Vlieg herkennen en bestrijden
Vlieg herkennen en bestrijden

Over vliegen

Vliegen verjagen en bestrijden
in de horeca

Houd je je niet aan de strenge horecaregels, dan loop je kans op overlast van ongedierte. Uiteindelijk krijg je de naam dat je ongedierte in je zaak hebt en kom je lastig van die reputatie af. Het kost je omzet en soms zelfs het voortbestaan van je bedrijf.

Voorkom dit en houd alles zo hygiënisch mogelijk.

Wij helpen je stap voor stap.

Hoe herken je vliegen?

In Nederland komen veel verschillende soorten vliegen voor. Bepaal eerst van welk soort vlieg je last hebt voordat je begint met bestrijden. Hieronder zie je de meest voorkomende vliegen waar je écht last van kunt hebben.

Onthoud dat de meeste vliegen zich erg snel voortplanten. Eén vlieg kan al het voorteken zijn voor een plaag, onderneem daarom direct actie wanneer je een vlieg waarneemt en gebruik de juiste bestrijdingsmiddelen.

Verschillende vliegen in Nederland:

Het rouwvliegje wordt vaak verward met de fruitvlieg. Het uiterlijk, de eetgewoonten en levensduur zijn echter verschillend.

Het rouwvliegje is tevens bekend als rouwmug, dondervlieg, varenrouwmug, varenrouwvlieg, mosvlieg of humusvlieg. Het wijfje legt eitjes in vochtige potgrond en ze eten voornamelijk plantaardig voedsel en paddenstoelen.

Een volwassen rouwvliegje leeft maar ongeveer twee dagen. Rouwvliegjes zijn vier tot vijf millimeter groot, zwart van kleur en hebben doorzichtige vleugeltjes. Ze zijn te herkennen doordat ze in en om planten leven die in natte potgrond staan.

De fruitvlieg is ongeveer drie millimeter lang, heeft een geelbruine of gevlekte kleur en heeft felrode ogen. Ze hebben een extreem snelle voortplantingscyclus: binnen 11 dagen na legging van het eitje is een fruitvlieg volwassen. Een rottende tomaat kan dus na een week al zorgen voor enorme overlast.

De fruitvlieg eet voornamelijk groente en fruit. Ze hebben een levensduur van ongeveer negen weken en we kennen ze allemaal als fervente bewoners van de groene kliko of van de restafvalbak. Ze komen voornamelijk af op rottend fruit, suikerhoudende producten en alcoholresten of gistende middelen.

De daas (ook wel paardenvlieg) is een bijtgrage vlieg die je flink dwars kan zitten. Een daas, ook wel paardenvlieg, is te herkennen aan zijn grote ogen, gevlekte vleugels en gestreepte achterlijf. Ze zijn minimaal zes millimeter groot en kunnen uitgroeien tot een behoorlijke grootte.

De snuit bestaat uit kleine mesjes die je bij een beet als het ware opensnijden met een minuscuul sneetje als gevolg. Helaas helpt kleding hier niet altijd tegen, ze bijten door dunne kleding zoals t-shirts heen.

Heb je een steekvliegenallergie, dan bestaat het gevaar dat een beet kan zorgen voor een allergische reactie. Onderschat dit niet, zo’n reactie kan leiden tot een anafylactische shock waarbij snel medisch ingrijpen noodzakelijk is.

Vaak worden dazen of stekende hoornaars aangezien voor horzels. Het grote verschil met de horzel is dat deze niet steekt of bijt. Ze hebben geen bewegende monddelen en ze hebben geen angel.

De lichaamslengte is 0,8 tot 2,5 centimeter en het lichaam is erg harig. Ze hebben kleine antennen en de volwassen exemplaren eten niet en leven daardoor zeer kort. De larven zijn schadelijk omdat ze parasiteren in levende dieren.

De kleine steekvlieg is een vervelend vampiertje. Ze leven van bloed en strijken in zwermen neer op rustig grazend vee, wat bij deze dieren voor veel irritatie zorgt doordat de zwerm massaal aan het steken slaat. De vele wondjes kunnen gaan ontsteken.

Verse mest is de favoriete plek voor de kleine steekvlieg om eitjes in te leggen. Ze leven vrij kort, een dag of tien, waarin ze zich zo veel mogelijk voortplanten.

De kleine steekvlieg is vooral te vinden in gebieden waar koeien zijn. In de stad zul je weinig tot geen last van ze hebben.

De kamervlieg is daar waar mensen zijn. Overal ter wereld is deze vlieg aanwezig en hij volgt eenvoudigweg mensen en dieren. Ze zijn grijs en 7 tot 8 millimeter in lengte. Ze hebben een relatief grote lichaamslengte en hebben donkere lengtestrepen bovenaan hun borststuk.

