Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips
Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips

Ratten bestrijden: In de tuin, in huis of op kantoor? Dit werkt!

Ratten zijn niet alleen vervelend, maar ook nog eens gevaarlijk. Ratten zijn een van de oorzaken van het overbrengen van ziektes en als je eenmaal een rattenplaag hebt, kom je er nog maar lastig vanaf.

Heb je last van ratten of zelfs van een echte plaag, dan kom je hier alleen nog vanaf als je werkt volgens een gestructureerde methode.

De beste methode voor het bestrijden van ratten

Ratten zijn slimme zoogdieren en bezitten maar liefst 1.493 reukgenen. Heb jij het idee dat je gemakkelijk van je rattenprobleem afkomt door wat rattengif (dat tegenwoordig verboden is) of enkele rattenvallen, dan heb je het helaas mis.

Wil je de ratten bestrijden en direct voorkomen? Werk dan volgens gestructureerde stappen. Lees verder en krijgt uitleg hoe je precies te werk gaat met het ontnemen van de eerste drie levensbehoeften van ratten, waarmee je het grootste deel van het probleem kunt oplossen.

Inspectie, de eerste stap om van ratten af te komen

Heb je nog geen idee waar de ratten en hun nest(en) zich precies bevinden, loop dan eens rustig rond wanneer het donker is. Wellicht zie je er één wegschieten en zich schuil houden. Dit wijst vaak aan waar het hol ongeveer is.

Hierna inventariseer je overdag de rest van je informatie, omdat je dan meer details kunt zien. Zoek de ingang(en) van hun nest(en) onder struiken, planten, straatwerk, plateau’s, containers, betonplaten en tegen gevels en muren. Inspecteer kruipruimtes, kelders, plafonds, schuren en garages.

Kijk of je ergens knaagschade ziet aan hout, plastic of containers. Ratten gebruiken vaak dezelfde paden om over te lopen. Kijk tussen struiken en bossages of je daar sporen ziet. In het zand, tussen struiken, kun je precies zien of er een pad is gevormd doordat je de pootafdrukken ziet.

Let er goed op of je uitwerpselen van ratten ziet liggen. Rattenpoep is vaak te vinden in de buurt van voedsel, langs muren, kabelgoten en op plafonds. Wil je weten hoe hun uitwerpselen eruit zien en waar je precies op moet letten? Lees hieronder hoe je kunt zien of je met een bruine of een zwarte rat te maken hebt. Voldoen de uitwerpselen niet aan deze kenmerken? Zoek dan uit of je wellicht te maken hebt met muizen.

Keutels van een bruine rat

De keutels van een bruine rat zijn 5 tot 7 mm dik en 12 tot 22 mm lang. De keutels zijn bruin en klosvormig. De spits toelopende keutels zijn dikker in het midden en smaller aan de uiteinden, vergelijkbaar met een rijstkorrel. Je vindt ze op looproutes en bij eet- en drinkplaatsen. De bruine rat legt zo’n veertig keutels per dag en ze liggen meestal dicht bij elkaar.

Keutels van een zwarte rat

De keutels van een zwarte rat zijn 3 mm dik en ongeveer 1 cm lang. De kleur is donker en de vorm lijkt op een banaan. De uiteinden zijn spits. Je vindt ze op looproutes en bij eet- en drinkplaatsen. De zwarte rat legt zo’n veertig keutels per dag.

Onthoud dat rattenuitwerpselen altijd ziekteverwekkende bacteriën bevatten waardoor ze schadelijk zijn voor de gezondheid.

Opruimen en schoonmaken

Opruimen en schoonmaken zijn simpele en eenvoudige handelingen die effectief zijn om overlast van ratten te voorkomen. Rattenbeheersing begint met het voorkomen van nestelplaatsen, want dat zijn tenslotte de plaatsen waar de voortplanting plaatsvindt.

Ratten communiceren en trekken elkaar aan middels geur van hun urine en uitwerpselen. Het is daarom belangrijk om die geursporen te wissen. Dit doe je door op te ruimen en schoon te maken. Vergeet niet dat ook hier samenwerking met buren van doorslaggevend belang is wanneer de plaag zich in een groter gebied voordoet dan je eigen terrein. Vraag hen dezelfde handelingen uit te voeren als jijzelf.

Opruimen van oude rommel is een belangrijke stap in het voorkomen van nestelplaatsen. Geef je ratten de gelegenheid om te nestelen, dan zullen ze dit zeker doen. Ruim oude spullen die je nooit meer gebruikt op en sla spullen die je weinig gebruikt op in afgesloten plastic bakken.

Nog maar al te vaak worden opslagplaatsen volgepropt. Schuurtjes, zolders, garages en dergelijke met allerlei rommel die vaak niet meer wordt aangeraakt. Het beste advies is: afscheid nemen van die handel, je trekt er ongedierte en problemen mee aan.

Vaak vind je rattenholen onder struiken, planten en houtstapels. Houd beplanting kort en overzichtelijk zodat je kunt zien of er holen gemaakt zijn. Neem de moeite om langere takken van gewassen even omhoog te tillen om goed te kunnen zien wat er gaande is.

Wees bedacht met een klimop tegen je buitenmuur. Dit geeft ratten de kans om op eenvoudige wijze naar boven en naar binnen te komen.

Houd dichte begroeiing van je buitenmuur vandaan en zo kort mogelijk. Voorkom dat ze de kans krijgen zich ongemerkt onder je planten te nestelen, of erger: onder je fundering door te laten kruipen. Maak holen die je ziet in je tuin dicht of sluit ze af.

