Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips
Alles-over-ratten-met-ongedierteexpert-tips

Over zwarte ratten

Zwarte Rat: herkennen & bestrijden in tuin en huis

Zwarte ratten zijn intelligente beesten. Ze komen af op voer van konijnen en kippen en op etensresten. Zwarte ratten houden van warmte en ze leven over het algemeen in gebouwen bij veehouderijen en graanoverslagbedrijven. Ze zijn goede klimmers en zijn erg snel. Ze leven in groepen van tussen de twintig en zestig stuks.

Lees verder en ontdek hoe je deze rat herkent, welke soort je ziet, op welke manieren ze gevaar opleveren, hoe je ze vangt of bestrijdt en hoe je een plaag voorkomt. Heb je momenteel last van ratten? Onderneem dan nu actie, want ze zijn heel slecht voor je gezondheid.

Hoe herken je de zwarte rat?

De zwarte rat is kleiner dan de bruine rat en heeft zoals de naam al doet vermoeden, een zwarte kleur. Zijn staart is langer dan de lengte van de kop en het lijf samen. Met een lichaamslengte van 14 tot 23 centimeter weegt een zwarte rat zo'n 150 tot 200 gram.

Deze rattensoort kenmerkt zich door de dunne, grote oren en een spitsere puntige snuit. Zwarte ratten hebben een dun, slank lijf en nestelen zich voornamelijk hoog en droog.

De sporen, ofwel uitwerpselen van deze rat hebben een banaanachtige vorm met puntige uiteinden.

Is een zwarte rat gevaarlijk?

Hebben we het over lichamelijke aanvallen, dan komt dit zeer weinig voor. Een rat kan springen en bijten maar zal dit alleen doen wanneer hij zich in het nauw gedreven voelt. Hij zal eerder reageren door weg te rennen dan door aan te vallen wanneer je oog in oog staat.

Word je toch gebeten, dan is het zaak zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Ratten kunnen namelijk een groot aantal ziektes bij zich dragen zoals Salmonella, E. Coli, de ziekte van Weil, het Hantavirus, Tularemie, Rattenbeetkoorts en de Pest. Het grootste gevaar schuilt zich echter in de vele ziektes en bacteriën die ze kunnen overbrengen via hun speeksel, urine en uitwerpselen. Er worden zelfs nog regelmatig ziektes gevonden bij ratten die nog niet bekend waren.

Je kunt je voorstellen dat al deze ziektes voor enorme problemen kunnen zorgen bij mensen. Vermijd daarom altijd alle contact met ratten of voorwerpen waaraan ze geknaagd hebben of die ze aangeraakt hebben. Gooi verpakkingen van eten waaraan geknaagd is in zijn geheel weg. Gebruik altijd handschoenen en een mondkapje wanneer je urine, keutels of smeersporen wegpoetst.

De keutels van een zwarte rat

De keutels van een zwarte rat zijn 3 mm dik en ongeveer 1 cm lang. De kleur is donker en de vorm lijkt op een banaan. De uiteinden zijn spits. Je vindt ze op looproutes en bij eet- en drinkplaatsen. De zwarte rat legt zo’n veertig keutels per dag.

Onthoud dat rattenkeutels altijd ziekteverwekkende bacteriën bevatten waardoor ze schadelijk zijn voor de gezondheid.

Het geluid van een zwarte rat

Van nature zijn ratten redelijk stil. Als ze geluid maken, kan dat fluitend, piepend, gillend en krijsend zijn. Wanneer ze vriendschappelijk stoeien, samen eten of elkaar ergens op willen wijzen, dan piepen ze zachtjes. Wordt het geluid gillend of zelfs krijsend, dan betekent het dat de rat pijn heeft, angst ervaart, ruzie maakt met een soortgenoot of een situatie opmerkt waarbij hij zijn territorium wil verdedigen.

Niet alle geluiden die een rat kan maken zijn hoorbaar voor het menselijke oor. Ze kunnen ultrasoon geluid uitstoten dat buiten het bereik valt dat wij als mensen kunnen horen. Naast hun eigen geluiden kun je ze ook horen wanneer ze zich verplaatsen. Dit vormt een ritselend, krassend geluid.

Het bestrijden van een zwarte rat in de tuin

Heb je te maken met een zwarte rat in de tuin, dan dien je te onderzoeken of er ergens een nest of een hol zit. Dit kun je herkennen aan een rond gat in de grond van ongeveer vijf tot acht centimeter doorsnee. Gaten van een rattenhol zijn te vinden onder dichte begroeiing, onder schuurtjes en onder tegels.

