Grijze_muis_met_kaas
Grijze_muis_met_kaas

Muizen in de tuin

Snelle manier om muizen in de tuin te bestrijden

Heb je muizen in je tuin, dan loop je het risico dat ze binnen de kortste keren je huis binnendringen. En dat is nou precies wat je niet wilt. Bestrijden kan daardoor niet snel en secuur genoeg gebeuren om te zorgen dat je zomaar last krijgt van een plaag.

Wil je iets doen tegen de muizen in je tuin? Onderzoek eerst de oorzaak, de grootte van de plaag en ontdek vervolgens de beste natuurlijke en milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen.

Wij helpen je stap voor stap.

De oorzaak van muizen in de tuin

Muizen komen in bijna alle tuinen voor. Ze zoeken een warm plekje om te nestelen en doen dit graag in of om je huis. Zet in een willekeurige tuin een aantal muizenvallen en je vangt geheid een aantal muizen.

Zolang ze in je tuin lopen, en dat doen ze in principe alleen ’s nachts, is er niet zoveel aan de hand. Je kunt niet direct iets doen aan muizen in je tuin. Het belangrijkste dat je wel moet doen, is zorgen dat je geen muizen in huis krijgt.

Je kunt het zelf nog zo goed voor elkaar hebben, als je buren dieren in de tuin hebben, dan heb je te maken met een oorzaak waar jezelf niets of weinig aan kunt doen.
De meeste huishoudens die overlast van muizen in de tuin hebben, hebben meestal andere dieren, zoals kippen en konijnen rondlopen. Als dat niet het geval is, blijkt dat hun buren dat vaak wel hebben.

Losliggend voedsel, schuilplaatsen en water zijn dan voldoende aanwezig, met het risico dat er een muizenplaag ontstaat. Een muizenpopulatie groeit naar gelang er voedsel en schuilplaatsen voor handen zijn. Is er weinig voedsel, dan zal er nooit een muizenplaag ontstaan, simpelweg omdat er dan niet voldoende voedsel is om alle exemplaren te voeden.

Een andere oorzaak van muizen in je tuin is het voeden van vogels met vetbollen, broodresten of ander voer. Mensen zijn zich niet voldoende bewust van het feit dat ze daarmee ook muizen aantrekken en overlast kunnen krijgen. Op zich is het niet erg om een paar muizen in je tuin te hebben, maar je wilt ze in ieder geval niet binnen in je huis hebben.

Gebruik GEEN gif of muizenlijm in je tuin

Wil je muizen bestrijden, bedenk dan dat er betere opties zijn dan met gif. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat er toch muizengif of muizenlijm wordt gebruikt voor het buiten bestrijden van muizen, ondanks dat het verboden is. Zelfs professionele ongediertebestrijders moeten zich aan een streng protocol houden.

Buitengebruik van rodenticiden (muizengif en rattengif) is aan strenge regels gebonden waar men zich aan dient te houden. Ongediertebestrijders dienen volgens een handboek te werken en deze manier van werken is voor particulieren vaak erg kostbaar.

De risico’s van gebruik van gif zijn o.a. het vergiftigen van kleine kinderen, huisdieren en natuurlijke roofdieren. Gif in het algemeen is nadelig voor mens, natuur en millieu.

Je kunt zelf heel veel doen tegen muizen en in de meeste gevallen is het absoluut niet nodig om muizengif te gebruiken. Muizengif is een bestrijdingsmiddel dat vaak een tijdelijke oplossing biedt en geen duurzame. Muizen dienen er 3 tot 18 dagen van te eten alvorens ze eraan doodgaan.

Hoe kun je muizen in de tuin voorkomen en bestrijden?

Muizen hebben 3 eerste levensbehoeften. Ze hebben namelijk voedsel, water en onderdak nodig. Ontneem je ze deze 3 eerste levensbehoeften dan zal je snel geen overlast van muizen in je tuin hebben. Dat wil zeggen, je creëert zelf de slechtste omstandigheden voor muizen.

Maar wat als je buren het tegenovergestelde doen?

Als het mogelijk is kun je in contact treden met je buren om te kijken wat een goede oplossing zou zijn. Samenwerking met buren, of nog beter met de buurtvereniging, werkt het beste als je overlast van muizen hebt.

Hoe vang je Muizen?

Wil je de muizen liever vangen? Dan kan dat op verschillende manieren. Je kunt ze levend en niet levend vangen. Elke methode heeft zijn voor- en nadelen.

