via die weg niet in de spouw terecht kunnen komen.

Heb je vooral last van muizen in huis dan kun je kiezen voor het plaatsen van muizenvallen, muizenlijm of muizengif maar nog effectiever is het wanneer je gebruik maakt van wat je huis al heeft: stroom.

Zorg dat muizen wegblijven door het gebruik van een elektronische unit. Door verstoring te veroorzaken in het elektromagnetische veld in je huis zorgt deze unit er voor dat je nooit meer muizen in huis krijgt. De verstoring veroorzaakt stress bij allerlei soorten ongedierte waardoor ze de benen nemen en niet meer terugkomen.

Stop de unit in het stopcontact, wacht enkele dagen en je profiteert van een wel hele slimme manier van muizen bestrijden.

Heb je muizen in de tuin zorg dan dat je op de juiste plekken muizenvallen plaatst en je huis op tijd voorziet van weringsgaas om te voorkomen dat de muizenplaag zich naar binnen verplaatst. Vooral dat laatste is belangrijk. Muizen kun je nooit 100% uit je tuin weren. Zorg er wel altijd voor dat ze niet je huis kunnen binnendringen.

Slim bestrijden en nieuwe muizen voorkomen

Nu kun je bezig blijven met muizen verjagen en bestrijden, maar liever wil je het probleem voortaan voorkomen.

Wil je muizen niet keer op keer hoeven te bestrijden, maar voorkomen? Doorloop de volgende stappen.

Opruimen en schoonmaken zijn simpele en eenvoudige handelingen die effectief zijn om overlast van muizen te voorkomen. Muizenbeheersing begint met het voorkomen van nestelplaatsen want dat zijn tenslotte de plaatsen waar de voortplanting plaatsvindt.

Muizen communiceren en trekken elkaar aan middels geur van hun urine en uitwerpselen. Het is daarom belangrijk om die geursporen te wissen. Dit doe je door op te ruimen en schoon te maken. Vergeet niet dat ook hier samenwerking met buren van doorslaggevend belang is wanneer de plaag zich in een groter gebied voordoet dan je eigen terrein. Vraag hen dezelfde handelingen uit te voeren als jijzelf.

Vaak vind je ingangen van muizennesten bij huizen en in bebossingen. Houd beplanting kort en overzichtelijk zodat je kunt zien of er holen gemaakt zijn. Neem de moeite om langere takken van gewassen even omhoog te tillen om goed te kunnen zien wat er gaande is.

Wees bedacht met een klimop tegen je buitenmuur. Dit geeft muizen de kans om op eenvoudige wijze naar boven en naar binnen te komen.

Houd dichte begroeiing van je buitenmuur vandaan en zo kort mogelijk. Voorkom dat ze de kans krijgen zich ongemerkt onder je planten te nestelen, of erger: onder je fundering door te laten kruipen. Maak holen die je ziet in je tuin dicht of sluit ze af.

Muizen zijn alleseters en dus zijn de meeste soorten voedsel aantrekkelijk. Muizen eten ongeveer vijf gram voedsel per dag. Wanneer je ze dit ontneemt, zullen ze wegtrekken en ergens anders een betere plek zoeken waar meer eten te vinden is.

Zorg dat ze niet bij je vuilnis kunnen en gooi vuilniszakken dus direct in een kliko of container. Sluit bakken waar eten in zit voor andere dieren ’s nachts af en laat diervoeders niet open en bloot staan. Strooi geen brood voor vogels en eendjes in de buurt en gooi geen etensresten in je tuin of op straat.

Met het nemen van weringsmaatregelen ontzeg je muizen de toegang tot je pand. Weringsmaatregelen zijn van cruciaal belang bij muizenbeheersing. Deze knaagdiertjes zijn in staat om door zich snel je huis in te knagen. Moeten muizen heel erg veel moeite doen om bij je binnen te komen en is er niets te halen, dan laten ze jouw huis of appartementencomplex links liggen, en dat is nou precies wat je wilt.

Kijk tijdens de inventarisatie en inspectie die je doet heel goed naar openingen zoals scheuren, doorvoeren en beluchting in de buitenmuur. Let binnen vooral op doorgangen van het ene naar het andere vertrek.

Voorkom met weringsmaatregelen dat muizen binnen kunnen komen, en áls ze al binnen kunnen komen, dat ze zich niet gelijk door heel het gebouw kunnen begeven.

Gebruik voor het dichten van openingen goede, professionele middelen die ervoor zorgen dat de weringsmaatregelen die je neemt duurzaam zijn. Je heb er dan zo min mogelijk omkijken naar.

Heb je alle stappen doorlopen, zorg dan dat je het juiste gereedschap in huis haalt zodat je direct aan de slag kunt.

Wat gebeurt er als je NU niets doet?

Muizen planten zich snel en gemakkelijk voort. Extreem hoge of lage temperaturen zorgen er voor dat muizen zich minder voortplanten. Wanneer je weet hoe snel en in welke getalen ze zich voortplanten, snap je waarom een plaag snel kan uitbreken. Hieronder lees je de cijfers.

Huismuizen kunnen ongeveer drie jaar oud worden. Meestal halen ze die leeftijd niet omdat ze veel natuurlijke vijanden hebben. De vrouwtjes overleven de mannetjes meestal omdat de mannetjes in gevechten schade oplopen of gedood worden.

De voortplanting kan razendsnel gaan. Ze kunnen zich het hele jaar voortplanten, grote nesten met veel worpen voortbrengen en ze zijn na enkele weken al geslachtsrijp. Inteelt wordt voorkomen doordat ze familie herkennen aan de geur van urine.

Het vrouwtje kan vijf tot tien keer per jaar werpen met 3 tot 12 jongen per keer. Neem de gemiddeldes: 7,5 worp x 6 jongen per keer. Dit zijn al 45 nakomelingen per jaar van 1 muis. De draagtijd is ongeveer 3 weken en voordat ze 12 weken oud zijn, zijn ze al geslachtsrijp. Een enorme plaag kan daarom binnen enkele weken al uitbreken als je niet tijdig ingrijpt.

Red je het niet alleen?

Muizen besmetten voedsel en verspreiden ziekten en virussen. Ze zijn daarmee in staat om de kwaliteit van leven voor mensen te verminderen, oftewel gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Geen paniek. PestiNext is een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in ongediertepreventie tegen muizen.

Heb je meer informatie of hulp nodig?

Onze meest verkochte artikelen tegen muizen

PestiNext lokaasdepot muizen met klapval

Muizenval met lokaasdepot

4,9739,99

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Pest Free professionele muizenklem

Professionele muizenklem – muizenval

1,8515,50

anti muizen en rattenspray

Anti Muizen en Ratten spray

13,96

PestiNext - RVS wering gaas

Muizengaas – Rattengaas – wering gaas – 5 cm – per meter

7,6742,99

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?