Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips
Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips

Wil je ratten vangen?
Wees de slimste

Wil je ratten vangen, dan is het belangrijk om te weten dat het hele slimme en sluwe beesten zijn. Waar muizen nieuwsgierig zijn en snel op nieuwe dingen in hun omgeving afgaan, zijn ratten dat juist niet. Zij houden afstand van nieuwe dingen en zullen niet direct van een nieuwe voedselbron in hun omgeving eten.

Wil je ratten vangen, wees dan slimmer. Weet wat ze eten en bekijk de tips van onze expert.

Wat eten ratten?

Wat eten ratten? Je kunt beter vragen wat ze niet eten. Ratten zijn alleseters en hoewel ze hun voorkeuren hebben, lusten ze meer dan je in eerste instantie verwacht bij het woord ‘alleseter’. Er bestaan veel voedselbronnen waarvan men niet verwacht dat ze ratten aantrekken.

Veel mensen weten niet dat ratten afkomen op losliggend fruit en noten die van bomen afkomstig zijn en diervoeders.

De bruine rat leeft doorgaans op grondniveau en heeft een voorkeur voor vet voedsel met een hoog eiwit- of suikergehalte. Zwarte ratten daarentegen geven de voorkeur aan plantaardig voedsel zoals noten en fruit. Beide soorten zijn sowieso te lokken en te vangen met pindakaas of gedroogde vruchten.

Waarom moet je iets doen tegen ratten?

Ratten zijn niet alleen heel onplezierig in je huis of bedrijf, maar ze kunnen je ook veel schade berokkenen. Schade aan materiële zaken, maar ook schade door uitvallen van apparatuur en aan je gezondheid of aan de gezondheid van je kinderen, klanten of gasten. Reden genoeg om iets te doen tegen ratten.

Wist je dat knaagschade door ratten en muizen niet wordt vergoed door verzekeringsmaatschappijen?

Ratten veroorzaken veel schade aan voedsel doordat ze het vervuilen met hun vacht, uitwerpselen, urine en speeksel. Ze verspreiden ziekteverwekkende bacteriën en virussen. Er wordt geschat dat ongeveer 20% van `s werelds landbouwproducten wordt aangetast door ratten. Een fors percentage voedsel dat niet meer gebruikt kan worden voor menselijke consumptie en een kostenpost van miljarden.

De reden waarom je iets tegen ratten moet doen is daarom eenvoudig: ze zijn heel slecht voor je gezondheid.

Heb geduld en optimaliseer de algehele hygiëne

Ratten vangen gaat niet in twee stappen en voilà, weg rat. Er gaat voorbereiding aan vooraf en in sommige gevallen een heleboel geduld.

Alleen een rattenval zetten, wil niet zeggen dat je rattenprobleem snel is opgelost. Je kunt overigens niet teveel rattenvallen zetten, plaats er altijd minimaal drie.

Ratten vangen vergt geduld en creativiteit. Soms vang je er direct één en soms kan het een hele poos duren voordat je de eerste rat vangt. Van groot belang is dat de algehele hygiëne goed op orde is.

Factoren in of om het huis aanwezig die ratten aantrekken

Vaak hebben mensen factoren in of om het huis aanwezig die ratten aantrekken zoals een kippenren of vogelkooi in de tuin. Een rattenpopulatie groeit naarmate er voedsel en schuilplaatsen aanwezig zijn. Zorg er daarom voor dat er GEEN diervoeders blijven liggen en dat schuil- en nestelplaatsen worden weggehaald. Hierbij kun je denken aan steenstapels, houtstapels, vlonders van een terras, vloer van een schuurtje en stoeptegels.

Hoe kun je ratten bestrijden? 14 Tips

Ratten zijn schuwe en slimme beesten. Probeer slimmer te zijn dan zij. Hoe minder voer of ander voedsel aanwezig is, des te eerder komen ze op een rattenval af. Geef ze het idee dat het een vertrouwd iets is door te werken volgens onderstaande manier.

