Grijze_muis_met_kaas
Grijze_muis_met_kaas

Over muizengif

Muizengif kopen, weet je zeker? (Dit werkt sneller & beter)

Je kunt nog steeds op verschillende plekken muizengif kopen. Ondanks dat dit zeer slechts is voor het milieu, je extra risico’s loopt met huisdieren, je eigen gezondheid en die van je kinderen is er ook een veel effectievere manier van muizen bestrijden.

We geven je uitleg over het gebruik van muizengif, de wetgeving en enkele manieren van slimme bestrijding.

Mag ik muizengif kopen zonder licentie?

Sinds 1 juli 2015 is het met gif bestrijden van muizen en ratten buitenshuis verboden, tenzij je een licentie hebt. Werk je met professionele gifsoorten voor knaagdierbestrijding, dan heb je een vakbekwaamheidsbewijs Knaagdierbestrijding op het Agrarisch bedrijf (KBA) nodig.

Tot aan 2023 is er nog de mogelijkheid om muizengif te kopen voor gebruik in huis. Lees verder en ontdek waarom gif niet de beste oplossing is, er is een veel slimmere en milieuvriendelijkere oplossing voor handen.

Hoe werken muizengifkorrels?

Muizengifkorrels (ook wel rodenticiden genaamd) zijn korreltjes van haver of gerst vermengd met giftig bestrijdingsmiddel. Kortom: muizengif.

Deze korrels bevatten een lage dosis anticoagulanten. Dit zijn giftige stoffen die de bloedstolling tegengaan. Zowel dieren als mensen hebben altijd wel kleine inwendige bloedingen, die in principe geen kwaad kunnen. Het bloed stolt en de bloeding stopt vanzelf.

Muizen die deze korrels hebben gegeten, gaan dood aan inwendige bloedingen omdat hun bloed niet meer stolt. Bedenk hierbij dat dit proces tussen de drie en achttien dagen duurt. Een zeer dieronvriendelijke dood is het gevolg.

De werkzame stoffen zijn multidosis vergifsoorten en dienen meerdere dagen achter elkaar opgegeten te worden voordat een muis er aan kan overlijden.

Vroeger waren er acuut werkende vergiften, maar ratten en muizen waren zo slim dat ze dat in de gaten kregen. Er trad aasschuwheid op. Volwassen ratten sturen eerst hun jongen erop af om te zien wat er gebeurt. Gaan zij dood, dan eten de volwassen exemplaren er niet meer van. Muizen en ratten kunnen verband leggen tussen eten, het bestrijdingsmiddel en de optredende vergiftigingsverschijnselen.

Muizenkorrels bieden geen duurzame oplossing

Je kunt zoveel muizenkorrels neerleggen als je wilt, maar als je huis of bedrijf aan alle kanten open is, is het dweilen met de kraan open.

Is de hygiëne niet op peil, dan helpen korrels niet en zullen muizen terug blijven komen. Sterker nog, als er voedsel aanwezig of in de buurt is dat lekkerder is, dan zal er minder tot geen opname van de muizenkorrels zijn.

Muizenkorrels alleen zijn geen duurzame oplossing als er niets aan wering en hygiëne gedaan wordt. Spijtig genoeg word je daar niet altijd op gewezen en voor je het weet ben je maandenlang korrels aan het neerleggen, zonder resultaat.

Is muizengif verboden?

De verkoop van muizenvergif in winkels is in 2018 aan banden gelegd door het CTGB (College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biocide). Er mag buitenshuis sowieso geen gif meer worden gebruikt en vanaf 2023 wordt het verbod uitgebreid naar binnenshuis.

Particulieren zijn meer en meer op professionele ongediertebestrijders zijn aangewezen bij overlast van muizen hebben en muizengif willen gebruiken.

Muizengif gebruiken, denk om je kat, hond en kind

Muizengif is niet alleen zeer schadelijk voor het milieu, maar ook enorm gevaarlijk voor honden, katten en andere dieren. Denk aan vogels, egels en andere dieren die vaak in de tuin voorkomen.
Muizengif is daarnaast zeer gevaarlijk voor kleine kinderen. Onzorgvuldige omgang met rodenticiden zorgt nog altijd voor veel ongelukken met kinderen.

Kleine kinderen komen het meest in aanraking met rodenticiden. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de toepassingsvorm niet kindvriendelijk is. Er wordt op vele plaatsen los lokaas gebruikt. Dit zit in lokdoosjes of men strooit het ergens neer.

Het is voor kinderen dus eenvoudig om hiermee in aanraking te komen en het in hun mond te stoppen. Uit het rapport van het NVIC (Nationaal Vergiften Informatie Centrum) blijkt niet of het gif is geplaatst door een professionele of een niet-professionele bestrijder.

Zo’n 80% van de vergiftigingen vind vlakbij of in huis plaats. Een reden om gebruik van gif nog sterker af te raden, gezien dit in combinatie met kinderen een levensgevaarlijk risico vormt. Vergiftiging van andere huisdieren is uiteraard net zo min de bedoeling.

Gelukkig zijn er betere oplossingen waarbij je zelf, kinderen en huisdieren geen enkel gevaar lopen en de muizen op een milieuvriendelijke manier worden verjaagd.

Gebruik geen muizengif, maar slimme technologie

Heb je last van muizen, dan is het belangrijk direct actie te ondernemen. Door hun snelle voortplanting vormen ze binnen de kortste keren een plaag. Professionele bestrijding is al snel nodig om de situatie onder controle te krijgen.

Kun je zelf iets doen? Gelukkig wel. In plaats van gif te gebruiken dat het probleem niet oplost, is er een slimme, duurzame, milieuvriendelijke en direct leverbare oplossing mogelijk.

Gebruik een elektronische unit en de muizen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Het werkt heel simpel. De unit verjaagt ongedierte in plaats van het te bestrijden. Je stopt deze unit(s) in het stopcontact en hij doet de rest. De unit zorgt voor disbalans in het elektromagnetische veld. Hier kan het ongedierte niet tegen en binnen de kortste keren besluiten ze hun heil elders te zoeken. Binnen dertig dagen is je huis of kantoor weer ongediertevrij.

Dit betekent dat je geen muizen kadavers in jouw huis vindt, want het ongedierte wordt met succes verjaagd. Je bestelt de units in de webshop, stopt ze in het stopcontact en that’s it. Geen kadavers, geen stank, geen gif, geen vallen, geen voorrijkosten, maar wel: in één klap afrekenen met ongedierte!

Voor grotere oppervlakten of horecabedrijven
gelden andere eisen

Heb je last van een ongedierteplaag op grote schaal of in jouw horecabedrijf?

Vraag onze specialisten om advies.

Onze meest verkochte artikelen tegen muizen

PestiNext lokaasdepot muizen met klapval

Muizenval met lokaasdepot

4,9739,99

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Pest Free professionele muizenklem

Professionele muizenklem – muizenval

1,8515,50

anti muizen en rattenspray

Anti Muizen en Ratten spray

13,96

PestiNext - RVS wering gaas

Muizengaas – Rattengaas – wering gaas – 5 cm – per meter

7,6742,99

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?