Grijze_muis_met_kaas
Grijze_muis_met_kaas

Snel een muizenplaag bestrijden en voorkomen

Muizen zijn vervelend om vele redenen. Het gevaar dat ze opleveren wordt vaak onderschat; ze dragen doorgaans veel bacteriën en virussen bij zich die voor ons mensen flinke schade aan onze gezondheid en aan de omgeving kunnen opleveren. Eén muis kan dit al veroorzaken, laat staan een hele muizenplaag.

Heb jij nu last van een muizenplaag, dan ben je eigenlijk al te laat. Hoe langer je nu nog wacht, hoe groter je probleem wordt.

Hoe ontstaat een muizenplaag?
Het risico van huisdieren

Wanneer mensen een huisdier aanschaffen, beseffen ze niet welke risico’s daar aan vastzitten. Onderhoud je je huisdier en je omgeving niet op de juiste manier, dan maak je het risico op muizenoverlast in één klap een stuk groter.

Dit geldt tevens voor wanneer er buitenshuis dieren aanwezig zijn. Kippen, paarden, vogels en andere dieren zijn vaak aanleiding voor overlast van muizen.

Diervoeders die op de grond liggen en die niet afgesloten worden opgeslagen, zijn een enorme voedselbron voor muizen.

Overeenkomsten van huishoudens die een groot risico lopen op muizen zijn:

 • Er zijn huisdieren aanwezig;
 • In sommige gevallen zijn er dieren buitenshuis aanwezig zoals paarden;
 • Diervoeders staan open en bloot;
 • Geen wering aangebracht;
 • Veel potentiële schuil- en nestelplaatsen.

Vormen van voedselbronnen die muizen aantrekken zijn:

 • Fruit van bomen op de grond;
 • Noten van bomen op de grond;
 • Vuilnis dat open en bloot staat.

Een muizenplaag kan worden beïnvloed door situaties waar je zelf niets aan kunt doen, zoals:

 • Zachte winters
 • Droge periodes
 • Voldoende natuurlijke voedselbronnen

Wanneer spreek je van een muizenplaag?

Wanneer men van een muizenplaag spreekt, verschilt per situatie. Wanneer je in je woning veertig muizen hebt zitten, dan heb je te kampen met een muizenplaag. Op een weiland in Friesland spreekt men niet van een plaag bij hetzelfde aantal muizen.

Het is afhankelijk van de ruimte en of het binnen of buiten is. Muizen horen tot de natuur en zijn onmisbaar in ons ecosysteem. Er rennen natuurlijk heel veel muizen rond in de natuur, maar door het al dan niet beperkte aanbod van voedsel reguleert het aantal zich vanzelf.

Zelf een muizenplaag bestrijden

Nu je weet waar een muizenplaag door wordt veroorzaakt, kun je de muizen bestrijden. Volg de volgende stappen om een plaag zo snel mogelijk bij de kern aan te pakken.

Neem weringsmaatregelen

Met het nemen van weringsmaatregelen ontneem je muizen de toegang tot je pand. Weringsmaatregelen zijn van cruciaal belang bij muizenbeheersing. Moeten muizen heel erg veel moeite doen om bij je binnen te komen en is er niets te halen, dan laten ze jouw huis of appartementencomplex links liggen, en dat is nou precies wat je wilt.

Kijk tijdens de inventarisatie en inspectie die je doet heel goed naar openingen zoals scheuren, doorvoeren en beluchting in de buitenmuur. Let binnen vooral op doorgangen van het ene naar het andere vertrek.

Voorkom met weringsmaatregelen dat muizen binnen kunnen komen, en áls ze al binnen kunnen komen, dat ze zich niet gelijk door heel het gebouw kunnen begeven.

Gebruik voor het dichten van openingen goede, professionele middelen die ervoor zorgen dat de weringsmaatregelen die je neemt duurzaam zijn. Je heb er dan zo min mogelijk omkijken naar.

Ontneem voedsel en geef de plaag geen kans meer

Niet alleen fruit en noten vormen gevaar om muizen mee aan te trekken, alle andere soorten voedsel zijn net zo aantrekkelijk voor ze. Muizen eten gemiddeld vijf gram voedsel per dag. Wanneer je ze dit ontneemt, zullen ze wegtrekken en ergens anders een betere plek zoeken waar meer eten te vinden is.

Zorg dat ze niet bij je vuilnis kunnen en gooi vuilniszakken dus direct in een kliko of container. Sluit bakken waar eten voor andere dieren in zit ’s nachts af en laat diervoeders niet open en bloot staan. Strooi geen brood voor vogels en eendjes in de buurt en gooi geen etensresten in je tuin of op straat.

Bestrijd de komst van nieuwe muizen door op te ruimen

Opruimen en schoonmaken zijn simpele en eenvoudige handelingen die effectief zijn om overlast van muizen te voorkomen. Zorg dat je alles opruimt om de muizen in de tuin en de muizen in huis geen mogelijkheid meer te bieden zich (opnieuw) te nestelen.

Heb je een muizenplaag in huis, kijk nog dan meer uit met het gebruiken van muizengif of muizenvallen. Deze manieren van bestrijden zorgen regelmatig voor ongelukken met kleine kinderen en huisdieren.

Naast het zorgvuldig omgaan met de bestrijdingsmiddelen dien je extra aandacht te besteden aan het opsporen van de muizenkeutels om te achterhalen hoe groot het probleem is. Muizen planten zich razendsnel snel voort. Een overslagen ruimte waar je dacht dat er geen muizen waren, kan zo de oorzaak worden van een nieuwe muizenplaag.

Heb je het vermoeden dat de muizenplaag zich vooral in huis afspeelt, controleer dan in ieder geval de volgende plekken en besteed aandacht aan de tuin.

Muizen op zolder is vaak het eerste wat door mensen opgemerkt wordt. Men hoort een krassend geluid en gaat op onderzoek uit. Heb je thuis een zolder? Zorg dan dat je deze goed inspecteert op muizen.

Houd je zolder opgeruimd en bewaar spullen zoveel mogelijk in afgesloten dozen. Zo ontneem je muizen veilige en beschermde plekjes en krijgen ze geen mogelijkheid om te nestelen.

Net zoals de zolder is de spouwmuur een veel voorkomende plek voor de muizen. Ze kunnen hier vaak makkelijk in terechtkomen omdat een gaatje van een halve centimeter al genoeg is om doorheen te kruipen. Muizen kunnen het isolatiemateriaal in je spouwmuur flink beschadigen en via deze weg ook nog eens op allerlei andere plekken in je huis terechtkomen.

Ben je er meteen wanneer je alle stappen doorloopt?

Zelfs wanneer je alle stappen correct doorloopt, ben je niet direct van een muizenplaag af. Het oog van een professional ziet altijd wel iets dat muizenoverlast of zelfs een complete plaag in de hand werkt.

Heb je last van een muizenplaag, dan is het hartstikke goed om zelf de gegeven stappen te ondernemen en daarnaast een expert in te schakelen zodat de kans op herhaling wordt voorkomen.

Neem gerust contact op voor professioneel advies en zorg dat je écht van die vervelende muizenplaag verlost bent. Je gezondheid staat er door op het spel.

Onze meest verkochte artikelen tegen muizen

PestiNext lokaasdepot muizen met klapval

Muizenval met lokaasdepot

4,9739,99

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Pest Free professionele muizenklem

Professionele muizenklem – muizenval

1,8515,50

anti muizen en rattenspray

Anti Muizen en Ratten spray

13,96

PestiNext - RVS wering gaas

Muizengaas – Rattengaas – wering gaas – 5 cm – per meter

7,6742,99

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?