Losliggend fruit is heel aantrekkelijk voor ratten. Ze zijn dol op fruit en vroeg of laat weten ze het te vinden. Ruim fruit en noten afkomstig van bomen regelmatig op.

Het rattenprobleem verder bestrijden

Naast het inspecteren op ratten en het opruimen en voorkomen van  sporen en nestelplaatsen, zijn er nog een aantal andere stappen die je kunt volgen om van je ratten af te komen.

Niet alleen fruit en noten vormen gevaar om ratten mee aan te trekken, alle andere soorten voedsel zijn net zo aantrekkelijk voor ze. Ratten eten meer dan vijftien gram voedsel per dag. Wanneer je ze dit ontneemt, zullen ze wegtrekken en ergens anders een betere plek zoeken waar meer eten te vinden is.

Zorg dat ze niet bij je vuilnis kunnen en gooi vuilniszakken direct in een kliko of container. Sluit bakken waar eten in zit voor andere dieren ’s nachts af en laat diervoeders niet open en bloot staan. Strooi geen brood voor vogels en eendjes in de buurt en gooi geen etensresten in je tuin of op straat.

Met het nemen van weringsmaatregelen ontzeg je ratten de toegang tot je pand. Weringsmaatregelen zijn van cruciaal belang bij rattenbeheersing. Deze knaagdiertjes zijn in staat om door beton en ijzer heen te knagen. Moeten ratten heel erg veel moeite doen om bij je binnen te komen en is er niets te halen, dan laten ze jouw huis of appartementencomplex links liggen, en dat is nou precies wat je wilt.

Kijk tijdens de inventarisatie en inspectie die je doet heel goed naar openingen zoals scheuren, doorvoeren en beluchting in de buitenmuur. Let binnen vooral op doorgangen van het ene naar het andere vertrek.

Voorkom met weringsmaatregelen dat ratten binnen kunnen komen, en áls ze al binnen kunnen komen, dat ze zich niet gelijk door heel het gebouw kunnen begeven.

Gebruik voor het dichten van openingen goede professionele middelen die ervoor zorgen dat de weringsmaatregelen die je neemt duurzaam zijn. Je heb er dan zo min mogelijk omkijken naar.

Rattenbeheersing volgens conventionele bestrijding omvat het plaatsen van afgesloten bakken met rattengif. Deze manier van rattenbestrijding is sinds januari 2017 aan strenge banden gelegd, omdat deze manier veel nadelige gevolgen heeft.

Deze manier van bestrijding moet uitgevoerd worden volgens het handboek ‘Beheersing rattenpopulaties rondom gebouwen en opslagplaatsen’. Ongediertebestrijders moeten de cursus hebben gevolgd voor IPM Rattenbeheersing.

PestiNext werkt niet met giftige bestrijdingsmiddelen om deze beestjes te bestrijden. Wij maken gebruik van verjaag- en vangsystemen, waarmee we particulieren en bedrijven kunnen helpen. Wij werken volgens de IPM-norm en gaan zelfs nog een stapje verder met de door ons zelf ontwikkelde Gifvrij Plaagdier Management methodiek.

Wat gebeurt er als je NU niets doet?

Ratten kunnen zich het hele jaar kunnen voortplanten. Waar bijvoorbeeld vogels alleen in bepaalde periodes voor nageslacht zorgen, zijn ratten continu in de gelegenheid jongen op de wereld te zetten.

Extreem hoge of lage temperaturen zorgen er voor dat ratten zich minder voortplanten. Vanwege de de relatief warme winters van de afgelopen jaren hebben ze alle mogelijkheid gehad om door te fokken.

Wanneer je weet hoe snel en in welke getalen ze zich voortplanten, snap je waarom een plaag snel kan uitbreken.

Rattenvrouwtjes in de leeftijd van 3 tot 18 maanden kunnen continu bevrucht raken (tenzij ze al zwanger zijn). De draagtijd bedraagt tussen de 21 tot 23 dagen en deze dames baren daarna een nest ter grootte van zo'n 7 tot 10 jongen.

De jongen hebben een zoogperiode van 4 tot 5 weken waarna ze drie maanden later geslachtsrijp zijn. Ratten hebben een vermoedelijke maximale levensduur van 2 tot 3 jaar, als er geen vijandigheden zijn zoals rattengif, natuurlijke vijanden en rattenklemmen zijn.

Laat je er een rekensommetje op los, dan kan ieder wijfje gemiddeld 15 x 8 = 120 jongen ter wereld brengen. Zorgen deze 120 jongen voor dezelfde reproductie, dan zit je al op 120 x 120 = 14.400 ratten die voortkomen uit.

Dit is in het geval alle ratten de zoogperiode overleven, wat zelden gebeurt. Er zijn gevallen waarbij 75% van de jongen sterft. De cijfers laten wél zien dat er binnen een relatief korte periode een enorm aantal ratten kan ontstaan wanneer de omstandigheden voor hen goed zijn.

Red je het niet alleen?

Ratten besmetten voedsel en verspreiden ziekten en virussen. Ze zijn daarmee in staat om de kwaliteit van leven voor mensen te verminderen, oftewel gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Kun je wel wat hulp en/of advies gebruiken?

Onze beste verkochte artikelen tegen ratten

rattenvoerdoos-rattenkist - compleet-budget ongedierte bestrijden

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos compleet

14,96

GoodNature complete set

GoodNature automatische rattenval

129,00

PestiNext rattenkist - rattenvoerdoos met klapval

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos met klapval

9,98

PestiNext rattenval - rattenklem

PestiNext Professionele Rattenklem

3,25

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?