Ratten vangen gaat prima met een ouderwetse rattenklem. Zet deze nooit los neer, maar gebruik een rattenkist om de klem in te plaatsen. Deze rattenkisten kun je veilig neerzetten, en hebben als ander voordeel dat je ze heel aantrekkelijk kunt maken om ratten effectief te vangen. Ratten lopen instinctief langs muren, wanden of hekken.

Plaats daarom de rattenkisten met rattenklem altijd tegen de wand, muur of hek. Het is niet waarschijnlijk dat ratten midden door een ruimte lopen.

Onderzoek waar de looppaden van ratten zijn en plaats daar de rattenkisten. Zet gerust wat extra vallen omdat dit de vangkans aanzienlijk vergroot. Plaats rattenklemmen op strategische plaatsen zoals looppaden en ingangen.

Een veel voorkomende fout is dat men de klem al meteen op scherp zet. Niet doen. Ratten zijn slim en komen niet zomaar op een nieuw element in de omgeving af. Hebben ze argwaan, dan zullen ze niet voorzichtig hun verkenning uitvoeren en klapt de klem wellicht dicht zonder effect. Laat ze eerst vertrouwen krijgen.

Zet rattenklemmen in een rattenkist en maak deze heel aantrekkelijk. Gebruik hierbij pindakaas met zonnepitten. Daar zijn ze dol op. Je kunt ook sterk geurend voedsel gebruiken zoals vis, beschimmelde kaas, noten en vette zaden. Voor het beste resultaat gebruik je echter een speciaal lokmiddel voor muizen en ratten.

Zoals gezegd: laat ze wennen aan iets nieuws en stel de klem niet direct scherp. Laat ze de rattenkist maar betreden en rondsnuffelen. Vul het lokaas wel elke dag aan zodat ze weten dat er iets lekker te halen blijft. Je kunt op deze manier ook goed zien of de rattenkisten goed opgesteld staan.

Is er geen opname van het lokaas, zet de rattenkist dan op een andere plek, waar je later wel voedselopname kunt waarnemen. Laat geprepareerde rattenkisten één tot twee weken staan alvorens ze scherp te stellen.

Het is ook altijd goed om wat papiersnippers in de rattenkist te leggen. Ratten vinden dat prettig en zien dit als nestelmateriaal. Een andere truc is om in de ene rattenkist de rattenklem wel scherp te zetten en in de andere rattenkist niet. Je zult zien dat dit een effectieve manier van ratten vangen is.

Gif is slecht voor de natuur en kan via een dode rat weer terechtkomen in een dier dat hem opeet en zo eindeloos door blijven vervuilen. Gifvrij ratten vangen is een hele goede manier om beginnende overlast van ratten in de kiem te smoren.

Het is we belangrijk dat je gedisciplineerd te werk gaat. Wil je niet direct ratten vangen dan kun je elektronische units plaatsen en later weringsmaatregelen nemen. Dit werkt alleen inpandig en is niet voor buiten.

Doe je teveel lokaas op de klem, dan bestaat de kans dat de ratten het er vanaf eten en dat de klem niet dichtklapt. Dit gebeurt ook wanneer je het lokaas er op de verkeerde manier op doet. Geduld en de juiste werkwijze zijn belangrijk.

Aan de voorkant doe je wat lokaas in het aanwezige rondje en je plaatst wat aan de achterkant van de klem. De ratten moeten dan extra moeite doen om bij het voer te komen en ze moeten zich zelfs over de klem heen bewegen om bij het voer te komen.

Wanneer de rat dan op de klem trapt zit hij of zij er ook direct goed in. Vermeng gifvrij lokaas nooit met giftig lokaas. Dit is overbodig, zinloos en brengt onnodige risico`s met zich mee.

Gebruik voor het vangen van ratten goede materialen die professionele rattenvangers ook gebruiken. Professionele rattenkisten zijn van stevig materiaal en voorzien van goede klemmen. Voor de prijs hoef je het niet te laten want ze zijn niet duur. Nieuwsgierig naar deze rattenkisten?

