Grijze_muis_met_kaas
Grijze_muis_met_kaas

Over muizen

Muizen: Herkennen & bestrijden

Er zijn drie muizensoorten die in Nederland het meeste voorkomen en overlast veroorzaken: de huismuis, de veldmuis en de spitsmuis. Om te ontdekken wat je het beste kunt doen tegen muizen, moet je weten over welke muizensoort het gaat.

Je leest op deze pagina alles over de meest voorkomende muizen in Nederland en wat de beste manier is om overlast van muizen op te lossen en te voorkomen.

Hoe kun je een muis herkennen?

Allereerst is het belangrijk zeker te weten dat het om muizen gaat en niet om ratten. Met de informatie hieronder is het herkennen van jouw ongedierte een simpele taak. Later vertellen we je hoe je muizen herkent aan de hand van hun uitwerpselen. Dit omdat ze zich overdag niet snel laten zien.

De meest voorkomende muizen in Nederland:

De huismuis is de muizensoort die je het meeste overlast in huis kan bezorgen. De vacht is zacht en bruingrijs van kleur, met een iets lichtere tint op de buik. De ogen en oren zijn relatief groot en de geur die hij verspreid is muf en penetrant.

De staart is ongeveer even lang als de rest van het lichaam, in totaal is de huismuis tussen de 13 en 20 centimeter. Het gewicht ligt tussen de 10 en 45 gram, waarbij de vrouwtjes meestal zwaarder zijn dan mannetjes.

De huismuis eet alles, met een lichte voorkeur voor zaden, noten, granen, insecten, larven, wortelen en wormen. Is er te weinig voedsel, dan eten ze letterlijk alles, van zeep tot lijm of papier. Water hebben ze niet per se nodig, zolang hun eten maar uit minstens 15% water bestaat.

Huismuizen nestelen in de grond, waar ze een rond hol maken. De ingang is verbonden met de nestkamer, die op ongeveer 20 centimeter diepte ligt. Ze gebruiken hun nest soms om voedselvoorraden aan te leggen. Gebruiken ze een gebouw om zich te nestelen, dan vind je ze meestal tussen plafonds, onder vloeren of tussen opgeslagen artikelen.

De veldmuis is geen ‘ware’ muis. Hij behoort tot de familie van de woelmuizen en is dus niet direct verwant aan de huismuis. De staart is korter en dichter behaard en de gehele lengte van de veldmuis is tussen de 9,5 en de 12,5 cm lang. Het gewicht ligt tussen de 25 en de 30 gram. De mannetjes zijn over het algemeen iets zwaarder dan de vrouwtjes. De kleur is lichtbruin/ -grijs.

Ze leven in open gebieden, wat hun naam verklaart. Akkers, grasvelden, slootkanten, wegbermen, zolang de ondergrond maar droog is en kort gras bevat.

Sommige vrouwtjes zijn na 11 dagen al geslachtsrijp, terwijl de draagtijd ongeveer 3 weken duurt. Per worp worden gemiddeld 6 jongen geboren en een vrouwtje kan twee tot vier nestjes per jaar voortbrengen. Een plaag kan daardoor op bijvoorbeeld een boerderij razendsnel uitbreken. Heb je eenmaal last van een plaag, dan zul je snel schade zien aan jonge bomen, in weilanden, grasmatten en boomgaarden.

De veldmuis komt overal in Nederland voor, behalve op Ameland en Schiermonnikoog.

De spitsmuis is vlug en zeer wendbaar. Hij gaat 's-nachts op pad om voedsel en nestmateriaal te zoeken. Spitsmuizen eten insecten en dit levert de mens een voordeel op. Hij eet namelijk zijn eigen lichaamsgewicht per dag aan insecten, waardoor wij minder last hebben van bijvoorbeeld spinnen.

Het zijn goede zwemmers en ze bouwen hun nest het liefste op beschutte plekken of spouwmuren, terwijl hij buiten graag nestelt in beplantingen of composthopen. Je hoort ze door hun fluitende, piepende, bijna tjilpende geluid. De geur die hij verspreidt, is sterker dan van andere muizen.

