Vlieg herkennen en bestrijden
Vlieg herkennen en bestrijden

Over vliegen

Vliegen: Herkennen & bestrijden in het buitengebied

Oorzaken als de aanwezigheid van kadavers, mesthopen en de uitwerpselen van vee zorgen ervoor dat je in het buitengebied sneller overlast van vliegen hebt. De aanwezigheid van rottend organisch materiaal, veehouderijen en/of afvalverwerking in de buurt maken het buitengebied voor vliegen een waar paradijs van voedingsbronnen en de beste leg plaatsen voor hun eitjes.

Een vliegenplaag ligt daardoor al snel op de loer. Wil je deze voorkomen, dan zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen.

Op deze pagina helpen we je stap voor stap.

Hoe herken je vliegen?

In Nederland komen veel verschillende soorten vliegen voor. Bepaal eerst van welk soort vlieg je last hebt voordat je begint met bestrijden. Hieronder zie je de meest voorkomende vliegen waar je écht last van kunt hebben.

Onthoud dat de meeste vliegen zich erg snel voortplanten. Eén vlieg kan al het voorteken zijn voor een plaag, onderneem daarom direct actie wanneer je een vlieg waarneemt en gebruik de juiste bestrijdingsmiddelen.

Verschillende vliegen in Nederland:

Het rouwvliegje wordt vaak verward met de fruitvlieg. Het uiterlijk, de eetgewoonten en levensduur zijn echter verschillend.

Het rouwvliegje is tevens bekend als rouwmug, dondervlieg, varenrouwmug, varenrouwvlieg, mosvlieg of humusvlieg. Het wijfje legt eitjes in vochtige potgrond en ze eten voornamelijk plantaardig voedsel en paddenstoelen.

Een volwassen rouwvliegje leeft maar ongeveer twee dagen. Rouwvliegjes zijn vier tot vijf millimeter groot, zwart van kleur en hebben doorzichtige vleugeltjes. Ze zijn te herkennen doordat ze in en om planten leven die in natte potgrond staan.

De fruitvlieg is ongeveer drie millimeter lang, heeft een geelbruine of gevlekte kleur en heeft felrode ogen. Ze hebben een extreem snelle voortplantingscyclus: binnen 11 dagen na legging van het eitje is een fruitvlieg volwassen. Een rottende tomaat kan dus na een week al zorgen voor enorme overlast.

De fruitvlieg eet voornamelijk groente en fruit. Ze hebben een levensduur van ongeveer negen weken en we kennen ze allemaal als fervente bewoners van de groene kliko of van de restafvalbak. Ze komen voornamelijk af op rottend fruit, suikerhoudende producten en alcoholresten of gistende middelen.

De daas (ook wel paardenvlieg) is een bijtgrage vlieg die je flink dwars kan zitten. Een daas, ook wel paardenvlieg, is te herkennen aan zijn grote ogen, gevlekte vleugels en gestreepte achterlijf. Ze zijn minimaal zes millimeter groot en kunnen uitgroeien tot een behoorlijke grootte.

De snuit bestaat uit kleine mesjes die je bij een beet als het ware opensnijden met een minuscuul sneetje als gevolg. Helaas helpt kleding hier niet altijd tegen, ze bijten door dunne kleding zoals t-shirts heen.

Heb je een steekvliegenallergie, dan bestaat het gevaar dat een beet kan zorgen voor een allergische reactie. Onderschat dit niet, zo’n reactie kan leiden tot een anafylactische shock waarbij snel medisch ingrijpen noodzakelijk is.

Vaak worden dazen of stekende hoornaars aangezien voor horzels. Het grote verschil met de horzel is dat deze niet steekt of bijt. Ze hebben geen bewegende monddelen en ze hebben geen angel.

De lichaamslengte is 0,8 tot 2,5 centimeter en het lichaam is erg harig. Ze hebben kleine antennen en de volwassen exemplaren eten niet en leven daardoor zeer kort. De larven zijn schadelijk omdat ze parasiteren in levende dieren.

De kleine steekvlieg is een vervelend vampiertje. Ze leven van bloed en strijken in zwermen neer op rustig grazend vee, wat bij deze dieren voor veel irritatie zorgt doordat de zwerm massaal aan het steken slaat. De vele wondjes kunnen gaan ontsteken.

Verse mest is de favoriete plek voor de kleine steekvlieg om eitjes in te leggen. Ze leven vrij kort, een dag of tien, waarin ze zich zo veel mogelijk voortplanten.

De kleine steekvlieg is vooral te vinden in gebieden waar koeien zijn. In de stad zul je weinig tot geen last van ze hebben.

De kamervlieg is daar waar mensen zijn. Overal ter wereld is deze vlieg aanwezig en hij volgt eenvoudigweg mensen en dieren. Ze zijn grijs en 7 tot 8 millimeter in lengte. Ze hebben een relatief grote lichaamslengte en hebben donkere lengtestrepen bovenaan hun borststuk.

Ze leggen hun eitjes in rottende organische materialen en stoffen die makkelijk kunnen gaan rotten. Uitwerpselen zijn hun favoriete omgeving en een vrouwtje legt tussen de 600 en 2000 eitjes in een dergelijke ondergrond.

De blauwe vleesvlieg wordt 10 tot 14 mm lang. Kop en borst zijn grijs en bovenop zie je een blauwe kleur die een metaalachtige glans heeft. Hier en daar zie je zwarte plekken op zijn lijf. De vleugels zijn doorzichtig en de ogen zijn donkerrood.

Blauwe vleesvliegen scheiden een feromoon uit wanneer ze eten vinden en waarschuwen hiermee soortgenoten dat er iets te halen valt. Ze leven vooral van (rottend) vlees, afval en uitwerpselen.