PestiNext heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in gifvrije toepassingen tegen ratten en muizen. Je krijgt van ons altijd een oplossing die duurzaam en milieuvriendelijk is. Soms kun je een probleem met ratten niet voor 100% oplossen, maar wel beheersbaar maken en houden. Afhankelijk van de situatie is dat acceptabel of niet. Samen met jou kijken we wat de beste oplossing is en hoe we daar het beste kunnen komen.

Het bestrijden van een zwarte rat in huis

Tref je een zwarte rat aan in huis, dan is het nog belangrijker om direct met de bestrijding te beginnen dan wanneer je hem in je tuin ziet. Je gezondheid loopt direct gevaar en daarom is directe bestrijding noodzakelijk.

Dit is tevens een situatie waarin je zo snel mogelijk uit moet vinden waar het rattennest is, omdat een rat zelden alleen is. Omdat je geen gif mag gebruiken bij de bestrijding, is het belangrijk dat je de juiste aanpak volgt.

Neem direct maatregelen en voorkom dat ze je huis binnendringen.

5 tips om ratten buiten de deur te houden.

Maak openingen in je buitenmuur dicht. Gebruik eenvoudig en efficiënt rvs weringgaas.

Maak je tuin of buitenplaats zo onaantrekkelijk mogelijk voor ratten, voorkom nestelgelegenheid en plaatsen waar ze voedsel kunnen vinden.

Zorg ervoor dat er geen drinkgelegenheid is voor ratten, ze kunnen niet zonder water.

Maak doorgangen binnen zoveel mogelijk dicht, denk hierbij aan de gaten naast afvoerpijpen. Je kunt hier bijvoorbeeld purschuim voor gebruiken.

Creëer voor een ratten ondraaglijke omgeving in je huis door elektronische units te gebruiken. Deze innovatieve oplossing brengt het metabolisme in de war waardoor ratten een enorme behoefte aan water krijgen en hierdoor gedesoriënteerd raken.

Jouw huis wordt hiermee ondraaglijk gemaakt voor ze.

De enige manier om een zwarte rat te vangen

Wil je een rat op een zo diervriendelijk mogelijke manier vangen, dan kan dat een hele uitdaging zijn. Het gebruik van rattengif is buiten verboden, omdat er veel risico`s aan verbonden zijn. Daarom is het mogelijk om ratten te vangen en uit te zetten of humaan te doden.

Belangrijk om te weten is dat de zwarte rat zich beter laat vangen in een afgeschermde ruimte. Zet een rattenval altijd in een bak, zodat er een beschutte omgeving ontstaat. Je kunt kan dan de val van lekker eten voorzien net als de bak zelf. Strooi hierin wat vette zaden waar ratten dol op zijn. Voelt de omgeving voor de zwarte rat vertrouwd aan, zullen ze eerder geneigd zijn om in de val te lopen.

Wil je ratten vangen, dan is het belangrijk dat je een goede plaats uitzoekt. Over het algemeen zal een zwarte rat niet in een val lopen die ergens midden in een ruimte is geplaatst. Zet de val altijd tegen en wand of in een hoek.

Is de rat gevangen, zet hem dan ver uit de buurt van de vangstplek weer uit. Zet je hem te dichtbij uit, dan vindt hij zijn weg terug en ben je terug bij af.

Nooit meer last van ratten?

Heb je al alles al geprobeerd, werkt het niet en wil je nu toch echt van je rattenprobleem af? Bekijk onze tips voor het ratten bestrijden.

Lukt het je maar niet om van ratten af te komen en kun je wel wat hulp gebruiken?

Onze beste verkochte artikelen tegen ratten

rattenvoerdoos-rattenkist - compleet-budget ongedierte bestrijden

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos compleet

14,96

GoodNature complete set

GoodNature automatische rattenval

129,00

PestiNext rattenkist - rattenvoerdoos met klapval

PestiNext rattenkist / rattenvoerdoos met klapval

9,98

PestiNext rattenval - rattenklem

PestiNext Professionele Rattenklem

3,25

PestiNext lokaas voor muizen en ratten (6)

PestiNext muizen-ratten lokmiddel

6,95

Snel informatie vinden over een soort ongedierte?