Spitsmuizen herkennen en bestrijden in tuin en huis
Spitsmuizen herkennen en bestrijden in tuin en huis

Over spitsmuizen

Spitsmuizen herkennen & bestrijden in tuin en huis

Een spitsmuis is eigenlijk een handig beestje. Zo helpt hij je af van insecten. Maar… heb je een spitsmuis in huis, dan word je geconfronteerd met een behoorlijk onaangename geur. De spitsmuis is ook nog eens een zeer luidruchtige logé. Hij maakt geluid en wanneer hij eet, is dat te horen.

Je bent de spitsmuis liever kwijt dan rijk in huis. Zit dit beestje in je spouwmuur, dan veroorzaakt hij veel schade. Daarom moet je altijd direct starten met de bestrijding om te voorkomen dat je een hele plaag om je oren krijgt. Doe je dit niet op de juiste manier, dan werkt het averechts.

Lees verder en ontdek hoe je van een spitsmuis afkomt en hoe je een plaag voorkomt.

Hoe herken je de spitsmuis?

De soort die je in huis lastigvalt, is de huisspitsmuis zoals zijn naam al verraadt. Spitsmuizen zijn grijsachtig tot donker- en grijsbruin. De buik is wat lichter van kleur. De vacht ziet er glanzend uit en bij de mannetjes zie je de muskusklier zitten waarmee ze hun geur afscheiden.

Ze hebben een smal hoofd met een spits toelopende snuit. De snuit steekt ver voor de voorste tanden uit. De staart vormt twee derde van zijn lichaamslengte en heeft lange haren. Hij heeft flinke snorharen waarmee hij de weg vindt, samen met zijn goed ontwikkelde neus.

Een volwassen spitsmuis wordt 5 tot 9 centimeter lang en de staart tussen de 2,5 en de 4,5 centimeter lang. Ze wegen tussen de 9 en 14 gram. Het lichaam bevat een cloaca, een uitgang die zowel dient voor de voortplanting als de ontlasting.

De keutels van een spitsmuis

Vind je de uitwerpselen van een spitsmuis en ga je Googelen om uit te vinden van welke diersoort afkomstig is, dan kom je waarschijnlijk uit bij de ontdekking dat je last hebt van ratten. Niets is in dit geval minder waar, omdat de spitsmuis soortgelijke keutels achterlaat die lijken op rattenkeutels.

De vorm is ongeveer hetzelfde: banaanvormig en donker van kleur. Het verschil is dat de poep van spitsmuizen vaak glimt doordat zij insecten eten. Het bevat meestal relatief veel zand, waardoor de keutels makkelijk uit elkaar vallen.

Misschien een wat minder fris detail, maar soms vind je geen of slechts weinig uitwerpselen wanneer je last hebt van spitsmuizen. Dit komt omdat zij soms hun eigen keutels weer opeten.

Hoe constateer je ze?

De voornaamste manier om te ontdekken dat je met een spitsmuis te maken hebt, is het zien van een exemplaar of de uitwerpselen vinden. Het determineren van de uitwerpselen is belangrijk, omdat er meerdere dieren zijn die soortgelijke uitwerpselen achterlaten.

Het geluid van een spitsmuis

In zijn naam zit het woord ‘muis’, hij stinkt als een stinkdier en lijkt op een mol. Alsof dat nog niet verwarrend genoeg is, maakt hij een soort vogelachtig geluid. Het lijkt op een zacht piepend, fluitend of zelfs tjilpend geluid.

Is een spitsmuis gevaarlijk?

Het beestje zal je niet aanvallen en is op die manier niet gevaarlijk. De bacteriën en virussen die hij met zich mee kan dragen, zijn het grootste gevaar voor de mens. Zo kunnen ze het Hantavirus bij zich dragen, dat voor mensen in sommige gevallen dodelijk kan zijn.

Andere ziektes die ze kunnen overbrengen zijn Salmonella, Leptospirose, De Pest, Rattenbeetziekte en de ziekte van Weil

Voor alle soorten ongedierte geldt dat ze op dit gebied gevaar voor je kunnen veroorzaken. Wacht daarom nooit af bij het ontdekken van overlast en onderneem direct actie.

Een spitsmuis bestrijden

Spitsmuizen vallen onder de beschermde diersoorten, waardoor je geen klemmen of vallen mag plaatsen. Nesten zijn tevens beschermd en mogen niet zomaar weggehaald worden. Gif is buitenshuis sowieso verboden, binnenshuis is dit om spitsmuizen te bestrijden tevens niet toegestaan.

