Vlieg herkennen en bestrijden
Vlieg herkennen en bestrijden

Over vliegen

Vliegen: Herkennen & bestrijden

Vliegen bestrijden is een frustrerende klus wanneer je dit niet op tijd en niet op de juiste manier aanpakt. Dacht je eindelijk van de plaag af te zijn, zie je binnen enkele dagen de eerste vliegen al weer verschijnen.

Wil je vliegen bestrijden, onderzoek eerst het soort, de grootte van de plaag en ontdek vervolgens de beste bestrijdingsmiddelen.

Wij helpen je stap voor stap.

Hoe herken je vliegen?

In Nederland komen veel verschillende soorten vliegen voor. Bepaal eerst van welk soort vlieg je last hebt voordat je begint met bestrijden. Hieronder zie je de meest voorkomende vliegen waar je écht last van kunt hebben.

Onthoud dat de meeste vliegen zich erg snel voortplanten. Eén vlieg kan al het voorteken zijn voor een plaag, onderneem daarom direct actie wanneer je een vlieg waarneemt en gebruik de juiste bestrijdingsmiddelen.

Verschillende vliegen in Nederland:

Het rouwvliegje wordt vaak verward met de fruitvlieg. Het uiterlijk, de eetgewoonten en levensduur zijn echter verschillend.

Het rouwvliegje is tevens bekend als rouwmug, dondervlieg, varenrouwmug, varenrouwvlieg, mosvlieg of humusvlieg. Het wijfje legt eitjes in vochtige potgrond en ze eten voornamelijk plantaardig voedsel en paddenstoelen.

Een volwassen rouwvliegje leeft maar ongeveer twee dagen. Rouwvliegjes zijn vier tot vijf millimeter groot, zwart van kleur en hebben doorzichtige vleugeltjes. Ze zijn te herkennen doordat ze in en om planten leven die in natte potgrond staan.

De fruitvlieg is ongeveer drie millimeter lang, heeft een geelbruine of gevlekte kleur en heeft felrode ogen. Ze hebben een extreem snelle voortplantingscyclus: binnen 11 dagen na legging van het eitje is een fruitvlieg volwassen. Een rottende tomaat kan dus na een week al zorgen voor enorme overlast.

De fruitvlieg eet voornamelijk groente en fruit. Ze hebben een levensduur van ongeveer negen weken en we kennen ze allemaal als fervente bewoners van de groene kliko of van de restafvalbak. Ze komen voornamelijk af op rottend fruit, suikerhoudende producten en alcoholresten of gistende middelen.

De daas (ook wel paardenvlieg) is een bijtgrage vlieg die je flink dwars kan zitten. Een daas, ook wel paardenvlieg, is te herkennen aan zijn grote ogen, gevlekte vleugels en gestreepte achterlijf. Ze zijn minimaal zes millimeter groot en kunnen uitgroeien tot een behoorlijke grootte.

De snuit bestaat uit kleine mesjes die je bij een beet als het ware opensnijden met een minuscuul sneetje als gevolg. Helaas helpt kleding hier niet altijd tegen, ze bijten door dunne kleding zoals t-shirts heen.

Heb je een steekvliegenallergie, dan bestaat het gevaar dat een beet kan zorgen voor een allergische reactie. Onderschat dit niet, zo’n reactie kan leiden tot een anafylactische shock waarbij snel medisch ingrijpen noodzakelijk is.

Vaak worden dazen of stekende hoornaars aangezien voor horzels. Het grote verschil met de horzel is dat deze niet steekt of bijt. Ze hebben geen bewegende monddelen en ze hebben geen angel.

De lichaamslengte is 0,8 tot 2,5 centimeter en het lichaam is erg harig. Ze hebben kleine antennen en de volwassen exemplaren eten niet en leven daardoor zeer kort. De larven zijn schadelijk omdat ze parasiteren in levende dieren.

De kleine steekvlieg is een vervelend vampiertje. Ze leven van bloed en strijken in zwermen neer op rustig grazend vee, wat bij deze dieren voor veel irritatie zorgt doordat de zwerm massaal aan het steken slaat. De vele wondjes kunnen gaan ontsteken.

Verse mest is de favoriete plek voor de kleine steekvlieg om eitjes in te leggen. Ze leven vrij kort, een dag of tien, waarin ze zich zo veel mogelijk voortplanten.

De kleine steekvlieg is vooral te vinden in gebieden waar koeien zijn. In de stad zul je weinig tot geen last van ze hebben.

De kamervlieg is daar waar mensen zijn. Overal ter wereld is deze vlieg aanwezig en hij volgt eenvoudigweg mensen en dieren. Ze zijn grijs en 7 tot 8 millimeter in lengte. Ze hebben een relatief grote lichaamslengte en hebben donkere lengtestrepen bovenaan hun borststuk.

Ze leggen hun eitjes in rottende organische materialen en stoffen die makkelijk kunnen gaan rotten. Uitwerpselen zijn hun favoriete omgeving en een vrouwtje legt tussen de 600 en 2000 eitjes in een dergelijke ondergrond.

De blauwe vleesvlieg wordt 10 tot 14 mm lang. Kop en borst zijn grijs en bovenop zie je een blauwe kleur die een metaalachtige glans heeft. Hier en daar zie je zwarte plekken op zijn lijf. De vleugels zijn doorzichtig en de ogen zijn donkerrood.

Blauwe vleesvliegen scheiden een feromoon uit wanneer ze eten vinden en waarschuwen hiermee soortgenoten dat er iets te halen valt. Ze leven vooral van (rottend) vlees, afval en uitwerpselen.

