Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips
Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips

Over ratten

Ratten: Herkennen & bestrijden

Er bestaan veel dieren in Nederland die je liever niet in huis of in je omgeving hebt. Sommigen zijn zelfs gevaarlijk. Niet alleen gevaarlijk omdat ze je aan kunnen vallen, maar gevaarlijk als ziekteverspreider. De rat is daar het beste voorbeeld van.

Lees verder en ontdek hoe je een rat kunt herkennen, welke soort er zijn, op welke manieren ze gevaar opleveren, hoe je ze vangt of bestrijdt en hoe je een plaag voorkomt. Heb je momenteel last van ratten? Onderneem dan nu actie, want ze zijn heel slecht voor je gezondheid.

Hoe herken je een rat?

Allereerst is het belangrijk om zeker te weten dat je te maken hebt met een rat en niet met een muis. De meest voorkomende muis die je in Nederland vindt, is klein in vergelijking met de rat, heeft grotere oren en een langere staart in verhouding met zijn lichaam. De muis is lichtgrijs of bruin en heeft een lichtere tint op de buik.

Is dit niet het geval? Dan zijn er twee mogelijkheden: de bruine rat en de zwarte rat. Let je op de kenmerken, dan zie je snel of je met een rat te maken hebt en welk soort rat het is.

Rattensoorten in Nederland:

De bruine rat is groter dan de zwarte rat en heeft de volgende kenmerken:

 • (Licht)bruine vacht, die bij de buik iets lichter is (er bestaan ook andere kleurvariaties);
 • De staart is korter dan de lengte van de kop en het lijf samen;
 • Weegt 500 tot 600 gram;
 • Lichaamslengte van een volwassen rat is 22 tot 30 centimeter;
 • Harige, flinke oren;
 • Stompe snuit;
 • Forse bouw;
 • Bleke kleur onder de staart;
 • Leeft over het algemeen dichter bij de grond;
 • Laat uitwerpselen achter die bruin van kleur zijn, dikker in het midden en smaller aan de uiteinden.

De zwarte rat is kleiner dan de bruine rat en heeft de volgende kenmerken:

 • Zwarte kleur;
 • De staart is langer dan de lengte van de kop en het lijf samen;
 • Weegt 150 tot 200 gram;
 • Lichaamslengte van een volwassen rat is 14 tot 23 centimeter;
 • Dunne, grote oren;
 • Spitse, puntige snuit;
 • Dun, slank lijf;
 • Bouwen hun nest hoog van de grond;
 • Laat uitwerpselen achter die lang en dun zijn, met een banaanachtige vorm en puntige uiteinden.

Babyratten worden kaal, blind en doof geboren. Ze hebben geen tanden, korte ledematen en een korte staart. Ze krijgen na acht dagen beharing op de huid en na twee weken gaan hun oogjes open. Babyratten worden gezoogd tot ze vier a vijf weken oud zijn.

Een volwassen vrouwtjesrat baart tussen de zeven en tien babyratten per keer. De grote van het gebouwde nest is hierbij van invloed. Hoe groter het nest, des te meer jongen ze zal krijgen. Moeder rat zal haar kleintjes dan 21 tot 23 dagen bij haar dragen. Babyratten groeien erg snel, maar zijn de eerste twee weken volledig afhankelijk van de moeder.

Jonge ratjes die eenmaal een vacht hebben en kunnen zien, worden steeds beweeglijker. Na de zoogtijd gaan de jonge ratjes met moeder mee en krijgen ze les in het zoeken naar voedsel en les in hoe ze moeten overleven.

Ratten zijn echte cultuurvolgers en kunnen zich heel gemakkelijk aan verschillende omstandigheden aanpassen. Jonge ratjes zijn na drie maanden al geslachtsrijp en kunnen dan met hun voortplanting beginnen.

Zijn ratten gevaarlijk?

Hoe gevaarlijk zijn ratten? Je denkt in eerste instantie aan de vraag of ze agressief zijn en of ze je kunnen aanvallen, maar wat dacht je van de ziektes die ze kunnen overbrengen? Een onderzoek dat in New York werd gedaan door de Columbia University wees uit dat ratten drager zijn van maar liefst achttien nog onbekende ziektes.