Ze leggen hun eitjes in rottende organische materialen en stoffen die makkelijk kunnen gaan rotten. Uitwerpselen zijn hun favoriete omgeving en een vrouwtje legt tussen de 600 en 2000 eitjes in een dergelijke ondergrond.

De blauwe vleesvlieg wordt 10 tot 14 mm lang. Kop en borst zijn grijs en bovenop zie je een blauwe kleur die een metaalachtige glans heeft. Hier en daar zie je zwarte plekken op zijn lijf. De vleugels zijn doorzichtig en de ogen zijn donkerrood.

Blauwe vleesvliegen scheiden een feromoon uit wanneer ze eten vinden en waarschuwen hiermee soortgenoten dat er iets te halen valt. Ze leven vooral van (rottend) vlees, afval en uitwerpselen.

De grauwe vleesvlieg wordt ook wel dambordvlieg genoemd vanwege de blokjes met haren die in verschillende richtingen staan op zijn lijf. Ze hebben opvallende, ronde en rode ogen.

Het wijfje legt honderden eitjes per keer op vlees, rottend materiaal of uitwerpselen. Na een dag komen de larven uit, die na 6 tot 12 dagen verpoppen en na 8 tot 13 dagen uitkomen als vlieg. Een volwassen grauwe vleesvlieg is tussen de 13 en 15 millimeter groot.

De groene aasvlieg is iets groter dan de kamervlieg. Hij heeft een glanzende, groene kleur. De mannetjes leven voornamelijk van nectar, terwijl vrouwtjes zich voeden met (rottend) vlees. Ze hebben een extreem goed reukorgaan waardoor ze kadavers op kilometers afstand kunnen ruiken.

De groene aasvlieg heeft bacteriën en virussen bij zich waardoor ze zeer slecht zijn voor de menselijke hygiëne. Ze landen graag op eten, waardoor ziektes makkelijk verspreid worden. Ze leggen hun eitjes niet alleen in eten, maar ook in bijvoorbeeld worden van boerderijdieren. Vee wordt hierdoor ziek, waardoor de groene aasvlieg schadelijk is voor mens en dier.

Hoe ontstaat een vliegenplaag in de horeca en hoe voorkom je dit?

Vliegen zijn in de horeca een veel voorkomend probleem. Er is voor bepaalde soorten vliegen relatief weinig nodig om zich voort te planten in een omgeving waar veel eten, etensresten en alcohol aanwezig zijn. Vaak ontstaat overlast van vliegen omdat je ‘bedrijfsblind’ wordt. Je ziet bepaalde risico’s dan niet meer door drukte, stress, gewoonte of andere invloeden.

Bedrijfsblindheid is iets waar niemand zich voor hoeft te schamen. Feit is dat het bijna overal voorkomt. Zelf je bedrijfshygiëne optimaliseren is daarom altijd een lastige en vaak onhaalbare klus. Jij en je medewerkers zijn niet kritisch genoeg of vinden het wel goed zo en zie je risico’s over het hoofd. Gevolg is overlast van fruitvliegen of ander ongedierte.

Houd je aan onderstaande tips en voorkom een vliegenplaag in je horecagelegenheid.

Groente en aardappelen worden vaak opgeslagen in een open bak op een koele, droge plaats. Controleer deze plaatsen op de aanwezigheid van resten. Ligt er misschien ergens een aardappel of een stuk groente op de grond te rotten ? Eén rottende aardappel is voldoende om de populatie fruitvliegen drastisch te laten groeien.

Wil je fruitvliegjes vangen zodat ze zich niet verder kunnen voortplanten? Zet een paar azijnvallen in probleemgebieden. Vaak is de snelste manier om een populatie insecten te elimineren het wegnemen van de volwassenen. Dat zijn immers ook de exemplaren die zich kunnen voortplanten. Fruitvliegen zijn dol op azijn, het plaatsen van azijnvallen helpt met het tegengaan van een snelle voortplanting.

Langzaam weglopende afvoeren bevatten vaak voedselresten die gaan rotten. Deze rottende resten zijn broedplaatsen voor fruitvliegjes. Afvoeren en putjes dienen elke avond te worden schoongemaakt. Naspoelen met een natuurlijk ontsmettingsmiddel is geen overbodige luxe. Je voorkomt hier tevens nare luchtjes mee. Hangt er een nare lucht in je keuken? Inspecteer dan de afvoerputjes en goten eens. Doorspoelen met kokend water helpt ook.

