vliegende-mieren-bestrijden-in-huis
vliegende-mieren-bestrijden-in-huis

Over mieren

Vliegende mieren bestrijden
in huis

Vliegende mieren bestrijden is een frustrerende klus wanneer je dit niet op tijd en niet op de juiste manier aanpakt. Een zwerm in je tuin kan behoorlijk het plezier vergallen van je lekkere middag op je eigen terras. De oorzaak ligt bij ‘gewone’ mieren en deze kunnen je ontzettend dwarszitten.

Wil je iets doen tegen deze gevleugelde mieren en tegen hun kruipende familie? Onderzoek de oorzaak, de grootte van de plaag en ontdek vervolgens de beste bestrijdingswijze.

Wij helpen je stap voor stap.

Hoe herken je de vliegende mier?

De uiterlijke kenmerken van de vliegende mier zijn verschillend, het ligt eraan welke miersoort het betreft.

De aanname dat vliegende mieren een apart soort zijn, is niet juist. Ze horen bij een ‘normale’ mierenkolonie. Vliegende mieren zijn de vruchtbare mannetjes en vrouwtjes uit de kolonie en de reden dat zij zich voortplanten, is om een eigen kolonie te vormen.

Je kunt dus vliegende mieren zien van de Argentijnse mier en van de houtmier. Deze verschillen qua uiterlijk, maar behoren beiden tot de vliegende mieren. Ontdek de verschillende kenmerken van (vliegende) mieren en lees meteen hoe je mieren bestrijdt.

Last van vliegende mieren? Dit is de oorzaak

Wanneer temperatuur, wind én luchtvochtigheid tegelijk op een voor vliegende mieren ideale niveau zijn, vliegen ze uit. Dit noemt men de bruidsvlucht en in de lucht paren de mannetjes met de vrouwtjes, ook wel koninginnen genoemd.

De mannetjes sterven na de daad. De koningin landt op de grond en ze gaat op zoek naar een plek voor een nieuw nest. Waar het nest gemaakt wordt, ligt aan welke soort mier het is. Tuinmieren bouwen hun nest bijvoorbeeld in de grond, houtmieren zoeken liever een houten schuur.

Heeft de koningin de juiste plek gevonden voor het nest, dan werpt ze haar vleugels af en begint ze haar nieuwe kolonie. Ze legt de eitjes en wanneer deze uitkomen verzorgt ze haar kleintjes totdat ze zijn volgroeid tot werkmieren. De werksters bouwen verder aan het nest en verzamelen voedsel.

Dit is het moment waarop de koningin alleen nog maar eitjes gaat leggen en verder geen taken meer uitvoert. Ze komt het nest niet meer uit. Het zaad dat ze heeft ontvangen bij de paring is opgeslagen in het lichaam en op die manier kan ze steeds weer bevruchte eitjes produceren.

Niet bij alle soorten gaat het op deze manier. Sommige soorten hebben meerdere koninginnen, terwijl van andere soorten de mannetjes uitvliegen en koninginnen van andere nesten bevruchten.

De manier van voortplanten laat zien waarom je zomaar ineens een hele zwerm vliegende mieren kunt tegenkomen en je weet nu dat het geen aparte mierensoort is. Ondanks dat kunnen ze wel de nodige overlast veroorzaken.

Een vliegendemierennest

Een nest waarin vliegende mieren zich verschuilen, kan op meerdere soorten plekken te vinden zijn omdat het per soort mier verschilt. Bekijk de pagina over alle mieren om de verschillende nestelplekken van mieren te ontdekken en hoe je deze mieren bestrijdt.

Hoe ontstaat een vliegendemierenplaag

Omdat ze kunnen vliegen, zijn openstaande ramen en deuren de grootste uitnodiging om binnen te komen. Dit kan vervelende gevolgen hebben, bijvoorbeeld wanneer de vliegende versie van de houtmier je huis binnenkomt. Ze proberen te nestelen in hout, wat gevaarlijk is voor je kozijnen wanneer deze van hout zijn.

Hoe kun je vliegende mieren bestrijden en voorkomen?

Bestrijden is lastig omdat ze allemaal tegelijk hun vlucht maken en na de paring niet meer vliegen. Het tijdsbestek waarin ze vliegen, is kort. Zie je een zwerm vliegende mieren in je tuin opstijgen, dan duidt dit wel op een mierennest.

Een mierennest kan flinke problemen veroorzaken.

Je stoep of terras kan verzakken door het gegraaf. Je moet er niet aan denken dat een dragende muur hierdoor wordt aangetast. Ze kunnen zich tevens vestigen in een spouwmuur of in de kruipruimte van je huis.

Bemerk je een (groot) mierennest, onderneem dan actie voordat het te laat is.

Gebruik diatomeeënaarde voor een zo effectief en milieuvriendelijk mogelijk effect.

Een slimme oplossing tegen mieren en andere insecten

Diatomeeënaarde is eenvoudig te gebruiken door het simpelweg te strooien op plaatsen waar insecten kruipen en het in de openingen van holletjes en nestjes doen. De effectieve werking van dit 100% natuurlijk product is langdurig. De microscopische messcherpe randjes van diatomeeënaarde zorgen ervoor dat mieren uitdrogen en daardoor niet meer kunnen leven. Ook als het zeer fijne poeder nat wordt, blijft het functioneel.

Je kunt dit product tegen insecten en andere insecten eenvoudig met een poederstrooier en verstuiver aanbrengen. Ook is het mogelijk om het middels professionele poederverstuivers in grotere ruimten aan te brengen en te verdelen.

Diatomeeënaarde werkt tegen nog veel meer ongedierte waarvan je last kunt hebben, zoals bloedluis, zilvervisjes, papiervisjes, kakkerlakken, vlooien, luizen, mijten, vliegen, bladluis, bedwantsen.

LET OP: Draag een masker als je met diatomeeënaarde werkt. Ondanks het feit dat dit product niet giftig is, kan het wel irritatie aan luchtwegen en ogen veroorzaken doordat het een zeer hoog absorberend vermogen heeft.

Last van vliegende mieren? Gebruik de totaaloplossing om snel van dit ongedierte af te komen (en blijven).

Alle producten tegen vliegende mieren

mierenpoeder-mierenpakket-pestinext

Totaalpakket tegen mieren

24,98

PestiNext mieren poeder 100 gram

PestiNext Mierenpoeder – ECO

9,9714,97

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?