Ratten hebben een enorm sterk ontwikkeld reukorgaan en kunnen daardoor afgeschrikt worden door de geur van mensen. Gebruik handschoenen wanneer je een klem plaatst, zodat je geur niet aan de klem of kist blijft hangen. Gebruik je dikkere handschoenen, dan ben je meteen beschermd tegen het dichtklappen van de val.

Het plaatsen van meerdere vallen verhoogt de vangkans. Zet je een aantal vallen op scherp en een aantal niet, dan zal dit uiteindelijk werken omdat ze of direct in de val lopen of bij een andere val het idee krijgen dat ze veilig zijn en alsnog de gespannen klem in lopen.

Ratten zijn zelden alleen, waardoor meerdere vallen noodzakelijk zijn. Het is tevens een mogelijkheid om meerdere soorten lokaas te proberen wanneer je het idee hebt dat één soort niet werkt.

Plaats de complete rattenvallen met de opening langs muren, wanden en of omheining. Ratten verplaatsen zich van nature hier langs om zich enerzijds te beschermen, maar ook om te navigeren.

De opening van een rattenkist loopt parallel met de muur waardoor ratten er gewoon doorheen kunnen lopen. Plaats rattenkisten om de 5 a 10 meter en zeker niet verder uit elkaar. En zet ze zoals gezegd in het begin niet scherp maar laat ratten er eerst aan wennen en laat ze er maar lekker van eten. Des te meer vertrouwen ze erin hebben des te maar vang je er als je ze scherp zet.

Ratten vangen begint buiten en niet binnen. Weet je dat er ratten in je woon- of werkomgeving aanwezig zijn zet dan rattenkisten buiten. Wat je buiten vangt, kan immers niet meer naar binnen komen.

Goede plaatsen voor het zetten van rattenkisten zijn bij de vuilnisbak, schuurtje, volière, kippenren, vijver, garage, onder bosschages, bij houtstapels, steenstapels en bij containers.

Wil je een duurzame oplossing en geen ratten binnen, dan is het nemen van weringsmaatregelen sterk aan te raden. Weringsmaatregelen zijn het dichtmaken van openingen in de buitenmuur, maar ook het onaangenaam maken van de leefomgeving van ratten.

Ontdek je ratten bij je in de buurt en merk je dat het er meerdere zijn, dan is het belangrijk dat de rattenpopulatie snel wordt verminderd om een rattenplaag te voorkomen.

In dit geval is het zeker van belang om voldoende rattenkisten te plaatsen voor het vangen van ratten. Plaats om de vijf meter een rattenkist en prepareer deze zoals hierboven omschreven is. Controleer de rattenkisten elke dag, maak ze leeg waar nodig en zet ze opnieuw.

Een rat in je tuin vergt minder werk dan een kolonie ratten onder je schuur of onder een opslagcontainer. Overlast van ratten bij grote gebouwen vraagt om een gedegen plan van aanpak en een structurele werkwijze.

Je dient rekening te houden met de omgeving. Hiervoor is habitat management voor ratten sterk aan te bevelen omdat je absoluut rekening dient te houden met de omgeving waar het probleem speelt en vandaan komt. Alle relevante informatie kan je helpen met het oplossen van je rattenprobleem.

Door het verkeerd zetten van een rattenklem of verkeerd gebruik kan dierenleed worden veroorzaakt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om professionele middelen te gebruiken om ratten te vangen. Ratten dienen direct gedood te worden en niet half. Dit heeft alles te maken met de rattenkisten die je gebruikt en de klemmen die erin zitten.

Last van een rattenplaag? Schakel een professional in

Heb je na deze informatie toch liever een professional die je meer advies geeft of je helpt om van je rattenprobleem af te komen?

Geen nood en aarzel dan niet.

Onze beste verkochte artikelen tegen ratten

rattenvoerdoos-rattenkist - compleet-budget ongedierte bestrijden

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos compleet

14,96

GoodNature complete set

GoodNature automatische rattenval

129,00

PestiNext rattenkist - rattenvoerdoos met klapval

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos met klapval

9,98

PestiNext rattenval - rattenklem

PestiNext Professionele Rattenklem

3,25

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?