De spitsmuis is 6 tot 9 centimeter lang en heeft een spitse snuit, wat zijn naam verklaart. Hij vindt met zijn snorharen en met zijn neus de weg en is daarmee letterlijk een echte speurneus. De vacht is glanzend en bruin of grijsbruin van kleur, met een lichtere tint op de buik.

De staart vormt maar liefst twee derde van zijn lichaamslengte met daarop lange haren. Ze werpen per jaar zo’n achttien jongen, verdeeld over drie worpen van gemiddeld zes jongen per worp.

Belangrijk om te weten is dat de spitsmuis een beschermde soort is en daarom niet bestreden mag worden. Je mag ze hooguit weren, waarbij de Pest Free Unit uitermate goed van pas komt. Met deze unit breng je het elektromagnetisch veld in disbalans waardoor muizen niet in de buurt willen komen.

Muizenkeutels herkennen – de 1e stap bij het verjagen van muizen

Je weet inmiddels dat je last kunt hebben van verschillende soorten muizen. Een muis kun je het snelst herkennen aan zijn uiterlijk, maar muizen zijn schuw en leven vooral ’s nachts waardoor je ze niet zo snel zult zien. Heb je al wel muizenkeutels gevonden, dan weet je dat je een probleem hebt.

Per muis worden tussen de vijftig en tachtig keutels per dag gelegd. Ze liggen meestal verspreid over het hele gebied waar de muis actief is, want ze poepen tijdens het lopen. Een muizenkeutel is tussen de drie en acht millimeter groot en, mits vers, glanzend en zacht. De vorm is hetzelfde als van een rijstkorrel, maar dan donker gekleurd.

Let op! Muizenpoep is gevaarlijk

Uitwerpselen van muizen opruimen is geen fijn klusje. Er wordt vaak niet goed bij stilgestaan dat het opruimen van muizenpoep riskant kan zijn voor je gezondheid. De uitwerpselen bevatten ziekteverwekkende bacteriën en virussen, waarvan je behoorlijk ziek kunt worden.

Ziektes die muizen verspreiden

De ziektes die muizen via hun uitwerpselen verspreiden, zijn o.a het Hantavirus, Salmonella, Leptospirose en Rattenbeetziekte.

Vanwege de kans op besmetting met één van deze ziektes is er een aantal belangrijke dingen waarmee je rekening dient te houden bij het opruimen ervan. Lees meer hierover op de pagina over muizenkeutels. Je profiteert daar tevens van een complete werkbeschrijving voor het opruimen van muizenkeutels zodat jouw gezondheid geen gevaar loopt.

Wat eten muizen?

Muizen vang je niet zomaar. Het zijn slimme beesten en je vangt ze niet met een blokje kaas en een half werkende klem, er is meer voor nodig. Huismuizen staan er om bekend dat ze zich makkelijk aan hun omgeving aanpassen. Niet iedere huismuis heeft daardoor dezelfde gewoontes.

Zijn ze eenmaal binnen, dan gaan ze op zoek naar eten. Het zijn alleseters, maar de voorkeur gaat uit naar granen, peulvruchten, noten, kaas en vetrijk voedsel zoals spek. Het zijn daarnaast echte snoepers, want ook suikerhoudende goederen vinden ze heerlijk. Ze eten in ongeveer 20 maaltijden zo’n 3 tot 5 gram in totaal per dag.

Muizen vangen

Heb je last van een muizenplaag in huis, dan kun je een muis vangen met een goede muizenval. Voor huishoudelijk gebruik is een professionele klapval de beste keuze. Deze werken eenvoudig en zijn goedkoop en hygiënisch in gebruik. Je kunt er beter te veel zetten dan te weinig.

Een muis vangen is niet voor iedereen het beste idee. Sommige mensen vinden het eng of vies om een dode muis te vinden en anderen vinden het weer heel onhygiënisch, wat begrijpelijk is.

Er zijn veel verschillende soorten muizenvallen, maar zou het niet fijner zijn als je een duurzamere oplossing zou kunnen toepassen, zodat de muizen niet steeds weer terug blijven komen? Gelukkig zijn er goede alternatieven voor de muizenval.

Mag je muizen bestrijden met gif?