Naast de nog onbekende ziektes werd onder anderen het Seoul Hantavirus aangetroffen bij een rat. Officieel komt dit virus niet voor in de Verenigde Staten. Word je geïnfecteerd, dan heb je een serieus probleem, want het veroorzaakt bloedingen die lijken op de verschijnselen van Ebola.

Ratten verspreiden zichzelf, en dus ook ziektes, gemakkelijk doordat ze ongezien aan boord klimmen bij boten, vrachtauto’s en vliegtuigen. Eén enkele rat kan daarom voor grote problemen zorgen en ziektes overbrengen zoals Salmonella, E-coli, Ziekte van Weil, Hantavirus, Tularemie, Rattenbeetkoorts en de Pest.

Al deze ziektes zorgen voor grote problemen bij de mens. Het grootste gevaar van ratten ligt daarom in het overbrengen van ziektes in de vorm van virussen en bacteriën.

Loop je gevaar om gebeten te worden? Een rattenbeet loop je niet zomaar op. Een rat valt nooit zomaar aan, hij moet echt in het nauw gedreven zijn wil hij springen en bijten. Een rattenbeet is gevaarlijk vanwege alle eerdergenoemde ziektes die ze kunnen overbrengen.

Belangrijk: Word je toch gebeten, ga dan direct naar een arts om je beet te laten behandelen!

Wat eten ratten en hoe kun je een rat vangen?

Ratten vang je niet zomaar. Het zijn slimme beesten en je vangt ze niet met een blokje kaas en een half werkende klem. Er is meer voor nodig. Er is een doordachte manier gevonden die werkt om ratten te vangen. Zet een goede klem in een rattenkist en gebruik het juiste lokaas om succes te hebben. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je in vijftien professionele en slimme tips op de pagina 'ratten vangen'. 

Hoe ontstaat een rattenplaag?

Ratten kunnen zich het hele jaar door voortplanten en laten geen mogelijkheid onbenut om dit te doen. Heb je last van ratten, dan ligt een rattenplaag altijd op de loer. Binnen enkele maanden, of zelfs weken, kan lichte overlast omslaan in een complete plaag die moeilijk te bestrijden is.

Ontdek hoeveel rattenbaby’s er in een korte tijd door één rattenpaar kan worden voortgebracht en hoe erg je hiermee in de problemen komt. Realiseer altijd dat zelfs één rat al veel schade aan je gezondheid kan aanrichten, laat staan een hele plaag.

Lees alle informatie over en de oplossing voor dit probleem op de pagina rattenplaag.

Mag je ratten bestrijden met gif?

Rattengif mag je (nu nog) gebruiken, maar is slechts een tijdelijk hulpmiddel en zeer gevaarlijk voor je eigen gezondheid. Hoewel je wilt dat alleen de ratten vergiftigd worden, komt het regelmatig voor dat ook huisdieren of kleine kinderen er ziek van worden.

Lukt het je om een rat te vergiftigen, dan is deze niet direct dood. Het duurt gemiddeld 3 tot 18 dagen voordat de rat overlijdt. Een nogal dieronvriendelijke manier. Daarnaast weet je niet waar hij doodgaat. Er kan daarom een rat ergens in je huis gaan liggen rotten, wat dan weer ander ongedierte aantrekt.

Geen wenselijke situatie.

Gif mag niet meer buitenshuis gebruikt worden, binnenshuis is dit vanaf 2023 verboden. Bespaar jezelf de risico’s die horen bij gif in huis en kies liever voor een andere en slimmere manier van ratten bestrijden.

Hoe kun je ratten bestrijden?

Heb je last van ratten, dan is het tijd om ze te bestrijden. Niet morgen, niet volgende week, nee: nu. Hierboven heb je gelezen welke gevaren deze beesten meebrengen voor de mens, waardoor hopelijk de noodzaak voor bestrijding duidelijk is gemaakt.

Lees verder en ontdek hoe je ratten opspoort en bestrijdt aan de hand van een eenvoudige vijfstappenplan.

Onze beste verkochte artikelen tegen ratten

rattenvoerdoos-rattenkist - compleet-budget ongedierte bestrijden

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos compleet

14,96

GoodNature complete set

GoodNature automatische rattenval

129,00

PestiNext rattenkist - rattenvoerdoos met klapval

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos met klapval

9,98

PestiNext rattenval - rattenklem

PestiNext Professionele Rattenklem

3,25

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?