Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips
Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips

Over ratten

Rattenkeutels & rattenpoep?
Voorbeelden met afbeelding

Ratten laten altijd sporen achter. Aangevreten vuilniszakken, nestelmateriaal, voedselresten en uitwerpselen, het zijn allemaal sporen van deze hongerige ziekteverspreiders. Uitwerpselen vind je overal wanneer je last hebt van ratten, ze laten ze de hele dag door vallen waar ze lopen.

Rattenpoep en -urine kunnen ziekmakende bacteriën bevatten en hiermee dien je voorzichtig en bewust om te gaan. Je wilt immers geen ziektes oplopen.

Last van muizen? Muizenkeutels opruimen doe je zo!

Gevaren van rattenpoep

Voordat je ontdekt hoe je de verschillende uitwerpselen herkent, is het belangrijk om te weten wat de gevaren zijn. Onderschat rattenoverlast niet, het is echt heel erg slecht voor je gezondheid.

Rattenpoep en -urine zijn gevaarlijk omdat ze ziekteverwekkende kiemen en virussen kunnen bevatten. Doordat ze de hele dag overal plassen en poepen, is de kans op besmetting groot. Dit geldt voor zowel woonomgevingen als agrarische omgevingen.

Voorkom besmetting & ziektes

Ratten zijn gevaarlijk. Niet zo zeer dat ze je snel zullen aanvallen en fysieke schade toebrengen maar het gevaar schuilt hem in de bacteriën die deze beesten met zich meedragen.

 • Ziekte van Weil
 • Salmonella
 • Campylobacter
 • Trichinose
 • Rattenbeetziekte
 • Hantavirus
 • Salmonella
 • Tuberculose
 • Hondsdolheid
 • Tyfus
 • E. Coli

De voorgaande opsomming bevat enkele zeer gevaarlijke ziektes voor zowel mens als dier. Van bijvoorbeeld het Hantavirus bestaan dodelijke varianten, die in 90% van de besmettingen leidt tot de dood. Ter vergelijking: het Ebolavirus doodt 50% van de besmette personen.

Wees daarom bewust van de ernst van rattenoverlast en onderneem altijd direct actie wanneer je aanwijzingen vindt van ratten in of om je huis.

Waaraan herken je de uitwerpselen van ratten?

Verwar allereerste rattenpoep niet met muizenpoep. Rattenkeutels zijn namelijk veel groter. Muizenpoep is kleiner en zien eruit als zwarte rijstkorreltjes. Hieronder lees je de verschillen tussen poep van de bruine rat en de zwarte rat, de twee meest voorkomende ratten in Nederland.

Bruine ratten leggen 40 tot 50 keutels per dag en liggenin kleine groepjes bij elkaar.

De keutels van de bruine rat:

 • Zijn 5 tot 7 mm dik
 • Zijn 12 tot 22 mm lang
 • Ze hebben een bruingrijze kleur
 • Ze zijn Klosvormig
 • Spits toelopend, dikker in het midden, smaller aan de uiteinden
 • Te vergelijken met met een rijstkorrel

  voorbeelden-rattenkeutels-bruine-rat

De keutels van de zwarte rat zijn anders dan die van een bruine rat. Zwarte ratten leggen ongeveer 40 keutels per dag en deze zijn voornamelijk te vinden bij eet- en drinkplaatsen. Daarnaast liggen de keutels liggen meer verspreid dan bij de bruine rat.

 • Keutels van een zwarte rat zijn 3 mm dik
 • Ze zijn ongeveer 1 cm lang
 • Hebben een donkerbruine/zwarte kleur
 • Ze zijn banaanvormig en hebben spitse uiteinden

Verse rattenpoep vs oude rattenpoep

Nu je de kenmerken van rattenpoep hebt gelezen, zal het in de praktijk alsnog niet meevallen om als leek te herkennen van welke soort rat ze nu zijn. Verse rattenpoep ziet er anders uit dan oude rattenpoep. De kleur is sowieso anders. Verse rattenpoep glinstert wat meer en oude poep heeft een wat grijzige en stoffige structuur. Op internet kun je fotomateriaal opzoeken van rattenpoep voor vergelijkingsdoeleinden wanneer je niet zeker bent van een eventuele vondst in of om het huis.

Heb je te maken met overlast van ratten, dan is het wel belangrijk om de uitwerpselen te laten determineren zodat je weet met welke soort rat je te maken hebt. Als je weet dat je met de bruine of zwarte rat te maken hebt, dan weet je wat hun leefwijze is. Dit is belangrijk om te weten voor de bestrijding. De bruine en de zwarte rat hebben zeer afwijkende leefgewoonten die je dient te kennen wanneer je maatregelen tegen hun overlast neemt.

Ratten bestrijden is overigens niet iets wat je even snel zelf kunt doen. Het inschakelen van een specialist is in de meeste gevallen aan te raden. Bestrijding van ratten is een vak waarbij je kennis van de diersoort dient te hebben om ze effectief aan te pakken.

Tips voor het opruimen van rattenpoep en rattenurine

Uitwerpselen van ratten dienen zorgvuldig te worden opgeruimd wanneer je hiermee te maken hebt. Wees hier niet laks in, want de plek waar de uitwerpselen liggen, kan hierdoor besmet zijn met ziekteverwekkers. Het inademen van de onzichtbare dampen of het aanraken van de uitwerpselen terwijl je een wondje hebt, hoe klein ook, kan besmetting veroorzaken.

Het opruimen van rattenuitwerpselen gaat gepaard met flinke gezondheidsrisico's. Om deze risico's te beperken draag je ten alle tijden een goed afsluitend stofmasker, beschermende kleding en rubberen handschoenen.

Voordat je daadwerkelijk aan het opruimen gaat, besproei je het te reinigen oppervlak met water. Hiermee voorkom je dat de stofdeeltjes door de lucht vliegen. Om dezelfde reden gebruik je geen stofzuiger of harde veger bij het opruimen.

Ventileer de ruimte zo goed mogelijk voordat je gaat schoonmaken en zorg ervoor dat er een open vuilniszak klaar ligt waar je alles direct in kunt doen.

Gebruik een zachte borstel om alles bij elkaar te vegen, stoffer en blik bieden hierbij uitkomst. De uitwerpselen doe je voorzichtig in de vuilniszak. Nadat je het oppervlakte hebt opgeruimd, vergeet je niet te desinfecteren. Door de desinfectie dood je alle achtergebleven, schadelijke bacteriën.

Neem de risico’s zeer serieus en volg bovenstaande tips om jezelf en het gehele huishouden te beschermen. Dezelfde methode geldt overigens net zo goed voor het opruimen van uitwerpselen van muizen.

Onze beste verkochte artikelen tegen ratten

rattenvoerdoos-rattenkist - compleet-budget ongedierte bestrijden

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos compleet

14,96

GoodNature complete set

GoodNature automatische rattenval

129,00

PestiNext rattenkist - rattenvoerdoos met klapval

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos met klapval

9,98

PestiNext rattenval - rattenklem

PestiNext Professionele Rattenklem

3,25

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?