Muizengif mag je (nu nog) gebruiken, maar is slechts een tijdelijk hulpmiddel en zeer gevaarlijk voor je eigen gezondheid. Hoewel je wilt dat alleen de muizen vergiftigd worden, komt het regelmatig voor dat ook huisdieren of kleine kinderen de klos zijn.

Lukt het je om een muis te vergiftigen, dan is deze niet direct dood. Het duurt gemiddeld 3 tot 18 dagen voordat de muis overlijdt. Een nogal dieronvriendelijke manier, want ze bloeden langzaam dood door inwendige bloedingen die niet meer stoppen.

Daarnaast weet je niet waar hij doodgaat. Er kan daarom een muis ergens in je huis gaan liggen rotten, wat dan weer ander ongedierte aantrekt. Geen wenselijke situatie.

Gif mag sowieso al niet meer buitenshuis gebruikt worden, binnenshuis is dit vanaf 2023 verboden. Bespaar jezelf de risico’s die horen bij gif in huis en kies liever voor een andere en slimmere manier van muizen bestrijden.

Lees verder en ontdek de beste, diervriendelijkste, milieuvriendelijkste en meest effectieve manier om muizen te verjagen zonder dat je dode muizen hoeft op te ruimen.

Muizen in het plafond, de kelder of op zolder?
Houd je aan deze 3 stappen

Het is belangrijk dat je muizen zo min mogelijk bewegingsvrijheid en nestelmogelijkheden geeft. Ga je bewust om met het optimaliseren van ongediertepreventie, dan merk je snel het verschil.

Houd er rekening mee, als je ingangen en doorgangen af gaat sluiten, dat je een verplaatsing van het probleem kunt krijgen. Muizen geven het niet altijd even snel op.

Oude rommel opruimen is een belangrijk onderdeel van ongediertepreventie. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan voor veel mensen. In de praktijk liggen veel zolders helemaal vol met allerlei spullen.

Heel vaak liggen er spullen, waar al in geen jaren naar omgekeken is. Deze oude spullen vormen ideale nestelplaatsen voor muizen op zolder. Het is daarom belangrijk om spullen die je niet gebruikt regelmatig op te ruimen. Dit geldt ook voor kelders, garages en ander opslag plaatsen.

Muizen kunnen niet leven in een omgeving waar ze constant stress ervaren. De technologie van PestiNext zorgt ervoor dat er een omgeving ontstaat waar muizen zich niet prettig voelen.

Na enkele dagen te zijn beïnvloed door dit systeem beginnen ze last te krijgen van stress. Gezien het feit dat ze geen andere plaats kunnen vinden waar ze rust krijgen, zullen muizen uiteindelijk je woning verlaten. Des te meer vrijheid je de muizen ontneemt, des te sneller zullen ze weg zijn.

PestiNext units zijn de beste oplossing voor de lange termijn. Duurzaam, milieuvriendelijk, 100% veilig voor mens en huisdier.

Het grootste voordeel? Geen rottende muizenkarkassen in huis.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Heb je al eens last gehad van muizen of wil je geen enkel risico lopen op een bezoek van deze ziekteverspreiders? Houd je dan aan de volgende tips:

 

  • Berg voedsel goed op in afgesloten bakken. Liefst van metaal;
  • Zorg voor een goede ontoegankelijke prullenbak;
  • Sla diervoeding zoals hondenbrokken, kattenbrokken, vogelzaden etc. op in afgesloten metalen bakken of emmers;
  • Zet geen vuilniszakken open en bloot in de tuin of rond je huis;
  • Voorkom schuil- en nestelplekken, ook in de tuin;
  • Voorkom teveel dichte begroeiing tegen het huis.

Onze meest verkochte artikelen tegen muizen

PestiNext lokaasdepot muizen met klapval

Muizenval met lokaasdepot

4,9739,99

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Pest Free professionele muizenklem

Professionele muizenklem – muizenval

1,8515,50

anti muizen en rattenspray

Anti Muizen en Ratten spray

13,96

PestiNext - RVS wering gaas

Muizengaas – Rattengaas – wering gaas – 5 cm – per meter

7,6742,99

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?