Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips
Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips

Over ratten

Een rattenplaag? Dit is wat je kunt doen en wat écht werkt

Een rattenplaag is niet alleen vervelend, maar ook nog eens gevaarlijk. Ratten kunnen namelijk ziektes overbrengen op mensen en als je eenmaal een plaag hebt, kom je er nog maar lastig vanaf.

Heb je last van een rattenplaag dan, kom je hier alleen nog vanaf als je exact weet wat je doet, hoe een rattenplaag ontstaat en wat je er aan kunt doen.

Hoe ontstaat een rattenplaag?

Ratten kunnen zich het hele jaar voortplanten. Waar bijvoorbeeld vogels alleen in bepaalde periodes voor nageslacht zorgen, zijn ratten continu in de gelegenheid jongen op de wereld te zetten.

Extreem hoge of lage temperaturen zorgen er voor dat ratten zich minder voortplanten. Vanwege de de relatief warme winters van de afgelopen jaren hebben ze alle mogelijkheid gehad om door te fokken.

Wanneer je weet hoe snel en in welke getallen ze zich voortplanten, snap je waarom een plaag snel kan uitbreken.

Het voortplantingsgedrag van ratten

Rattenvrouwtjes in de leeftijd van 3 tot 18 maanden kunnen continu bevrucht raken (tenzij ze al zwanger zijn). De draagtijd bedraagt tussen de 21 tot 23 dagen en deze dames baren daarna een nest ter grootte van zo'n 7 tot 10 jongen.

De jongen hebben een zoogperiode van 4 tot 5 weken waarna ze drie maanden later geslachtsrijp zijn. Ratten hebben een vermoedelijke maximale levensduur van 2 tot 3 jaar, als er geen vijandigheden zijn zoals rattengif, natuurlijke vijanden en rattenklemmen zijn.

Laat je er een rekensommetje op los, dan kan ieder wijfje gemiddeld 15 x 8 = 120 jongen ter wereld brengen. Zorgen deze 120 jongen voor dezelfde reproductie, dan zit je al op 120 x 120 = 14.400 ratten.

Bovenstaande is in het geval alle ratten de zoogperiode overleven, wat zelden gebeurt. Er zijn gevallen waarbij 75% van de jongen sterft. De cijfers laten wél zien dat er binnen een relatief korte periode een enorm aantal ratten kan ontstaan wanneer de omstandigheden voor hen goed zijn. Want rekenen we verder, dan kom je weer een jaar later op een totaal van 14.400 x 14.400 = 207 miljoen ratten uit.

Zelfs wanneer er 75% van sterven houd je er nog genoeg over om een serieus probleem te veroorzaken.

Ratten passen zich gemakkelijk aan

Ratten passen zich snel en makkelijk aan hun omgeving aan. De grootste factor die invloed heeft, is het voedselaanbod. Is er geen voedsel en water, dan zal er geen plaag ontstaan. Hetzelfde geldt voor nestelgelegenheid. Is er veel voedsel en water voorradig en is er een goede nestelgelegenheid, dan kan een plaag binnen enkele maanden uitbreken.

Wat gebeurt er als je NU niets doet?

Zoals je hebt gelezen, kan de voortplanting razendsnel gaan en kunnen de aantallen binnen no-time de pan uit reizen. Hieronder lees je enkele gevolgen die zomaar kunnen ontstaan bij een plaag.

Ratten verspreiden ziektes die gevaarlijk zijn voor mensen. Zowel bruine ratten als zwarte ratten zitten vol met bacteriën en virussen die je gezondheid ernstige schade kunnen toebrengen. Denk aan salmonella, E-coli, ziekte van Weil, het hantavirus, tularemie, rattenbeetkoorts of, heel ouderwets, de pest.

Ratten kunnen ingewikkelde en zeer uitgebreide holen maken. Een rattenhol kan huizen, garages, muren of tuinhuisjes ondermijnen waardoor de grond instabiel wordt. Reken maar na hoe groot een hol kan zijn wanneer ze zich snel en in groten getale blijven voortplanten.

Hoe je het ook wendt of keert: heb je ratten in huis of in je omgeving, dan is dat vies. Stel je voor dat je ’s ochtends je keuken in loopt en er zit zo’n harige vriend op je keukenblad. Of je hoort ze ’s nachts tussen je plafondplaten heen en weer lopen. Het kost je energie en je slaapt er wellicht slechter door.

Heb je last van ratten, maar is het nog geen plaag? Dan kun je met enkele maatregelen zorgen voor verdelging of bestrijding. Heb je last van een plaag, dan kan het kostenplaatje daarmee oplopen. Laat het daarom nooit sudderen, want een plaag breekt sneller uit dan je in eerste instantie zou denken.

De beste manier om een rattenplaag te voorkomen en bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen en daarom vind je hier 11 duurzame en milieuvriendelijke tips om een plaag te voorkomen.

Laat vuilnis buiten het bereik van ratten. Sluit je vuilcontainers goed af en zorg dat ze er niet in kunnen klimmen. Voer het vuilnis regelmatig af en laat het niet te lang staan.

Strooi geen voedsel voor de dieren in je omgeving. Denk hierbij aan voedsel voor vogels.

Maak een vogelkooi of kippenren dicht, zodat ratten er niet in kunnen klimmen, gebruik daarom ‘dicht’ gaas.

Onderhoud je eigen terrein en walkanten goed wanneer deze in je buurt aanwezig zijn.

Sla goederen niet op tegen wanden, bedrijfsmatig dienen wanden vrijgehouden te worden.

Voorkom langdurige opslag door rommel en oude spullen op te ruimen, creëer geen nestelgelegenheid voor ratten.

Controleer regelmatig en let op of er uitwerpselen liggen (geldt tevens voor muizen).

Bedrijfsmatig dien je aan ingangcontrole te doen.

Houd muren vrij van beplanting. De dichte begroeiing is een ideale schuilplaats.

Let er op of straatwerk verzakt, dit kan duiden op een kapot riool waardoor ratten naar boven kunnen komen.

Raap fruit op wanneer het van bomen in een gaard af valt, ratten zijn dol op fruit.

Onze beste verkochte artikelen tegen ratten

rattenvoerdoos-rattenkist - compleet-budget ongedierte bestrijden

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos compleet

14,96

GoodNature complete set

GoodNature automatische rattenval

129,00

PestiNext rattenkist - rattenvoerdoos met klapval

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos met klapval

9,98

PestiNext rattenval - rattenklem

PestiNext Professionele Rattenklem

3,25

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?