Keuken en bar dienen elke avond grondig gereinigd te worden. Dit is niet alleen preventief tegen fruitvliegen, maar ook tegen wespen, muizen en vleesvliegen. Kijk met het schoonmaken van de keuken en de bar verder dan je neus lang is. Kijk onder apparatuur, werktafels, barbladen, wasmachines en dergelijken. Voorzie een afvalbak niet alleen van een schone afvalzak, maar maak ook de bak zelf schoon.

Sommige horecabedrijven blikken of potten zelf producten in. Let daarbij altijd goed op dat de randen goed afsluiten. De oorzaak van fruitvliegen kan soms in een klein randje zitten. Zelf in pot of blik doen en de randjes niet goed reinigen, kan al tot overlast van fruitvliegen zorgen.

Last van een vliegenplaag in het buitengebied of in huis?

Vliegen in het buitengebied

In een buitengebied heb je sneller overlast van vliegen. Er kunnen meerdere oorzaken zijn, zoals de aanwezigheid van kadavers en mesthopen of er zijn juist veefokkerijen en afvalverwerkingsfabrieken in de buurt.

Vliegen in je huis

Vliegen bestrijden is een frustrerende klus wanneer je dit niet op tijd en niet op de juiste manier aanpakt. Dacht je eindelijk van de plaag af te zijn, zie je binnen enkele dagen de eerste vliegen al weer verschijnen.

Hoe kun je vliegen bestrijden in de horeca?
7 tips en hulpmiddelen

De horeca is aan strikte regels gebonden als het gaat om preventie van insectenplagen en het bestrijden ervan. Vliegen zijn ziekteverwekkers en dienen te allen tijde geweerd te worden uit iedere horecagelegenheid.

Gebruik deze tips en hulpmiddelen om te voldoen aan een optimale hygiëne.

Vliegen floreren wanneer er voldoende voedsel in de buurt is waar ze zelf van kunnen snacken ofwel hun eitjes op kunnen leggen. Verwijder je alle bronnen van voedsel en laat je het voedsel niet onnodig lang buiten de koeling staan, dan zorg je ervoor dat vliegen juist minder voedsel hebben en er geen eitjes op kunnen leggen.

Door het afsluiten van vuilnisbakken en het opruimen van vuile vaat voorkomt dat je (meer) vliegen aantrekt.

Ruim in de dagelijkse bedrijfsvoering kruimels en resten op en veeg de vloer meerdere malen per dag. Zorg er ook voor dat je tijdens de dagelijkse schoonmaak onder randjes van werktafels en apparatuur poetst, zo voorkom je "verstopte" bronnen van voedsel en ei-nesten.

Om dezelfde redenen als hierboven beschreven, laat je geen vieze vuilnisbakken staan.

Afval van groente en fruit en afval dat terugkomt vanuit het restaurant dient in een aparte bak gedaan te worden. Zeker in warme periodes gaat voedsel snel stinken en rotten. Dit heeft een enorme aantrekkingskracht op vliegen.

Ben je jezelf hier bewust van, dan is de keuze deze voedselresten gekoeld te bewaren al snel gemaakt.

Laat geen vuilniszakken open en bloot staan, vliegen weten deze voedingsbron van mijlenver te vinden. Zorg dat de containers goed afsluiten en dat er geen vocht van eten doorheen sijpelt. Dit gaat erg stinken en trekt veel vliegen aan.

Vliegen komen op licht af. Maak je de horecagelegenheid van binnen donkerder, sluit gordijnen en rol je de zonnewering uit, dan zullen de vliegen eerder naar buiten verplaatsen.

Zoals gezegd komen vliegen af op licht. Is er een plaats waar het wat lichter is, dan zullen de vliegen zich daar concentreren en kun je ze makkelijker vangen.

Deuren en ramen staan vaak open, wat een begrijpelijke situatie is met het lekker weer. Gebruik horren voor ramen en deuren. Blaas daarbij geen lucht naar binnen, maar naar buiten met ventilatoren.

Gebruik professionele UV-a lampen. Gebruik armaturen die gebruiksvriendelijk zijn en die met lijmplaten vangen. Lijmplaten werken hygiënisch en vliegen spatten hierdoor niet uit elkaar, wat ze bij elektrocutiemodellen wel doen.

Onze beste verkochte artikelen tegen vliegen in de horeca

Armadilha vliegenlamp

Armadilha vliegen-insectenlamp

44,95

PestiNext - Professionele vliegen-/insectenlamp

Professionele vliegen-/insectenlamp

134,95

Vliegenrol

Vliegenrol 10 meter

9,99

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?