rouwvliegje-herkennen-en-bestrijden
rouwvliegje-herkennen-en-bestrijden

Over vliegen

Rouwliegjes: Herkennen & bestrijden

Rouwvliegjes zijn ook bekend als rouwmug, dondervlieg, varenrouwmug, varenrouwvlieg, mosvlieg of humusvlieg. Voor het gemak houden we het hier op rouwvliegjes. Deze kleine, zwarte vliegjes leven in huis en eten plantaardig voedsel en paddenstoelen.

Zie je weleens een vliegje ‘dansen’ boven een plant die in potgrond staat? Dan ligt een grotere rouwvliegjesplaag op de loer. Onderschat dit niet, ze kunnen je tot het uiterste drijven door hun snelle voortplanting.

Verse potgrond is de voornaamste verspreider van rouwvliegjes. Hier zitten vaak larven of eitjes in die je op het eerste gezicht niet waarneemt. Een aantal soorten is zelfs erg schadelijk voor landbouw en kan in kassen flinke schade aanrichten.

Hoe kun je rouwvliegjes herkennen?

Rouwvliegjes worden vaak verward met fruitvliegjes. Fruitvliegjes zijn licht van kleur en hebben gekleurde ogen en zijn vooral terug te vinden in de buurt van etenswaren en afvalbakken.

Het rouwvliegje houdt daarentegen vooral van planten. Ze worden aangetrokken door plantaardig materiaal. Plantenbakken, kamerplanten, potgrond, ze vinden het heerlijk.

Rouwvliegjes zijn vier tot vijf millimeter groot, zwart van kleur en hebben doorzichtige vleugeltjes. De larven zijn ongeveer vijf millimeter lang en ivoorkleurig.

De volwassen rouwvliegjes maken zich nuttig door dode plantenresten te eten. De larven zijn gevaarlijker, zij eten van plantenwortels waardoor de plant uiteindelijk dood kan gaan. Binnen drie dagen beginnen zij daarna de plant bovengronds ‘aan te vallen’.

Rouwvliegjes voorkomen en bestrijden op een professionele manier

Er zijn twee manieren om rouwvliegjes tegen te gaan: voorkomen of bestrijden. Het voorkomen van rouwvliegjes is makkelijker dan je denkt.

Houd je hierbij aan de 3 Gouden Regels:

Geef je planten nooit teveel water. Rouwvliegjes houden van een vochtige omgeving, waardoor natte potgrond heel erg aantrekkelijk voor ze is. Daarnaast is teveel water niet goed voor je planten. Wortels kunnen rotten wanneer er teveel water in de pot staat. Gebruik daarom een pot met gaten onderin zodat het water eruit kan lopen.

Ruim afgevallen blaadjes op. Rouwvliegjes houden van organisch materiaal en daardoor zijn dode blaadjes onweerstaanbaar voor ze.

Gooi verwelkende bloemen weg. De vliegjes ruiken op grote afstand wanneer bloemen gaan afsterven en zullen hier direct op afkomen.

Hoe kun je rouwvliegjes bestrijden?

Er bestaan verschillende manieren om rouwvliegjes te bestrijden.

Bestrijd rouwvliegjes op deze manier en je kunt binnen enkele dagen van ze af zijn.

Gebruik deze vijf tips en succes is gegarandeerd.

Merk je rouwvliegjes op, geef je planten dan één voor één water. Bij de bewatering komen ze vanzelf boven de potgrond vliegen. Zet de planten waarbij je rouwvliegjes opmerkt apart. Zo beperk je de schade.

Laat je de aarde uitdrogen, dan krijgen rouwvliegjes het steeds moeilijker. Is de grond droog, dan zullen ze hun heil elders zoeken.

Een extra optie is de aanschaf van een vleesetende plant. De vliegjes worden door de geur gelokt, ze gaan in de opening van de plant zitten en de plant klapt dicht. Een goed voorbeeld van hoe de voedselketen werkt en een zeer plantaardige oplossing.

Verjaag je de rouwvliegjes, dan blijven de larven en eitjes achter. Verwijder deze door de potgrond in zijn geheel te vervangen door nieuwe aarde. Let er op dat deze grond niet ook besmet is, want dan blijft je probleem in stand.

Is het teveel gedoe om alle potgrond te vervangen? Dan is gebruik van aaltjes een uitkomst. De aaltjes (tevens insecten) zijn makkelijk op internet te bestellen, worden snel geleverd en zijn handig in gebruikt. Je mengt de aaltjes met water en je besproeit de planten hiermee.

Aaltjes zijn een natuurlijke vijand van rouwvliegjeslarven. Ze gaan op zoek naar de larven, eten deze op en lossen hiermee je probleem op. Zijn alle larven verwijderd, dan sterven de aaltjes vanzelf uit, wat verder geen overlast geeft.

Alternatieve manieren om rouwvliegjes te bestrijden

Naast de bovengenoemde opties, bestaan er nog twee bekende alternatieve manieren waarop je deze vliegjes te lijf zou kunnen gaan.

Zo kun je met kaneel te zorgen dat de rouwvliegjes uit je planten en uit je huis verdwijnen EN vertellen veel mensen dat het bestrijden met koffie en azijn ook een mogelijkheid is.

Hieronder vind je per manier een uitleg:

Je begint met het koken van 1 liter water en laat dit vervolgens afkoelen. Vervolgens doe je 2 eetlepels kaneel in een kom en giet het afgekoelde water hierbij. Meng het geheel door elkaar en zorg dat het kaneel oplost. Laat het goedje daarna staan zodat de kaneel naar beneden zinkt.

Op de bodem komt een drab te liggen die er slijmerig uitziet. De slijmerige laag laat je liggen en de bovenlaag schep je er vanaf. Verspreid de afgeschepte laag over de planten die last hebben van rouwvliegjes. Herhaal dit wekelijks en je hebt uiteindelijk geen last meer van rouwvliegjes.

Ja, deze oplossing werkt maar helaas niet snel. Daarom is het gevaar van deze methode dat de volwassen vliegjes in de tussentijd weer andere planten besmetten. Het is een prima middel, maar door de trage werking kan de effectiviteit uitblijven.

Rouwvliegjes zouden volgens sommige mensen te bestrijden zijn met koffie of azijn. Waar dit voor bepaalde insecten nog weleens wil werken, is dat bij de rouwvlieg helaas niet zo.

Bespaar je daarom de tijd en de moeite om dit te proberen.

Alle producten tegen rouwvliegjes

Pestinext vlooien poeder 100 gram

Rouwvliegjes poeder

9,99

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?