Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips
Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips

Over ratten

Rattenhol: herkennen, voorkomen & bestrijden (in de tuin)

Een rattenhol is een hol dat gemaakt wordt door de bruine rat. Een rattenhol vinden is niet eenvoudig, omdat je het niet zo snel herkent.

De ingangen zijn kleine gaten in de grond met een doorsnede van vijf tot negen centimeter. De ingangen worden meestal gemaakt op een beschutte plek waar bakstenen, houtstapels of dichte begroeiing aanwezig is. Daarnaast vind je ingangen vaak onder vloerdelen, kasten, containers en tijdelijke kantoorunits.

Plekken als kruipruimtes, spouwmuren en bestaande holtes onder de grond zijn ideaal voor bruine ratten als nestelplaats. Vergeet niet dat ratten door beton en metaal heen kunnen knagen.

Hoe herken en hoe vind je een rattenhol?

Het hol van een bruine rat kan verschillen van eenvoudig tot behoorlijk complex. De eenvoudigste versie bestaat uit één kamer die door een tunnel is verbonden met de ingang. Betreft het een groot rattenhol, dan bestaat het geheel uit onderling verbonden tunnels, holtes en doorgangen.

Een rattenhol kan in de loop der tijd veranderen. De ratten maken het uitgebreider, er komen meer bewoners bij waardoor er meer ruimte nodig is, er worden nieuwe tunnels gegraven of ouder tunnels worden dichtgemaakt.
De structuur van een holenstelsel is gerelateerd aan de sociale relaties van ratten die graven en onderhouden. Wanneer de sociale structuur van een kolonie uit balans raakt, dan zijn die ratten niet meer in staat om het complexe holensysteem te handhaven. Het complex raakt dan in verval.

Een rattenhol bestaat uit een aantal kenmerken.

Een rattenhol heeft meestal een hellende en/ of beschutte ruimte die kan worden afgesloten of verscholen achter gras, vuil of ander materiaal. Er is een tunnelstelsel die de verbindingen tussen verschillende kamers van het rattenhol maken.

De breedte van een tunnel is ongeveer 8,5 cm. Er kan slechts één rat tegelijk door een tunnel heen en de lengte van en tunnel is gemiddeld 30 cm. In de tunnels zitten afbuigingen naar nestruimten of diverse kleine kamers.

Kleine kamers zijn verschillend van grootte, afhankelijk waarvoor de kamers worden gebruikt. In de kleinste kamers kunnen drie ratten vertoeven en in de grootste tot wel elf ratten. Sommige kamertjes worden gebruikt om te nestelen en andere voor voedselopslag. In de nestruimtes wordt versnipperd materiaal verzameld voor warmte en om op te slapen.

In een rattenhol bestaan drie soorten nesten:

Een eenvoudig rattennest bestaat uit snippers van bladeren, stukjes papier en ander nestelmateriaal dat ervoor zorgt dat de rat niet op de ondergrond ligt.

Een komvormig rattennest is een iets groter nest in de vorm van een kom. Nestelmateriaal zoals papiersnippers, gras en ander materiaal wordt ook tegen de wanden aan gemaakt om een soort beker te vormen.

Een bolvormig rattennest is vrij uniek. Ratten bouwen van nestelmateriaal een bol met één enkele opening.

De ernst van een rattenhol en de enorme groei

Het begint met slechts een rattenhol, maar voor je het weet heb je een compleet gangenstelsel onder je huis of in de tuin.
Het begin wordt in veel gevallen gemaakt door een zwangere rat, vlak voordat de jongen geboren worden. De ingang wordt meestal gemaakt bij een verticale wand, onder een plank, onder beton of bij een stoep. De plek is meestal in de buurt van een voedsel- en waterbron. Het zand dat uit de eerst gegraven tunnel komt, wordt opgestapeld rondom de ingang van het hol.

De eerste tunnel leidt naar de nestholte. Na enkele dagen wordt een tweede ingang gevormd die als nooduitgang dient wanneer indringers aanwezig zijn. De uitbreiding van het stelsel volgt en er worden voedselkamers toegevoegd.

Een rattenhol wordt regelmatig ververst met schoon nestelmateriaal. Ratten leven graag met wat ruimte boven zich. Raken de holen te vol dan wordt er materiaal afgevoerd.

Bij uitbreiding van de kolonie wordt het stelsel groter en kan bijvoorbeeld een deel van je huis ondermijnen. Wordt de plek te zwak, dan loop je kans op instorting of verzakking van het ondermijnde deel van het huis. Hoe meer ratten er zijn, hoe meer problemen er kunnen ontstaan.

Wat kun je doen om een rattenhol in de tuin tegen te gaan?

Sommigen zeggen dat je het rattenhol vol kunt laten lopen met water, of dichtmaken met cement, maar is dit juiste oplossing? Moet je het hol uitgraven of niet?

Ratten maken nooduitgangen, waardoor een ‘aanval’ op het hol niet altijd veel zin heeft. Hooguit dood je er wat jongen mee, maar de echte probleemmakers blijven leven: de volwassen ratten.

Voorkom of bestrijd ratten, hiermee voorkom je de gevolgen van een rattenhol het beste. Wil je echt van je rattenplaag af, bekijk dan deze manier van ratten bestrijden.

Heb je last van ratten en liever persoonlijk advies, aarzel dan niet.

Onze beste verkochte artikelen tegen ratten

rattenvoerdoos-rattenkist - compleet-budget ongedierte bestrijden

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos compleet

14,96

GoodNature complete set

GoodNature automatische rattenval

129,00

PestiNext rattenkist - rattenvoerdoos met klapval

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos met klapval

9,98

PestiNext rattenval - rattenklem

PestiNext Professionele Rattenklem

3,25

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?