De grauwe vleesvlieg wordt ook wel dambordvlieg genoemd vanwege de blokjes met haren die in verschillende richtingen staan op zijn lijf. Ze hebben opvallende, ronde en rode ogen.

Het wijfje legt honderden eitjes per keer op vlees, rottend materiaal of uitwerpselen. Na een dag komen de larven uit, die na 6 tot 12 dagen verpoppen en na 8 tot 13 dagen uitkomen als vlieg. Een volwassen grauwe vleesvlieg is tussen de 13 en 15 millimeter groot.

De groene aasvlieg is iets groter dan de kamervlieg. Hij heeft een glanzende, groene kleur. De mannetjes leven voornamelijk van nectar, terwijl vrouwtjes zich voeden met (rottend) vlees. Ze hebben een extreem goed reukorgaan waardoor ze kadavers op kilometers afstand kunnen ruiken.

De groene aasvlieg heeft bacteriën en virussen bij zich waardoor ze zeer slecht zijn voor de menselijke hygiëne. Ze landen graag op eten, waardoor ziektes makkelijk verspreid worden. Ze leggen hun eitjes niet alleen in eten, maar ook in bijvoorbeeld worden van boerderijdieren. Vee wordt hierdoor ziek, waardoor de groene aasvlieg schadelijk is voor mens en dier.

Een vliegenplaag in een buitengebied voorkomen?
Geef vliegen minder kans

Woon je in het buitengebied, dan ligt het gevaar van een vliegenplaag altijd op de loer. Er is immers genoeg voedsel te vinden en daarnaast voldoende mogelijkheden om eitjes te leggen. Tref de juiste voorzorgsmaatregelen en voorkom die vliegenplaag voordat het onbegonnen werk is.

De manieren waarop je vliegen in huis bestrijdt, zijn ook bruikbaar in het buitengebied. Echter zijn het hier vaak de grootte oppervlakten die problematisch blijken te zijn. Het begint allemaal in de basis.

Zorg ervoor dat de algemene hygiëne op orde is, hierdoor beperk je de aanwezigheid van vliegen en de kans op een vervelende plaag enorm. Door het opruimen van etensresten en vuile vaat haal je een belangrijke voedingsbron voor vliegen weg en zullen zij hun heil snel ergens anders gaan zoeken, zoals in afval.

Laat daarom je het restafval niet open en blood staan. Je vermindert de kans dat de vliegen hieruit eten of er eitjes in leggen. Deze eitjes zullen zich uiteindelijk ontpoppen tot maden met een vliegenplaag als gevolg.

In een boerderij, manege of andere plek in een buitengebied van vliegen afkomen kan nog wel eens een moeilijk karwei zijn. Gebruik hoe dan ook geen sprays of andere chemische oplossingen. er bestaan betere, duurzamere en milieuvriendelijkere middelen geschikt voor grote oppervlakten die ook nog eens beter zijn voor jouw gezondheid en die van je vee.

Last van een vliegenplaag in je huis of in de horeca?

Vliegen in je huis

Vliegen bestrijden is een frustrerende klus wanneer je dit niet op tijd en niet op de juiste manier aanpakt. Dacht je eindelijk van de plaag af te zijn, zie je binnen enkele dagen de eerste vliegen al weer verschijnen.

Vliegen in de horeca

Houd je je niet aan de strenge horecaregels, dan loop je kans op overlast van ongedierte met alle gevolgen van dien. Krijg je een slechte naam dan kost dat je omzet en soms zelfs het voortbestaan van je bedrijf.

Hoe kun je vliegen bestrijden in een buitengebied?
3 effectieve hulpmiddelen

Zoals je al hebt gelezen, is het buitengebied een van de lastigste locaties om vliegenplagen te voorkomen. Hiernaast zijn er een aantal soorten vliegen die ziektes kunnen overdragen aan je vee. Voornamelijk paarden ondervinden veel hinder van de paardenvlieg, in de ergste gevallen kan dit zelfs ernstig uitpakken met een dood paard als gevolg.

Het treffen van de juiste voorzorgsmaatregelen is daarom van groot belang.

Deze drie hulpmiddelen zijn effectief en milieuvriendelijk. Elk prima vervangers voor de chemische oplossingen die anders jouw gezondheid of die van je vee kunnen schaden.

Gebruik de grote vliegenrol van maar liefst 10 meter op plaatsen waar veel vliegen te vinden zijn, zoals stallen, maneges en opslagplaatsen. Door het formaat van deze rol, vangt hij tot wel 120.000 vliegen. 

De rol is bedoeld voor preventief en curatief gebruik en geschikt voor binnen en buiten.

De Vliegenvanger XL is overal te gebruiken, neemt weinig plek in en werkt op een milieuvriendelijke manier uiterst effectief om vliegen te vangen. Doordat voornamelijk vrouwelijke vliegen worden gevangen, verklein je de voortplanting voor het volgende vliegenseizoen aanzienlijk.

Een ideale insectenlamp voor stallen, maneges en veehouderijen in het buitengebied of gewoon binnen in je huiskamer. Eenvoudig aan de wand te bevestigen, eenvoudig te onderhouden en beschikt over een unieke techniek die insecten 30% beter aantrekt dan de gemiddelde insectenlamp. Deze lamp beschikt over een lijmplaat waarop de insecten blijven plakken.

Artikelen tegen vliegen in het buitengebied

Vliegenlint 400 meter

Vliegenlint – 400 meter

15,75

Flyzone-vliegenval

Flyzone Vliegenvanger xl

9,99

Vliegenrol

Vliegenrol 10 meter

9,99

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?