Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips
Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips

Over rattengif

Rattengif kopen, weet je zeker? (Dit werkt Sneller & Beter)

Je kunt nog steeds op verschillende plekken rattengif kopen. Ondanks dat dit zeer slechts is voor het milieu, je extra risico’s loopt met huisdieren, je eigen gezondheid en die van je kinderen is er ook een veel effectievere manier van ratten bestrijden.

We geven je uitleg over het gebruik van rattengif, de wetgeving en enkele manieren van slimme bestrijding.

Mag ik rattengif kopen zonder licentie?

Sinds 1 juli 2015 is het met gif bestrijden van muizen en ratten buitenshuis verboden, tenzij je een licentie hebt. Werk je met professionele gifsoorten voor knaagdierbestrijding, dan heb je een vakbekwaamheidsbewijs Knaagdierbestrijding op het Agrarisch bedrijf (KBA) nodig.

Tot aan 2023 is er nog de mogelijkheid om rattengif te kopen voor gebruik in huis. Lees verder en ontdek waarom gif niet de beste oplossing is, er is een veel slimmere en milieuvriendelijkere oplossing voor handen die zowel bruine ratten als zwarte ratten eenvoudig bestrijdt.

Hoe kun je zelf rattengif maken (en waarom je het beter niet kunt doen)

Er zijn meerdere manieren om zelf gif te maken dat ratten doodt. Een manier is om gips te mengen met maïsmeel en melk, hier balletjes van te draaien en deze op plaatsen neer te leggen waar ratten komen. Het gips wordt hard in de maag van de rat en zorgt dat deze uiteindelijk overlijdt.

Een andere manier is om rattengif te maken met zuiveringszout, suiker en water. Dit werkt als gif voor ratten. Zet je kant-en-klare aardappelpureevlokken neer met daarnaast een bakje water, dan zullen de vlokken na het eten opzwellen door het water en de rat doden.

Daarnaast is gebruik van afweermiddelen mogelijk. Pepermuntolie houdt ratten op afstand, laurierbladeren stoten ratten af en zijn voor hen bij consumptie soms giftig genoeg om ze te doden, of gebruik wonderolie in ononderbroken lijnen op de grond zodat ze een barrière vormen vanwege de geur die ratten niet prettig vinden.

De diverse manieren staan uitgebreid omschreven op het internet, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat deze manieren niet altijd even effectief zijn en hun nadelen kennen.

Een vergiftigde rat is niet direct dood, maar overlijdt wellicht op een voor jou onbereikbare plek. Dan ligt er een rattenlijk in huis dat gaat stinken, ongedierte aantrekt en alle nare gevolgen van dien kent.

Geuren in je huis aanbrengen die ratten moeten weren, zijn geen garantie voor succes. Daarbij is gif, zelfgemaakt of niet, gevaarlijk wanneer het in huis ligt. Kinderen en huisdieren komen er te gemakkelijk mee in contact, wat absoluut niet wenselijk is.

Is rattengif verboden?

De verkoop van rattengif in winkels is in 2018 aan banden gelegd door het CTGB (College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biocide). Er mag buitenshuis sowieso geen gif meer worden gebruikt en vanaf 2023 wordt het verbod uitgebreid naar binnenshuis.

Particulieren zijn meer en meer op professionele ongediertebestrijders aangewezen bij overlast van ratten.

Rattengif gebruiken, denk om
je kat, hond en kind

Rattengif is niet alleen zeer schadelijk voor het milieu, maar ook enorm gevaarlijk voor honden, katten en andere dieren. Denk aan vogels, egels en andere dieren die vaak in de tuin voorkomen. Rattengif is daarnaast zeer gevaarlijk voor kleine kinderen. Onzorgvuldige omgang met rodenticiden zorgt nog altijd voor veel ongelukken met kinderen.

Kleine kinderen komen het meest in aanraking met rodenticiden. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de toepassingsvorm niet kindvriendelijk is. Er wordt op vele plaatsen los lokaas gebruikt. Dit zit in lokdoosjes of men strooit het ergens neer.

Het is voor kinderen dus eenvoudig om hiermee in aanraking te komen en het in hun mond te stoppen. Uit het rapport van het NVIC (Nationaal Vergiften Informatie Centrum) blijkt niet of het gif is geplaatst door een professionele of een niet-professionele bestrijder.

Zo’n 80% van de vergiftigingen vindt vlakbij of in huis plaats. Een reden om gebruik van gif nog sterker af te raden, gezien dit in combinatie met kinderen een levensgevaarlijk risico vormt. Vergiftiging van huisdieren is uiteraard net zo min de bedoeling.

Gelukkig zijn er betere oplossingen waarbij je zelf, kinderen en huisdieren geen enkel gevaar lopen en de ratten op een milieuvriendelijke manier worden verjaagd.

Gebruik geen rattengif, maar slimme technologie

Heb je last van ratten, dan is het belangrijk direct actie te ondernemen. Door hun snelle voortplanting vormen ze binnen de kortste keren een plaag. Professionele bestrijding is al snel nodig om de situatie onder controle te krijgen.

Kun je zelf iets doen? Gelukkig wel. In plaats van gif te gebruiken dat het probleem niet oplost, is er een slimme, duurzame, milieuvriendelijke en direct leverbare oplossing mogelijk.

Gebruik een elektronische unit en de ratten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Het werkt heel simpel. De unit verjaagt ongedierte in plaats van het te bestrijden. Je stopt deze unit(s) in het stopcontact en hij doet de rest. Dit product zorgtn voor disbalans in het elektromagnetische veld. Hier kan ongedierte niet tegen en binnen de kortste keren besluiten ze hun heil elders te zoeken.

Binnen dertig dagen is je huis of kantoor ongediertevrij.

Last van een rattenplaag? Schakel een professional in

Uitwerpselen van ratten opruimen is geen fijn klusje. Er wordt vaak niet goed bij stilgestaan dat het opruimen van rattenpoep riskant kan zijn voor je gezondheid. De uitwerpselen bevatten ziekteverwekkende bacteriën en virussen, waarvan je behoorlijk ziek kunt worden.

Heb je last van ratten en kun je wel wat hulp of advies gebruiken?

Aarzel niet.

Onze beste verkochte artikelen tegen ratten

rattenvoerdoos-rattenkist - compleet-budget ongedierte bestrijden

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos compleet

14,96

GoodNature complete set

GoodNature automatische rattenval

129,00

PestiNext rattenkist - rattenvoerdoos met klapval

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos met klapval

9,98

PestiNext rattenval - rattenklem

PestiNext Professionele Rattenklem

3,25

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?