Een kooitje waarmee je muizen levend vangt, heet een diervriendelijke muizenval. Deze zijn in de praktijk niet altijd even muisvriendelijk. De muisvriendelijkheid is afhankelijk van de tijd die jij erin steekt. Wil je op deze manier muizen vangen dan dien je ook regelmatig te controleren of er een muis gevangen is.

Heb je een muis gevangen, dan dien je deze snel weer vrij te laten, anders overleeft hij of zij het niet. Muizen kunnen dood gaan als ze gestrest zijn en dat worden ze als ze te lang opgesloten zitten in een muisvriendelijke val.

Let op waar je ze vrijlaat en vraag je af of ze het daar wel overleven. Kortom, als je muizen levend en muisvriendelijk wilt vangen dan vergt dat tijd en extra inspanning waar je van te voren rekening mee dient te houden. Wil je muisvriendelijk muizen vangen maak dan van te voren een plan wat je gaat doen met de gevangen muizen.

Muizen vangen in de tuin met een muizenklem is volgens vele professionals de beste optie. Zet je de klemmen goed neer zodat de muis er zo goed mogelijk in terechtkomt, is het de meest vriendelijke manier. De muis lijdt het minste, heeft geen stress en is direct dood.

Gebruik je muizenklemmen, dan dien je wel rekening te houden met de veiligheid van andere dieren en kleine kinderen.

Een muizendepot met daarin een muizenval en twee schotjes voor de veiligheid is een hele goede optie. Dit zijn veilige muizenvallen die erg goed werken en ook door professioneel ongediertebestrijder worden gebruikt. Om de vangkans aanzienlijk te vergroten, is het aan te bevelen om meerdere muizen lokaasdepots met muizenklem in je tuin te plaatsen en ze goed te prepareren.

Zelf eenvoudig en goedkoop muizen vangen in je tuin

Muizen vangen is geen hogere wiskunde en simpel zelf te doen. Door professionele hulpmiddelen op de juiste wijze in te zetten, kun je zelf overlast van muizen voorkomen en beheersbaar houden. Het belangrijkste is en blijft dat ze je huis niet binnenkomen.

Je kunt eenvoudig muizen vangen zoals professionals het in de praktijk doen. Je hebt niet per se een ongediertebestrijder nodig om muizen in je tuin te vangen. Gebruik daarvoor het volgende stappenplan.

  1. Schaf veilige muizen lokaasdepots inclusief klem aan.
  2. Prepareer de muizenklem zo dat deze heel aantrekkelijk is voor muizen.
  3. Zet de muizendepots op verschillende plaatsen in je tuin. Het beste is om iedere vijf meter één depot te plaatsen.
  4. Herplaats de muizen lokaasdepots als er geen vangst is.
  5. Controleer ze elke dag op vangst.

Voorkom muizen in je huis met deze 5 tips

Het gaat vooral om het weren van muizen uit je huis. Heb je eenmaal muizen in je spouwmuur, dan heb je binnen de kortste keren muizen op zolder en in de rest van je huis. Volg deze 5 tips op om ze buiten te houden.

Gebruik weringsmaatregelen zodat muizen niet je huis binnen kunnen komen. RVS weringgaas is daarbij een heel goed hulpmiddel dat zeer effectief is.

Zorg dat voedsel niet toegankelijk is voor muizen. Sla voedsel op in afgesloten bakken.

Als je bedenkt dat een muis genoeg heeft aan 3 tot 5 gram voedsel per dag, dan is het laten liggen van voedselresten voldoende voor een muis om zich mee te voeden. Hygiëne optimaliseren is daarom van essentieel belang.

Houtstapels, dichte begroeiing, plantenbakken, overvolle schuur en tuinhuisje. Opruimen is hetgeen dat echt helpt.

Voorkom dat ze kunnen drinken in je tuin en repareer lekkages.

Blijft de overlast aanhouden? Schakel een professional in

Er zijn weleens gevallen waarin een plaag niet onder controle te krijgen is. Neem gerust contact op en stel je vraag, een ervaren professional helpt je met al je problemen op het gebied van ongediertebestrijding.

Onze meest verkochte artikelen tegen muizen

PestiNext lokaasdepot muizen met klapval

Muizenval met lokaasdepot

4,9739,99

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Pest Free professionele muizenklem

Professionele muizenklem – muizenval

1,8515,50

anti muizen en rattenspray

Anti Muizen en Ratten spray

13,96

PestiNext - RVS wering gaas

Muizengaas – Rattengaas – wering gaas – 5 cm – per meter

7,6742,99

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?