De grauwe vleesvlieg wordt ook wel dambordvlieg genoemd vanwege de blokjes met haren die in verschillende richtingen staan op zijn lijf. Ze hebben opvallende, ronde en rode ogen.

Het wijfje legt honderden eitjes per keer op vlees, rottend materiaal of uitwerpselen. Na een dag komen de larven uit, die na 6 tot 12 dagen verpoppen en na 8 tot 13 dagen uitkomen als vlieg. Een volwassen grauwe vleesvlieg is tussen de 13 en 15 millimeter groot.

De groene aasvlieg is iets groter dan de kamervlieg. Hij heeft een glanzende, groene kleur. De mannetjes leven voornamelijk van nectar, terwijl vrouwtjes zich voeden met (rottend) vlees. Ze hebben een extreem goed reukorgaan waardoor ze kadavers op kilometers afstand kunnen ruiken.

De groene aasvlieg heeft bacteriën en virussen bij zich waardoor ze zeer slecht zijn voor de menselijke hygiëne. Ze landen graag op eten, waardoor ziektes makkelijk verspreid worden. Ze leggen hun eitjes niet alleen in eten, maar ook in bijvoorbeeld worden van boerderijdieren. Vee wordt hierdoor ziek, waardoor de groene aasvlieg schadelijk is voor mens en dier.

Hoe ontstaat een vliegenplaag in of om het huis en hoe voorkom je dit?

Het hangt af van het soort vlieg wat de reden is van aantrekking. Een plaag bestaat enkel doordat je bepaalde hygiënekwesties niet helemaal goed op orde hebt, niet op tijd begint met bestrijden of niet effectief omgaat met de bestrijding.

Een plaag heeft altijd een oorzaak. Heb je last van vleesvliegen, bedenk dan of er niet ergens een dode rat ligt te ontbinden. Dit gaat altijd samen met enorme vliegenoverlast. Heb je een GFT-kliko die niet goed is afgesloten en gooi je hier vleesresten in? Grote kans dat dit de broeihaard van de vliegenplaag is.

Ga op zoek in en om je huis of je de oorzaak kunt vinden en los dat probleem als eerste op. Hiermee voorkom je verdere uitbreiding van het aantal vliegen waarvan je last hebt.

Heb je nu al last van een vliegenplaag of wil je er juist één voorkomen?

Last van een vliegenplaag in het buitengebied of de horeca?

Vliegen in het buitengebied

In een buitengebied heb je sneller overlast van vliegen. Er kunnen meerdere oorzaken zijn, zoals de aanwezigheid van kadavers en mesthopen of er zijn juist veefokkerijen en afvalverwerkingsfabrieken in de buurt.

Vliegen in de horeca

Houd je je niet aan de strenge horecaregels, dan loop je kans op overlast van ongedierte met alle gevolgen van dien. Krijg je een slechte naam dan kost dat je omzet en soms zelfs het voortbestaan van je bedrijf.

Wat doe je als je vliegen in huis hebt?
Ontdek 4 effectieve maatregelen

Heb je last van vliegen in huis, wacht dan niet en onderneem direct actie. Vliegen zijn slecht voor de gezondheid en je wilt ze liever niet op je eten hebben zitten.

Er is een aantal oplossingen dat effectief werkt. Bekijk eerst welke soort vlieg de overlast bezorgt. Fruitvliegjes in huis vang je op een andere manier dan wanneer je tuin is vergeven van de dazen. Een goede voorbereiding, is het halve werk.

De onderstaande oplossingen zijn allen duurzaam geproduceerd en goed voor het milieu wat betreft het gebruik.

Natuurlijk kun je ook allerlei spuitbussen kopen en vliegen bestrijden met gif. Bedenk wel dat deze vol zitten met chemische pesticiden en niet alleen slecht zijn voor de vliegen, maar ook voor jouw gezondheid en die van anderen in je omgeving.

Ga voor effectiviteit, duurzaamheid en gezondheid. Het resultaat zal er niet minder om zijn.

Last van fruitvliegjes? De slimme manier om ervan af te komen is de fruitvliegjesval.

Niet duur, makkelijk in gebruik, succes gegarandeerd.

De Vliegenvanger XL is overal te gebruiken, neemt weinig plek in en werkt op een milieuvriendelijke manier uiterst effectief om vliegen te vangen. Doordat voornamelijk vrouwelijke vliegen worden gevangen, verklein je de voortplanting voor het volgende vliegenseizoen aanzienlijk.

Een ideale insectenlamp voor horeca, kantines of gewoon thuis. Eenvoudig aan de wand te bevestigen, eenvoudig te onderhouden en beschikt over een unieke techniek die insecten 30% beter aantrekt dan de gemiddelde insectenlamp. Deze lamp beschikt over een lijmplaat waarop de insecten blijven plakken.

Een moderne design insectenlamp. De Armadilha design vliegenlamp is een sieraad in je huiskamer, kantoor of praktijkruimte. Deze insectenlamp is zowel in huishoudelijke als bedrijfsmatig in te zetten tegen muggen. Optioneel is dit armatuur uit te rusten met een houder voor het vangen van fruitvliegjes. Zo kun je twee vliegen in één klap vangen.

 

Artikelen tegen vliegen in het buitengebied

Vliegenlint 400 meter

Vliegenlint – 400 meter

15,75

Flyzone-vliegenval

Flyzone Vliegenvanger xl

9,99

Vliegenrol

Vliegenrol 10 meter

9,99

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?