Weringsmaatregelen zijn wel toegestaan. Combineer je dit met het weghalen van hun voedselbron, dan kom je al een heel eind.

Aangezien het carnivoren zijn die insecten en kleine dieren eten, kun je niet altijd zorgen dat ze geen voedsel in en om je huis kunnen vinden. Je kunt bijvoorbeeld niet je tuin helemaal vrij maken van insecten.

Toch zijn er manieren om ze te verjagen.

Het bestrijden van een spitsmuis in de tuin en in huis

Het gaat vooral om het weren van spitsmuizen uit je huis. Heb je eenmaal spitsmuizen in je spouwmuur, dan heb je binnen de kortste keren muizen op zolder en in de rest van je huis.

Blijven spitsmuizen buiten, dan heb je er nagenoeg geen last van. Ze zullen ergens anders naar binnen proberen te komen en jouw huis links laten liggen wanneer ze er niet in kunnen kruipen.

Volg deze vier tips op om spitsmuizen buiten te houden.

Gebruik weringsmaatregelen zodat muizen niet je huis binnen kunnen komen. RVS weringgaas is daarbij een heel goed hulpmiddel dat zeer effectief is.

Zorg dat voedsel niet toegankelijk is voor muizen. Gebruik regelmatig een ragebol om spinnen weg te halen, maak goed schoon en zorg dat er zo weinig mogelijk insecten de kans krijgen om in je huis aanwezig te zijn.

Voorkom schuil- en nestelplaatsen in je tuin. Houtstapels, dichte begroeiing, plantenbakken, overvolle schuur en tuinhuisje. Opruimen is hetgeen dat echt helpt.

Voorkom dat ze kunnen drinken in je tuin en repareer lekkages.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Heb je al eens last gehad van muizen of wil je geen enkel risico lopen op een bezoek van deze ziekteverspreiders? Houd je dan aan de volgende tips:

 

  • Berg voedsel goed op in afgesloten bakken. Liefst van metaal;
  • Zorg voor een goede ontoegankelijke prullenbak;
  • Sla diervoeding zoals hondenbrokken, kattenbrokken, vogelzaden etc. op in afgesloten metalen bakken of emmers;
  • Zet geen vuilniszakken open en bloot in de tuin of rond je huis;
  • Voorkom schuil- en nestelplekken, ook in de tuin;
  • Voorkom teveel dichte begroeiing tegen het huis.

Verjaag spitsmuizen uit je huis

Heb je wel spitsmuizen in huis, gebruik dan een elektronische unit. Dit revolutionaire middel is 100% diervriendelijk, niet gevaarlijk voor mensen of huisdieren en eenvoudig in gebruik. Plug de unit in het stopcontact en klaar ben je.

Het apparaatje brengt de electromagnetische velden in je huis uit balans waardoor ongedierte en insecten stress ervaren. Gevolg: ze zoeken hun heil elders en je bent er binnen enkele weken helemaal vanaf.

Een spitsmuis vangen

Helaas is dit niet toegestaan. Dit heeft er mee te maken dat je een muis wel op een diervriendelijke manier kunt vangen, maar je er alsnog iedere dag op moet controleren of er een muis in de val zit. Doe je dit niet, dan verhongeren ze. Doden mag niet, waardoor vangen evenmin is toegestaan.

Alle producten tegen spitsmuizen

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel TBV GoodNature Lokstofhouder

6,95

anti muizen en rattenspray

Anti Muizen en Ratten spray

13,96

Tupoleum kunststof geurzuil

Tupoleum kunststof geurzuil – voor buiten

31,00

Tupoleum 0,5 liter

Tupoleum® geurstof

43,4574,45

Tupoeleum 0,5 liter met 2 kunstof geurzuilen en handschoenen

Tupoleum pakket klein tegen ratten en muizen

104,98

Tupoleum pakket met 5 geurzuilen - 1 liter tupoleum

Tupoleum pakket groot tegen muizen en ratten

224,97

deurafdichting - deurrubber -deurstrip

Deurstrip kant en klaar – 1 meter

29,97

rvs wering krul

PestiNext wering krul – 2x

1,99

RVS wering gaas - muizengaas -afdichtingsnet 15cm per meter

Muizengaas – Rattengaas – wering gaas – 10cm

10,1989,96

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?